Ubrzani razvoj genetike i postojanje genetskih savetovališta u svetu znatno su pomogli da se na vreme prepoznaju žene sa rizikom od obolevanja od karcinoma dojke. Ispovest koju je Anđelina Džoli dala prilikom svoje obostrane preventivne mastektomije samo je medijski aktuelizovala ovaj problem.

Kome se radi genetsko testiranje?
Ženama koje u porodici imaju rođake obolele od karcinoma dojke (5-20%) treba uraditi genetsko testiranje na BRCA1/2 mutaciju gena. Pacijentkinje koje su nosioci ove mutacije imaju veliki rizik od obolevanja (40-90 %).

Šta je cilj preventivne hirurgije?
Cilj preventivne hirurgije je da eliminiše rizik od raka uklanjanjem dojke, kod pacijentkinja sa BRCA1 mutacijom, pre nego što se bolest klinički manifestuje. Preventivna hirurgija znatno smanjuje rizik od nastanka karcinoma. Dokazano je  da obostrano uklanjanje tkiva dojke umanjuje rizik za nastajanje karcinoma dojke do 90 odsto.

Indikacije za preventivnu hirurgiju
Preventivno uklanjanje tkiva dojke preporučuje se pacijentkinjama visokog rizika. U tu grupu spadaju žene...
– bez karcinoma dojke koje su nosioci mutacije BRCA1 ili BRCA2 gena;
– koje su imale obolele u porodici;
– koje imaju dokazane promene u dojkama sa velikom atipijom (histopatološki).
Odluku o preventivnoj hirurgiji donosi multidisciplinarni tim koji uključuje onkološkog hirurga, rekonstruktivnog hirurga, patologa, genetičara i psihologa. Pre operacije moraju se obaviti sve konsultacije i detaljno informisanje pacijentkinje kod koje se predviđa preventivno uklanjanje dojke (mogući rizici ili pak neadekvatan kozmetički rezultat). Pacijentkinjama se mora ostaviti dovoljno vremena da se odluče za tretman koji im se predlaže. 

Gde, ko i kako radi rekonstrukciju?
Operacija se mora izvoditi samo u specijalizovanim bolnicama u kojima postoji dobro uigran i edukovan hirurški tim (onkološki i rekonstruktivni hirurg), jer je to prvi i jedan od najvažnijih preduslova za uspeh ove operacije.Preventivna hirurgija dojke podrazumeva uklanjanje celokupnog tkiva dojke, uz očuvanje kože ili kože i bradavice, uz istovremenu rekonstrukciju dojke.
Uklanjanje dojke ima za cilj uklanjanje rizika za nastanak bolesti, a istovremena rekonstrukcija obezbeđuje dobar kozmetsko-estetski rezultat.


Pre i posle preventivne mastekotmije sa rekonstrukcijom grudi. Iz prakse dr Kosovac

Ako je jedna dojka već odstranjena šta sa drugom?
Žene obolele od raka na jednoj dojci imaju veći rizik od obolevanja druge dojke od ostatka populacije. Zato se preventivno uklanjanje druge dojke preporučuje ženama sa BRCA mutacijom i nepovoljnom porodičnom istorijom, ili pak ženama koje imaju mamografski verifikovane promene na drugoj dojci. Ponekad je razlog za hirurško uklanjanje druge dojke i dobijanje simetrije grudnog koša. 
Pacijentkinje sa BRCA1/2 mutacijom imaju 40-65 % odsto šanse da u toku života dobiju karcinom i na drugoj dojci.
(Na slici dole primer pacijentkinje kojoj je najpre zbog karcinoma odstranjena jedna dojka, a druga naknadno, preventivno, nakon čega je urađena rekonstrukcija obe dojke.)

 


Kontakt: 
Sazonova 29
11000 Beograd, Srbija      
 +381 11 244 3002
+381 11 244 3152
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Autor Dr Olivera Kosovac   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne