Problem opadanja kose je izuzetno čest svuda u  vetu. Genetska predispozicija udružena sa faktorima poput stresa, pušenja i neadekvatne ishrane, neminovno dovodi do proređenja ili gubitka kose. Ovaj problem prati uglavnom muškarce, ali sve češće i žene pate od ovog stanja. Kod njih uzroci mogu biti još i trudnoća, menopauza, dijetetski režimi, hormonalni disbalansi.Najčešći način da se ovaj problem reši ili ublaži sigurno je transplantacija kose 

Postoje različite hirurške tehnike, a najsavremenija je FUE (Follicular Unit Extraction) metoda: prirodno transplantiranje folikularne jedinice čime se imitira normalan rast kose.


Folikularna  jedinica koja se uzima kao transplantat sadrži jednu do četiri dlake i prebacuje se sa davajuće regije (sigurna, imuna zona potiljačnog dela glave) na one regije gde kosa nedostaje. Automatizovana transplantacija kose radi se pomoću modernog aparata - robota - koji kružnim nožem, prečnika 0,8 mm, obilazi oko svake folikularne jedinice, ekstrahuje je pomoću vakuuma ostavljajući za sobom rupicu koja spontano zarasta u narednim satima. Zatim se na primajućoj regiji prave isto tako sitni rezovi pod određenim uglom, na određenoj udaljenosti i dubini pa se po specifičnom rasporedu ubacuju transplantati.

Automatizovana FUE metoda ima mnoge prednosti za pacijenta. Pored komfora, lakog oporavka i mogućnosti ponavljanja intervencije, procenat preživljavanja transplantata je izuzetno visok, a efekat intervencije je potpuno prirodan. Ne postoje tragovi uzimanja transplantata na davajućoj regiji, tako da se pacijenti vrlo brzo mogu ošišati kratko i ponoviti proceduru, ako je neophodno. (na fotografiji - pre i posle transplantacije kose FUE metodom, pacijent bolnice "Colić")    

Laser za rast kose koristi i ženama

Alternativu hirurškoj transplantaciji kose predstavlja nova terapija koja se naziva "Low-level laser therapy", neinvazivna tehnologija koja se koristi već nekoliko godina u raznim oblastima medicine. Efekat lasera kod tretiranja proređenosti kose bazira se na činjenici da hromofore apsorbuju laserski zrak koji stimuliše rast kose povećavajući dotok krvi i kiseonika u koren dlake. Stimulacija na ovom ćelijskom nivou uzrokuje da slaba i tanka kosa postane jača i deblja. Idealna je za muškarce u početnim fazama proređenja kose i za žene. One uglavnom nisu kandidati za transplantaciju jer je dlaka difuzno istanjena, ali efekat lasera za njih je od neprocenljive vrednosti. Tretman traje od šest do devet meseci i podrazumeva kontinuiranu terapiju. - kaže za Estetiku dr Gorana Kuka, Bolnica "Colić".   Na fotografiji: laser za podsticanje rasta kose   


Kontakt:  
www.dr-colic.com 
Surdulička 5
11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3699 800
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 

 

Autor Dr Gorana Kuka   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne