Jedan od glavnih atributa ženstvenosti su grudi, kao simbol  materinstva bivaju opsesija oba pola. Važnost tog dela  tela je duboko utisnuta u našu podsvest, upravo radi zna- čaja dojki za opstanak ljudske jedinke u prvim danima života.  Privijanje deteta na grudi daje osećaj sigurnosti i topline i možda  su upravo zbog toga podjednako važne za oba pola. Bilo da  su one velike ili male važno je da su jedre jer duboko unutar  sopstvenog ženskog IDA šaljemo poruku da se još uvek može  računati na nas!  Kada razmišljamo o ugradnji implantanata moramo imati u  vidu na prvom mestu naše zdravlje i shodno tome pravimo plan  šta bi bilo najbolje da uradimo. U eri elektronske informacije,  vrlo je lako da se informišemo o svemu, tako da se neznanje o  izboru adekvatnih implantanata nikako ne može tolerisati.

Jedna od čestih rečenica koju pacijenti izgovaraju je: „Ja, ne  znam šta mi je ugrađeno”!? Da li je to luksuz koji može jedno  svesno i socijalno odgovorno biće da dozvoli sebi u 21. veku?  Naravno da ne! Imate jedan život, jedno telo koje ne smete tako  lako da habate i budete nemarni prema njemu.   Da biste sebi priuštili estetsku operaciju, koju ne morate da  radite radi sopstvenog zdravlja, onda bar morate da pazite da  njome ne ugrožavate zdravlje.  

Na koji način možete ovom operacijom ugroziti vaše fizičko ili psihičko zdravlje?!

1.  Izbor implantata lošeg kvaliteta može dovesti do kapsular- ne kontrakture ili pucanja implantata, radi čega se morate  ponovo podvrgnuti operaciji, dodatnom uklanjanju tkiva i izlo žiti se dodatnom stresu. Implantat slabijeg kvaliteta povećava  mogućnost stvaranja zapaljenske reakcije, formiranja upornog seroma ili reakcije odbacivanja.2.
Implantati sa kraćim vekom trajanja mogu vas dovesti do ponovljenog operativnog zahvata na koji niste spremni  ukoliko pre operacije niste upoznati sa tim da bi ih trebalo zame niti i u kom vremenskom razdoblju.

3.  Izbor odgovarajućeg oblika implantanta je bitan da biste  ili zadovoljni estetskim efektom ove operacije, kao i da bi mplantat bio prilagođen vašem grudnom košu i obliku dojke.

4.  Pre operacije obavezno uradite ultrazvučni pregled dojke Ukoliko se pri ultrazvučnom pregledu primeti neka prome na koju bi trebalo ukloniti, onda se za vreme operacije može  ukloniti i ta promena i poslati na patohistološki pregled. Ukoliko se na ultrazvučnom pregledu ustanovi da imate dosta masnog  tkiva, a manje žlezdanog tkiva, to znači da će vam se veličina  dojki menjati sa promenom vaše telesne mase. Ukoliko ste sklo ni mršavljenju postoji mogućnost da će vam se određena vrsta implantata pipati ili čak videti, zato morate biti obazrivi prilikom izbora implantata. Ukoliko se, pak, debljate, grudi će vam porast preko željene veličine i postoji mogućnost njihovog opuštanja.5.
  Precizan i odgovarajući pregled iskusnog hirurga koji će  proceniti kvalitet vaše kože i potkožnog tkiva, rasprostra- njenost i simetričnost oba grudna mišića, postojanje deformiteta  grudnog koša, simetričnost građe i oblika dojki. Hirurg daje pred- log o tome koji implantat bi za vas bio idealan. Probajte predlože- ne implantate i tražite da vam se pokažu fotografije pacijenata i  njihovi rezultati, nakon operacije i u odgovarajućim vremenskim  distancama. Obavezno vidite kako izbor tog implantata i vrsta  operacije izgleda nakon godinu dana ili nakon trudnoća ukoliko  su bile u međuvremenu. Svakako je i vrlo važna i vaša želja,  odnosno vizija željenog estetskog izgleda.
alt

6. Adekvatan izbor grudnjaka je takođe vrlo bitan. Grudnjak ne sme da primiče niti da gura proteze nagore, jer pritiskom  proteze na tkivo iznad nje dolazi do istanjenja i mogućeg pipanja  proteze. Nošenje grudnjaka je doživotna obaveza, pod silom  Zemljine teže svaki deo tela se opušta, a naročito protezom opte- rećene grudi. U nekim slučajevima savetujemo da se grudnjaci  privremeno ne nose radi postizanja određenog estetskog izgleda  grudi, ali je to strogo kontrolisana delatnost od strane doktora.  Sa svojim doktorom budite prvih godinu dana u stalnom kon- taktu. Prilikom trudnoće i nakon nje, kao i u situacijama gubitka  kilograma i vežbanja, nose se steznici koji čvrsto fiksiraju grudi  za grudni koš. Ukoliko se držite tih pravila, a usput ste i izabrali  kvalitetan implantat, izvesno je da ćete dugo imati veoma lepe i  čvrste grudi.

 


alt

(sve fotografije su iz prakse bolnice Diona)
KOntakt
www.diona.rs
tel: +381 11 244 3002
tel: +381 11 244 3152
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Autor Dr Violeta Skorobać   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne