Oble, čvrste i pune grudi simbol su ženstvenosti, pa se mnoge žene nezadovoljne njihovim izgledom odlučuju na hiruršku korekciju. Najčešća estetska intervencija na  grudima je uvećanje. Pre nego što se odlučite za ovu operaciju, treba da budete svesni dometa intervencije, ali i njenih posledica.

Najčešći razlog za povećanje grudi (augmentaciona mamoplastika) je uverenje da su grudi suviše male. Korekcija grudi radi se još i posle dojenja, radi ujednačavanja veličine nejednakih grudi, ili kao rekonstrukcija posle operacije na grudima.KO SU NAJBOLJI KANDIDATI ZA UVEĆANJE GRUDI

Veće grudi mogu da poboljšaju izgled i podignu samopouzdanje, ali one vam ne garantuju telo iz mašte, niti drugačiji odnos ljudi iz vaše okoline prema vama. Zato su najbolji kandidati za uspešnu intervenciju žene koje žele da poboljšaju svoj izgled, a pri tome ne teže perfekciji i imaju realna očekivanja. Osnovni uslov je, naravno, i fizičko zdravlje.

OPERACIJA TRAJE 1 DO 1,5 SAT I RADI SE U OPŠTOJ ANESTEZIJI

Hirurg će vam objasniti i vrstu anestezije koju će primeniti, kao i preporučenu dijetu pre operacije, uz savet koje lekove ne smete da koristite. Ako živite sami, pobrinite se da nekog zadužite da vas odveze kući posle operacije, kao i da bude sa vama i pomogne vam prvih par dana. Neki hirurški centri će vas zadržati nekoliko sati, a neki i dan ili dva u postoperativnom periodu. Operacija traje 1 do 1,5 sat i radi se u opštoj anesteziji, premda neki hirurzi praktikuju i lokalnu, sa dodatnom sedatacijom. Nacin postavljanja implantata zavisi od vaše anatomije. Rez može biti napravljen ispod grudi (inframamarni pristup), oko areole (alveolarni pristup gde se rez pravi ispod crnog kruga oko bradavice), ili na prednjoj ivici pazušne jame (aksilarni). Kada napravi rez na koži i tkivu hirurg ce u „džep“ koji se pravi ispod žlezdanog tkiva dojke (koje se pri tome ne oštecuje), ili ispod grudnih mišica ubaciti implantat i centrirati ga ispod bradavice. Postavljanje ispod grudnih mišica manje ometa mamografiju, neki hirurzi misle da su tako manje i mogucnosti stvaranja fibrozne kapsule, ali je jaci i bol posle operacije. To je još jedna od tema za razgovor sa hirurgom pre operacije.

SILIKONSKI IMPLANTATI IMAJU NEOGRANICEN ROK TRAJANJA, ALI BUDITE SVESNI DA IH NECETE NOSITI VECNOPostoje dve vrste implantata za grudi. Jedni su napunjeni silikonskim gelom, a drugi fiziološkim rastvorom. Silikonski implantati nove generacije imaju cvrst omotac otporan na mehanicka oštecenja, i punjeni su cvrstim gelom koji se ne izliva, tako da su potisnuli druge vrste implantata. Prema obliku postoje standardni implantati, u obliku diska, ispupceni, za isturenije grudi, i anatomski u obliku suze. Prilikom izbora implantata, osim vizuelnog doživaljaja, bitna je i visina i mišicna grada pacijenta, oblik grudnog koša, debljina i struktura kože i kolicina masnog tkiva. Savremeni implantati imaju neograniceni rok trajanja, a nekada i doživotnu garanciju. Ipak, morate biti svesni da se implantati ne stavljaju da traju do kraja života i da ćete iz nekih razloga morati da ih izvadite ili zamenite - u nekim slučajevima možda posle dve-tri decenije, a u nekim posle mnogo kraćeg vremenskog perioda.

NIJE ZABELEŽEN NIJEDAN SLUČAJ PUCANJA IMPLANTATA

Pucanje implantata se dešava veoma retko, eventualno usled povrede. U tom slučaju, slani (fiziološki) rastvor iscuriće iz implantata i telo će ga apsorbovati bez ikakvih zdravstvenih posledica. Ako je implantat bio punjen silikonom, on može dospeti u druge delove grudi ili čak druge delove tela. Posledice su smanjenje grudi i stvaranje novog fibroznog tkiva oko iscurelog silikona. Iako se o pucanju silikonskih implantata dosta govori, zvanično nije registrovan ni jedan takav slučaj.

KOŽA MORA BITI DOVOLJNO ELASTIČNA DA POKRIJE IMPLANTAT

Grudi su sačinjene od masnog i žlezdanog tkiva, mlečnih kanala, krvnih sudova, nerava i limfnih kanala prekrivenih kožom. Iza grudi leži veći pektoralni mišić. Oblik dojke u najvećoj meri zavisi od debljine tkiva, stanja masnog tkiva i elastičnosti kože. Masno tkivo daje oblik dojki i čini je mekom, dok od elastičnosti kože i debljine tkiva zavisi da li će dojka stajati u svom prirodnom položaju ili će biti opuštena. Poznavanje strukture dojke je bitno za razumevanje ograničenja da grudi povećate onoliko koliko bi ste možda želeli. Koža mora biti dovoljno elastična da pokrije implantat, inače će on ostati vidljiv ili opipljiv, što svakako nije ono što povećanjem grudi želite da postignete.

RIZICI INTERVENCIJE POSTOJE, ALI SU MINIMALNIPovećanje grudi je relativno bezbedna hirurška intervencija, ali poput svake operacije, nosi mogućnosti rizika i komplikacija. Najveći rizik kod operacije uvećanja grudi je je pojava kapsularne kontrakcije, odnosno da dojka postane tvrđa negó što je normalno. To je rezultat stvaranja fibrozne kapsule oko umetnutog implantata kao normalna reakcija organizma na strano telo. U većini slučajeva ta kapsula je meka i na dodir neprepoznatljiva, ali se desi (dosta retko) da kapsula postane tvrda i promeni oblik dojke. U tim slučajevima se preporučuje odstranjivanje ili zamena implantata. Kao i kod svakog hirurškog zahvata, moguće je obilnije krvarenje nakon operacije, pojava otoka i bol. Infekcija oko implantata je retka, ali moguća, može se javiti bilo kad, ali je najčešća u prvoj nedelji posle operacije. 
Preosetljivost ili neosetljivost bradavica javlja se kod nekih žena, naročito kod onih kod kojih je rez napravljen ispod areole bradavice. Ovo najčešće prođe vremenom, ali može postati i trajna posledica operacije. (na slici gore, fotografije iz arhive dr Dejana Milutinovića)

POSLE OPERACIJE MORA SE POŠTOVATI REŽIM POSTAVLJEN OD STRANE LEKARA

Hirurg će vam objasniti i vrstu anestezije koju će primeniti, kao i preporučenu dijetu pre operacije, uz savet koje lekove ne smete da koristite. Ako živite sami, pobrinite se da nekog zadužite da vas odveze kući posle operacije, kao i da bude sa vama i pomogne vam prvih par dana. Neki centri će vas zadržati nekoliko sati, a neki i dan ili dva u postoperativnom periodu. Očekujte da ćete se posle operacije osećati iscrpljeno, ali ovo stanje će proći za dan-dva. Posle operacije se nekoliko dana nose posebni grudnjaci koje će vam preporučiti vaš hirurg. Nipošto nemojte u danima neposredno posle operacije da nosite grudnjak koji podiže grudi, jer tako možete da pomerite implantat. Tokom nekoliko dana možete osećati i bol u grudima, peckanje ili osećaj vreline u bradavicama, što će nestati posle nekoliko dana, ali vas osećaj preosetljivosti može pratiti i dve do tri nedelje. Već posle nekoliko dana možete se vratiti na posao, zavisno od toga koliko je on naporan. Hirurg će vas posavetovati kada smete da se vratite normalnim fizičkim aktivnostima ili da počnete da vežbate.

OŽILJCI I TRAGOVI BIĆE VIDLJIVI I DO NEKOLIKO MESECI POSLE OPERACIJE

Tokom šest nedelja ožiljci će biti čvrsti i ružičasti. Oni mogu ostati vidljivi i nekoliko meseci, kada će početi da blede I nestaju, ali nikada neće postati potpuno nevidljivi. Redovan pregled kod hirurga i, ako je potrebno, mamografija, odstraniće mogućnost naknadnih, neopaženih komplikacija. I na kraju, pogledajte se u ogledalo: kako vam se dopadaju vaše nove, veće grudi?


 

 

Autor Redakcija Estetike   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne