Kada treba raditi redukciju dojki?

Najčešće indikacije za redukciju dojki su nelagodnosti koje imaju žene s velikom dojkama, a ređe su to samo estetski razlozi. Funkcionalni razlozi mogu biti bolovi u vratu i leđima (vratna i grudna kičma), bol u ramenu na mestu gde se naramenice brushaltera urezuju u kožu, otežano kretanje i bavljenje sportom. Čest problem je i upala kože ispod dojki.

Redukcijom dojki može se znatno uticati na povećanje samopouzdanja kod pacijenta. Takođe, postiže se ortopedski efekat nestankom bola i opterećenja skeleta.

Operativni zahvat se izvodi kada su dojke u celosti formirane, odnosno po završetku puberteta – posle 18. godine. Preoperativno, neophodan je klinički pregled onkologa i UZ ili mamografija obe dojke.

Operativni zahvat

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, a operativni zahvat traje 3-4 sata. Operativnim zahvatom odstranjuju se masno tkivo, žlezdano tkivo i višak kože. Može se smanjiti veličina areole (tamno pigmentirano tkivo oko bradavice). Cilj operacije je napraviti dojke koje su manje, pravilno oblikovane i proporcionalne u odnosu na telo.

Za redukciju dojki postoji više vrsta operativnih postupaka. Najčešće se koristi zahvat kojim se rez postavlja oko areole, produžava koso nadole na obe strane i završava ispod dojke u anatomskoj brazdi. Zatim se odstranjuje višak masnog i žlezdanog tkiva, pa i kože ako postoji višak. Sledi premeštanje bradavice i areole, koja se ostavlja na medijalnoj, lateralnoj ili gornjoj peteljci, na novu poziciju. To je linija spoja srednje trećine sa donjom, nadlaktice. Sledi zatvaranje kože i oblikovanje nove dojke. Ovakav način hirurške intervencije ostavlja ožiljak u obliku obrnutog slova T.

Kod vrlo velike dojke nemoguće je ostaviti bradavicu i areolu na peteljci koja sadrži krvne sudove i nerve. One se moraju u celosti odstraniti i premestiti na novu poziciju kao slobodan transplantat. Tada postoji rizik odumiranja tkiva. Efekat ovakve intervencije je potpuni gubitak osetljivosti bradavice i okolne kože, kao i nemogućnost laktacije – dojenja, pa se operacija ne preporučuje ženama koje planiraju još da rađaju.

Poslednjih godina najčešći način izvođenja ovog operativnog zahvata je onaj koji ostavlja ožiljak oko areole i vertikalni ožiljak ispod areole do inframamarne brazde. To znači da nema horizontalnog ožiljka. Koja vrsta operacije će se izabrati zavisi od veličine i oblika dojki i od želja pacijentkinje, kao i od iskustva hirurga.

Deo tkiva dojke neophodno je histopatološki ispitati, jer je kod jedan odsto pacijentkinja moguć nalaz karcinoma dojke koji se na prethodnim ispitivanjima nije mogao videti.

 Moguće komplikacije

 

Operativni zahvat nije jednostavan. Kao i kod svakog hirurškog zahvata, postoji mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, reakcija na anestetike. Retko se može javiti komplikacija koja se naziva nekroza bradavice i areole zbog loše cirkulacije krvi. Takva komplikacija rešava se novim operativnim zahvatom kada se formira nova bradavica i areola. Posle operacije ostaju ožiljci na mestu intervencije, a njihova veličina i vidljivost zavise od vrste operativnog zahvata. Oko 50 odsto žena posle intervencije ne može da doji, a može doći i do gubitka osetljivosti u bradavicama.

Postoperativni oporavak

Konačni estetski rezultat vidljiv je 5-6 meseci nakon operacije. Smanjen osećaj u bradavicama i okolnom tkivu postepeno se normalizuje za 6-12 meseci.


Kontakt:
Bolnica Diona
Sazonova 29,Beograd
Tel: +381 11 244 3002

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne