Nerealna očekivanja

Najčešći uzrok nezadovoljstva pacijentkinja rezultatima povećanja grudi su njihova nerealna očekivanja. To nezadovoljstvo može se javiti pre operacije (što je mnogo bolje!), kada pacijentkinja, recimo, insistira na preteranoj veličini implantata, a hirurg joj objasni da je to nemoguće iz nekoliko razloga. Prvo jer nisu primereni njenom telu, ili postoje opravdani medicinski razlozi zbog kojih velike grudi pacijentkinja ne može da dobije odmah, ali da postoji proces kojim se to ipak može postići, i da intervencija mora da se radi u dve faze. Od onih koje na to pristanu, neke nikada ne dođu na drugu operaciju jer budu zadovoljne onim što se postiglo prvom intervencijom.

U prvoj fazi postavi se manji implantat koji ostaje u telu od šest meseci do godinu dana. U tom periodu implantat napravi dovoljan prostor tako da novom intervencijom mogu da se stave veći implantati, čime se dobijaju veće grudi.

 

Veliki implantat u malom „džepu”

Ako hirurg ipak podlegne pritisku pacijentkinje i pristane da ugradi implantate koji su objektivno veći nego što bi trebalo da budu, može doći do protruzije implantata, kada on zbog pritiska okolnog tkiva počinje da se pomera i izlazi napolje (protudira) na mestu najmanjeg otpora, a to je mesto reza. Nekada je to mali otvor, recimo pola centimetra, pa neiskusan hirurg dođe u iskušenje da tu rupicu osveži i zatvori jačim šavom. Ali to nikada ne može da uspe, jer će ponovo doći do probijanja na istom mestu. Jedini lek je da se implantat izvadi, proširi prostor i vrati implantat koji će sada komotno stajati u tom prostoru i u njemu ostati.

 
Primer uspešnog povećanja grudi i izbora pravog implantata - pacijentkinja dr Miodaraga Colića 

 

Loše planiranje reza

Zbog lošeg planiranja reza može da se desi da on posle operacije ne upadne u ivicu submamarne brazde nego da bude ispod nje ili suviše podignut, pa se vidi ispod ili iznad bikinija, što je neprihvatljivo. Zato rez mora, u zavisnosti od veličine implantata, da se postavi inicijalno do centimetar ispod brazde, tako da posle podizanja dojke on upadne tačno u brazdu.

 

Loša simetrija dojki

Pogrešno planiranje operacije može da rezultira asimetrijom dojki. Dojke inače nikada nisu sto posto simetrične, pa se kod jače izražene asimetrije mora planirati ugradnja implantata različite veličine. Slično je u situacijama nekih nepravilnosti grudnog koša, recimo kod „kokošjih grudi” ili uvučene grudne kosti.

Primer uspešno rešenog problema asimetričnih grudi - pacijentkinja dr Miodaraga Colića 

 

Loša simetrija bradavica

 Bradavic ne mogu da postanu bliže nego što jesu. One možda mogu da se vizuelno približe popunjavanjem središnjeg dela, ali su one anatomski postavljene tamo gde jesu i ne mogu da se premeštaju, osim pri tehnikama podizanja grudi koje prati redukcija kože oko bradavice, kada se skine jedan prsten kože kružno oko bradavice, pa one mogu malo da se pomere prema sredini.

 

Pogrešan izbor implantata

Često se govori o anatomskom obliku implantata, ali je pitanje koji je oblik zaista anatomski: okrugli ili u obliku kapljice. Neki hirurzi tvrde da je okrugli implantat anatomski, jer je i tkivo mlečne žlezde okruglo. Ali, kada govorimo o implantatima koji su na jednom, gornjem, delu suženi, kod njihove ugradnje ne sme da se napravi širok prostor kakav većina hirurga voli da pravi, jer će u njemu gornji, suženi deo implantata početi da se pomera i to je onda teško ispraviti. Dakle, kod takvih implantata mora pažljivo da se uradi prostor u koji se implantat smešta i koji pri vrhu mora biti uži kako bi proteza stajala normalno. Kod okruglih implantata te opasnosti nema, jer kako god da se okrene, on daje isti oblik.

 

Pogrešna procena debljine kožnog i žlezdanog pokrivača

Ukoliko je koža tanka, a žlezda istanjena, recimo kod osoba koje su izgubile dosta kilograma ili koje su izgubile kilograme posle povećanja grudi, implantat postavljen ispod žlezde može da postane vidljiv ili mu se mogu opipati ivice. Uzrok je gravitacija koja vuče gel nadole, čime gornji deo implantata ostaje manje popunjen, pa na dodir mogu da se osete neravnine po ivici, tzv. nabori ili falte (wrinkling ili rippling), koje nekada, osim što mogu da se napipaju, postaju i vidljive. Rešenje je u vađenju implantata i ponovnom stavljanju novog pod mišić ili zamena za implantat sa visokokohezivnim (čvršćim) gelom, ili eventualno u isti sloj ali se vrši zamena za poliuretanski implantat. Kapsulu treba ili izvaditi u potpunosti zajedno sa implantatom ili je bar narezati u vidu šahovskog polja da bi se njeni zidovi slepili jedan uz drugi i ona se polako stopila sa okolnim tkivom.

Generalno pravilo je da ženama koje imaju tanku kožu i mali sloj žlezdanog tkiva implantate treba stavljati pod mišić jer se onda stvara dobar tampon koji omogućava prirodnost efekta operacije.

Uzroci koji se ne mogu predvideti

Hirurg mora da upozori pacijenta pre intervencije na sve što bi moglo da se dogodi, mada uvek mogu nastupiti neke situacije koje nisu mogle da se predvide: recimo pacijentkinja sa povećanim grudima posle godinu ili dve može da izgubi desetak kilograma čime se smanjuje količina masnog tkiva u dojkama, pa implantat koji je pre dijete stajao savršeno postaje vidljiv. Drugo, kod većih implantata uvek upozoravamo da grudnjaci moraju stalno da se nose jer gravitacija uvek deluje, ali neke pacijentkinje to ne poštuju jer žele da im se grudi što bolje vide, da budu što izraženije, što dovodi do toga da grudi počnu ubrzano da padaju.
Takodje, pacijentkinja mora biti svesna da posle operacije ostaje ožiljak koji mora pažljivo negovati, kako bi on posle izvesnog vremena postao skoro nevidljiv. 


Kontakt
Surdulička 5
11000 Beograd
011 3699 800
                                                                                                       www:dr-colic.com

 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne