Tokom priprema i dogovora sa pacijentkinjama o operaciji uvećanja grudi, pored uobičajenih želja i zahteva u vezi sa veličinom, oblikom i simetrijom budućih dojki, često čujem i ovu želju: “Doktore, nikako ne smeju da budu razmaknute, želim da budu što bliže jedna drugoj!” Reč je, naravno, o razmaku unutrašnjih linija dojki, predelu koji se stručno naziva klivaž.Odmah da razjasnimo, ove zahteve nije uvek i kod svake pacijentkinje moguće ispuniti. Postoji čitav niz faktora od kojih zavisi da li je ovo izvodljivo:širina grudne kosti, količina potkožnog  masnog  tkiva, pozicija dojki na grudnom košu, pripoji grudnih mišića i njihova masa ...

Reč je, zapravo o anatomskoj i estetskoj regiji koja se naziva klivaž  (Cleavage) - horizontalni razmak između leve i desne dojke, to jest njihovih unutrašnjih graničnih ivica. Taj razdeljak može biti u vidu žleba (najčešće), linije (poželjno) ili je trouglastog oblika (manje poželjno). Širina prirodnog klivaža je najčešće 1,5-4cm

(1-2 prsta), a o široko razmaknutim dojkama govorimo ako je ta širina pet cm ili više (tri prsta i više). U ređim slučajevima klivaž može biti i manji od jednog centimetra, tada se leva i desna dojka prirodno dodiruju (kissing breasts).

Širina klivaža može biti smanjena uz pomoć brushaltera, ako grudi nisu široko razmaknute.

Do "razdeljka" hirurgijom

Kada pacijentkinja želi da se njene grudi približe i imaju razdeljak u vidu linije i kada ne nosi brushalter, može se pristupiti hirurškom sužavanju klivaža - prilikom operacije uvećanja grudi. To sužavanje može biti različitog stepena uz uvažavanje ograničenja prirodne antomije pacijentkinje.

Ukoliko želimo da dobijemo manji razmak između dojki, neophodno je da implantati  budu plasirani ispod mišića, jer se postavljenjem ispod žlezde teško (ili nikako) može postići efektno suženje. Prilikom pravljenja prostora za implantat mora se forsirati unutrašnji (medijalni) deo džepa, dok se spoljašnji otvara mnogo manje. Često je neophodno odvojiti sve rebarne pripoje mišića, ali je bitno očuvatiu dovoljnoj meri pripoje na grudnoj  kosti. Transplantacija sopstvene masti je, takođe, od velike pomoći u nekim slučajevima.


Na fotografijama dva slučaja iz operativne prakse dr Vladislava Ribnikara. 

Zaključak?

Bez obzira  na  sadašnje  ili  buduće  trendove u pogledu idealnih i poželjnih ženskih oblina, ostaje činjenica  da će taj famozni uzani  razdeljak,  ta vertikalna uska  linija  koja  se  formira  kada  su  grudi  blisko stisnute jedna uz drugu, uvek biti atraktivan, izazovan i poželjan kod mnogih žena - i muškraraca.

Kontakt
www.vladislavribnikar.com
Miloja Đaka 3, Beograd
Tel: 011/6680-222
Mob: 060/6680-222
E-Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 


 

Autor Dr Vladislav Ribnikar   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne