Mast, naše vlastito tkivo, nije dobra samo za dodavanje volumena - povećavanje. Ona poboljšava kvalitet kože. Ovo svojstvo je naročito važno kod pacijentkinja koje su bile na terapiji zračenjem nakon odstranjivanja dojke. Zapaženo je značajno poboljšanje kože koja je oštećena usled radijacije, nakon primene masti. 

Govorite o masti, ili masti obogaćenoj matičnim (stem) ćelijama?

Regenarativni potencijal masti, bez ikakve manipulacije, je toliko veliki, da zadovoljava potrebe svih indikacija u kojima je primanjujemo, pa i za povećanje grudi. Postoji, naravno, procenat resorpcije, gubljenja masti, ali on se može uglavnom dobro predvideti.Kod povećanja grudi, ja koristim vakuum uređaj koji se nosi pre presađivanja masti – Brava sistem. Uz ovakav postupak mogu da procenim da će oko 80% masti preživeti.  Bez vakuma, procenat je je mnogo manji. Međutim, uređaj sa vakumom je skup pa poskuljuje intervenciju, a neke pacijentkinje ne žele da ga nose jer im je nezgodno da spavaju sa ovim specijalnim grudnjakom, neke žele rezultat brzo, pa nemaju vremena da nose uređaj...   Od umešnosti hirurga zavisi koliko će uspeti da pacijentu objasni koliko je ovo korisno, koliko će bolji rezultat imati. Ja zaista mislim da jeste. Vakum stvara više prostora za ubacivanje masti. Takođe se stvara hroničan edem – a to znači da će u zoni ubacivanja masti biti unapred dosta matičnih ćelija – u  tečnbostima koje vakum povlači iz tkiva. Mehaničkim dejstvom vakuma stvaraju se i novi krvni sudovi, što je veoma važno za bolju prokrvljenost masti, i njen opstanak.  Sa Rodžerom Kurijem (Roger K. Khouri,), pronalazačem Brave, radila sam zajedničku studiju o delovanju ovog sistema. Rad u kom smo izložili ovu studiju ocenjen je kao najbolji rad iz estetike u oblasti Plastične i rekonstruktivne hirurgije prošle godine u Nemačkoj, što je najveće priznanje tog tipa. Ukratko, sada mnogo više specjalista radi presađivanje masti radi povećanja grudi. Pre samo par godina bilo je mnogo nepoverenja u ovu tehniku. 

Može li persađivanje da bude alternativa implantatima?

Ja dodajem oko 300 cc masti, to je već jedan broj grudnjaka. Naravno, uvek imate pacijente kod kojih će veći deo masti da se izgubi – recimo, kod pacijenata sa visokimkrvnim pritiskom, ne dolazi do dobre vaskularizacije. Ponekad proceduru morate da ponoviti dva pa i tri puta. 

Koja je najzastupljenija plastična operacija u vašoj praksi?

Upravo povećanje grudi presađivanjem masti. 
Ali mast nije dobra samo za uvećanje grudi. Ona je odlična za korekciju deformiteta na grudima, asimetrija grudi.  Presađivanje masti nam daje rešenje za neke pacijente za koje, pre ove tehnike, nije bilo rešenja!
Imlantati, u nekim slučajevima, nisu mogući -  imaju unapred određenu veličinu i oblik. A ponekad je potrebno dodati samo malo masti, na određe deo grudi, iza bradavice na primer. Ili rešiti malu asimetriju. To ne možete sa implantatima. 

Upravo povećanje grudi presađivanjem masti. Ali mast nije dobra samo za uvećanje grudi. Ona je odlična za korekciju deformiteta na grudima, asimetrija grudi.  Presađivanje masti nam daje rešenje za neke pacijente za koje, pre ove tehnike, nije bilo rešenja!Imlantati, u nekim slučajevima, nisu mogući -  imaju unapred određenu veličinu i oblik. A ponekad je potrebno dodati samo malo masti, na određe deo grudi, iza bradavice na primer. Ili rešiti malu asimetriju. To ne možete sa implantatima.shutterstock_109377992web
Autor Dr Marita Ajzenmajn Klajn   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne