Više od četrdeset godina estetski hirurzi koristili su za povećanje grudi okrugle implantate meke konzistencije. Dešavalo se da pojedine žene, iako su tu intervenciju radili najbolji hirurzi, ne dobiju grudi kakve su želele. Operacija nije bila dovoljno usavršena, niti su implantati mogli da ponude rezultat koji će biti u dovoljnoj meri predvidiv, a u isto vreme dugotrajan i atraktivan. Obično je izgled grudi sa implantatima poistovećivan sa onim koji poznajemo iz serije „Čuvari plaže”.

Današnje devojke retko se odlučuju za okrugle implantate i prvenstveno žele svoje grudi da preoblikuju, pa tek onda da ih uvećaju, kako bi one izgledale što prirodnije.

Zato ja operaciju grudi često nazivam „reshaping mammaplasty”, jer želim da naglasim da je bitnije promeniti oblik grudi nego ih samo povećati.

 
Fotografija iz prakse dr Igora Maljkovića

Pre nešto više od 15 godina pojavili su se prvi anatomski implantati u obliku kapljice koji su mogli da ponude oblikovanje dojki tako da se akcenat oblikovanja i popunjavanja stavi na donji pol, uz formiranje lepe kosine u gornjem polu umesto klasične prepunjenosti koju je davao okrugli implantat. Anatomski implantati su čvršći od okruglih. S jedne strane, to je vrlo dobro, jer mogu ponuditi bolje oblikovanje donjeg pola dojke, ali je, generalno, bilo potrebno učiniti gornji pol implantata mekšim da bi se što bolje kamuflirao prelaz između tkiva i implantata, a u isto vreme da se implantatu omogući bolji kontakt sa zidom grudnog koša. (Ne zaboravite, implantat se postavlja ispod mišića i ide direktno u kontakt sa rebrima, koja nisu ravna, već predstavljaju površinu sličnu merdevinama.)Ove estetske zahteve ispunio je jedan novi tip implantata koji sadrži dva različita gela. U gornjem polu implantata koji je dostupan dodiru nalazi se mekši gel, kao i u dorzalnom delu koji naleže na grudni koš, dok je prednji deo koji oblikuje donji pol dojke i formira savršenu projekciju u predelu areole sastavljen od čvrstog gela. U pitanju je Polytech Diagon Gel4Two implantat.

 

Sa aspekta hirurga, to znači da sada imamo mogućnost da sa uspehom rešimo i „problematične” grudi, sa deformitetima grudnog koša – izmenjenim oblikom ili položajem rebara, zahvaljujući mekom gelu koji amortizuje nepravilnosti grudnog koša. Takođe, veoma zahtevne tuberozne dojke sada se mogu korigovati zahvaljujući većoj čvrstoći gela i izraženoj projekciji donjeg pola koja je kod ovog deformiteta najpotrebnija. Ukoliko su u pitanju devojke gracilne konstitucije, sa malo ili nimalo masnog tkiva na grudnom košu, možemo biti sigurni da se implantat neće osetiti pod rukom.


 

Kad već o tome govorimo, osećaj Diagon Gel4Two implantata na dodir je bitno drugačiji u odnosu na gummy bear implantate sa memorijskim gelom. Prvo što se primeti kada se implantat uzme u ruke jeste njegova specifična elastičnost, način na koji se vraća u prvobitno stanje je potpuno drugačiji, a brzina vraćanja bitno sporija i više liči na tkivo. Da bi sve vrline ovog implantata došle do izražaja potrebno je da bude postavljen „dual plane” ili „multiplane” tehnikom.

Reč je o tehnikama kod kojih su gornje dve trećine pola implantata prekrivene velikim grudnim mišićem, dok je donja trećina pozicionirana ispod žlezde. Na taj način ostvarene se prednosti i retroglandularno i retromuskularno postavljenog implantata, a izbegnuti su njihovi nedostaci.

Za razliku od ranijih operativnih tehnika, u ovom slučaju nije neophodno čvrsto „pakovanje” grudi već se grudnjak oblači prvog postoperativnog dana i nosi narednih 4-6 nedelja, dok se formira definitivni oblik, a kupanje je, uz zaštitu mesta incizije, moguće već posle nekoliko dana.


 


Sa aspekta pacijenta, značaj ovakvog implantata na tržištu je višestruk jer povećava broj opcija koje su na raspolaganju za oblikovanje ili povećavanje grudi. Posebno se dobro pokazao, sudeći prema mom iskustvu, u korekciji blago do umereno ptotičnih (opuštenih) grudi koje smo uspevali da korigujemo, podignemo i povećamo bez dodatnih spoljnih ožiljaka. Pacijent je još jednom na dobitku – ovakvi implantati mogu ponuditi dugotrajno rešenje, jer se tokom godina, za razliku od naših tela, ne menjaju, već ostaju upravo onakvi kakvi su bili i prvog dana. 

(Fotografije pacijenata pre i posle operacije grudi iz prakse dr Igora Maljkovića) 


 

 

Autor Dr Igor Maljković   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne