Mastektomija, odstranjivanje tkiva dojke, može se kod ranih stadijuma raka raditi istovremeno sa rekonstrukcijom dojke. U ostalim slučaevima, radi se naknadno.  Pročitajte šta o tome kaže dr Olivera Kosovac koja izvodi i ovakve operacije u svojoj praksi.

Da li se rekonstrukcija dojke izvodi istovremeno sa mastektomijom?
Primarna rekonstrukcija dojke izvodi se kod pacijenata sa ranim rakom dojke, najčešće ako je multifokalne prirode (više fokusa u dojci). Ne preporučuje se pacijentkinjama sa uznapredovalim stadijumom bolesti kod kojih se očekuje dodatna zračna terapija jer ona može uticati na krajnji kozmetski rezultat.

Da li se istovremeno sa uklanjanjem tkiva dojke radi i uklanjanje bradavice i areole?
Bradavično-areolarni kompleks može se očuvati ukoliko tkivo dojke iza areole nije zahvaćeno tumorom, a tumor je udaljen najmanje 2 cm od ovog kompleksa.

Koje vrste rekonstruktivnih zahvata se najčešće preporučuju?
Najčešće se primarna i odložena rekonstrukcija rade implantacijom enodoproteza (ili ekspander sa postepenim širenjem kože ili trajnom protezom). One se izvode kod žena kod kojih nije bilo zračnog tretmana zida grudnog koša. Drugi način rekonstrukcije sprovodi se ukoliko je zračni tretman bio primenjen ili kada su u pitanju rekonstrukcije voluminoznih dojki, ili kada pacijentkinja to želi. Tada postoji mogućnost rekonstrukcije sopstvenim tkivom (koža, mast i mišići koji se uzimaju sa različitih regija tela – leđa, trbuh, zadnjica, unutrašnja strana butine).

Da li rekonstrukcija može da utiče na nastanak recidiva (ponovna pojava bolesti) i da li se njome otežava njegova detekcija?
Rekonstrukcija ne utiče na pojavu recidiva, što su potvrdile mnoge studije. Ona, takođe, ne ometa dodatnu dijagnostiku ponovne pojave bolesti.

Koja je razlika između profilaktične i terapeutske mastektomije?
Profilaktična mastektomija se radi kod žena sa visokim rizikom od obolevanja od karcinoma dojke. One često imaju članove porodice koji su bolovali od ove bolesti i urađeno im je genetsko testiranje koje je potvrdilo prisustvo mutacije BRCA1 I BRCA2 gena. Uklanjanje dojke obavlja se pre nego što je karcinom dojke nastao.Terapeutska mastektomija se radi kod žena kojima je već postavljena dijagno za karcinoma dojke.


kosovac1

Šta je prednost rekonstrukcije dojke posle mastektomije?
Mastektomija, odnosno uklanjanje jedne ilio be dojke može uticati na psiho-socijalni status pacijentkinje koja je tada narušenog izgleda i telesne celovitosti. Problem izaziva anksioznost, depresiju, promenjenu sliku o sebi. Rekonstrukcija dojke obezbeđuje kvalitetan život pacijentkinjama, utiče na njihovo samopouzdanje .Rekonstrukcija dojke nije obavezna hirurška procedura, ali je iskustvo operisanih žena pokazalo da popravlja mentalno zdravlje kod njih. Važno je da se sprovede procedura koja njih čini srećnim i zadovoljnim.

Koji su rizici kod rekonstrukcije dojki?
Jednaki kao i za svaku hiruršku intervenciju. Komplikacije koje mogu nastati zavise od tipare konstrukcije. Komplikacije posle rekonstrukcije dojke implantatom su infekcija, loše pozicioniran implantat,formiranje kapsule oko proteze, nabiranje i istanjivanje kože iznad implantata, rupture proteze. Moguće komplikacije koje mogu nastati posle rekonstrukcije sopstvenim tkivom su infekcija na mestu rekonstruisane dojke ili regije sa kojeg je režanj uzet, hematomserom, i moguća nekroza režnja.

kosovac3

Koliko traje oporavak posle rekonstrukcije?
Oporavak traje 6-8 nedelja do potpunog vraćanja svakodnevnim aktivnostima. Prve četiri nedelje nije dozvoljeno istezanje iznad ravni zgloba ramena, niti ekstremni sportovi i seksualne aktivnosti. Ukoliko su se za rekonstrukciju koristili implantati proces oporavka je brži. 

Da li je osećaj u rekonstruisanoj dojci isti kao u zdravoj?
Rekonstrukcija ne vraća normalan osećaj koji imamo u zdravoj dojci, ali se ipak osećaj vraća vremenom, ponekad za to potrebno i nekoliko godina.Kada prestaje oticanje i nestaju modrice?Lučenje tečnosti (limfa –serom) prestaje najkasnije za osam nedelja. 

koosovac2

Koliko je vremena potrebno da bi se video krajnji rezultat?
Ponekad su potrebne 1-2 godine da ožiljci izblede i atrofiraju (iako nikada ne nestaju potpuno), da dojka dobije svoju pokretljivost i konzistenciju. Neophodno je strpljenje da bi se dočekao krajnji rezultat.

Bolnica DIONA

Sazonova 29
11000 Beograd, Srbija   
+381 11 244 3002
+381 11 244 3152
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne