Silikonski implantati za povećanje grudi ove godine "proslavljaju" 50-ti rođendan, a operacija povećanja grudi ovakvim implantatima već dugo je najpopularnija je estetska operacija u većini zemalja.

Timi Lindzi je prva žena kojoj su ugrađeni silikonski implantati.

Operaciju je uradio dr Tomas Kronin, koji je sa svojim timom i projektovao ove implantate.

Po sećanju dr Tom Bigza, tada stažiste kod dr Kronina, ideja je potekla od jednog kolege  koji je primetio da su u banci krvi prestali da koriste staklene posude i zamenili ih podjednako bezbednim silikonskim vrećicama, koje u ruci deluju kao dojka.  Nakon toga dr Kronin je saznao za firmu koja proizvodi silikone različitih viskoziteta, u čvrstom i tečnom stanju, i ideja o implantatu je rođena.

Prvi prototip je ugrađen keruši po imenu Esmeralda. Sve je prošlo u najboljem redu, (mada je Esmeralda nakon nekog vremena izgrizla konce na rani, pa je implantat morao da bude izvađen) i krenulo se korak dalje. Brzo je nađena pacijentkinja, koja je tada imala već pestoro dece.

"Nisam želela ni da ih pogledam pre nego što su ugrađeni. Nisam htela da mi u svesti ostane slika stranog predmeta ugrađenog u moje telo", prisetila je g-đa Lindzi kako je to izgledalo pre pola sveka. Ona danas ima 80 godina, živi u Teksasu, a ovi prvi, eksperimentalni implantati još uvek su u njenim grudima.

Istorija silikonskih implantata mogla je da počne. Istorija uspeha, ali i kontroverzi.

Niko tada nije mogao da predvidi koliko će implantati postati popularni. Samo u SAD-u je 2010. godine prema zvaničnim podacima ugrađeno više od 300.000 implantata. U zemljama Istoka, poput Japana, Kine i Indije, povećanje grudi je mnogo manje popularno, za razliku od liposukcije, operacije kapaka i nosa, beleži Svetsko udruženje estetskih plastičnih hirurga. U Brazilu, pak,  zadnjici posvećuju skoro isto toliko pažnje kao i grudima, a ima onih koji su spremni da tvrde da Francuskinje ne vole velike grudi. Ipak, sve je to statistika.

Hirurzi se slažu da je najveći broj pacijentkinja moguće podeliti u dve grupe: one koje su od puberteta patile zbog malih, gotovo neprimetnih grudi, pa su rešile da ovo isprave u dvadesetim, i žene koje su završile rađanja a grudi su im usahle i opuštene.

Sve žene, međutim, treba da prođu odgovarajuće savetovanje sa svojim lekarom i upoznaju se sa mogućim rizicima. 

Šta treba da znate o svom implantatu?

Smatra se da oko 300 hiljada žena u svetu ima ugrađene implantate francuskog prozivođača PIP, koji je umesto medicinskog koristio industrijski silikon, što je otkriveno nedavno kada su nekvalitetni omotači implantata počeli da pucaju i to prilično često - pet puta češće od ostalih - a industrijski silikon kojim su bili napunjeni može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje. Nekoliko vlada je donelo odluke da se PIP implantati mogu izvaditi i zameniti o trošku države.

Mediji su o ovome opširno pisali, a kod nas ovi implantati nisu registrovani, pa se o ovoj temi nema mnogo šta novo reći.

Ipak, želeli bismo još jednom da vas podsetimo o pravilima bezbednosti prilikom izbora lekara i tipa implantata za povećanje grudi:

1. Odaberite hirurga sa licencom i iskustvom, i kliniku koja je opremljena i licencirana za izvođenje ovih operacija.

2. Razmotrite marke implantata i zajedno s hirurgom odaberite veličinu, oblik, profil, teksturu...i znajte: najjeftinije rešenje može vas skupo koštati.

3. Uz otpusno pismo, obavezno morate dobiti i sertifikat sa serijskim brojem svog implantata uz pečat hirurga koji je obavio operaciju.
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne