Šta uzrokuje opuštanje grudi?

Opuštene, viseće grudi nastaju posle dojenja, znatnog mršavljenja i starenjem, na početku menopauze ili posle hormonalne terapije.

Tada koža gubi elastičnost, a žlezda se spušta i visi u džepovima kože. Za ovakvo opuštanje odgovorno je svako privremeno uvećanje dojki, bilo u trudnoći ili kod gojaznosti, jer se koža tada razvlači.

Kada grudi smatramo opuštenim?

Kada se bradavica, kada stojite, nalazi ispod preklopnog nabora kože ispod grudi tada smatramo da su grudi opuštene. U dramatičnim slučajevima bradavica može stajati u ravni pupka, pa i niže!

Podizanje u prirodni položaj mastopeksija

Zatezanjem grudi, operacijom koja se naziva mastopeksija, odstranjuje se višak kože i bradavica dovodi u višu, optimističnu poziciju. Postoji više operativnih tehnika kojima se postiže podizanje grudi. Rezultat su lepše grudi, ali to ima i svoju cenu: ožiljke. Ipak, oni se mogu tako uobličiti da budu prilično neupadljivi.

Smanjenje uz zatezanje

Kod korekcije prevelikih grudi preporučuju se iste operativne tehnike kao kod zatezanja, ali se osim redukcije kože otklanja i žlezdano i masno tkivo, a bradavica dobija novi položaj.
 

Smanjenje ili zatezanje?

Gde je granica između zatezanja i smanjenja grudi? Poznati nemački plastični hirurg Gotfrid Lemperle (Gottfried Lemperle) postavlja granicu na 400 grama: ako se odstrani manja količina tkiva (kože, žlezda i masti), reč je o zatezanju, ako se odstrani više, reč je o smanjenju. Razlika je bitna jer smanjenje grudi spada u medicinsku, a zatezanje u estetsku proceduru. Kako protiče operacija?

Oko obodnog dela bradavice (areole) odstranjuje se pokožica, iznova se modelira, kompletna žlezda i bradavica se pomeraju prema gore i fiksiraju u ovako zategnutom obliku. Nova pozicija bradavice određuje se prema visini prevojnog nabora ispod dojke potrebna je određena udaljenost od ove linije. Bradavica treba da bude u visini središta nadlaktice. Pri tom treba voditi računa i o udaljenosti bradavice od središnje linije koja se povlači vertikalno od sredine ključne kosti, i o rastojanju od udubljenja na najdubljoj tački vrata.

Operacija se radi najčešće u totalnoj narkozi u polusedećem položaju i traje dva do tri sata. Često se na kraju postavljaju plastične cevčice za dreniranje tkivnih tečnosti, a koža se zatvara skrivenim šavovima.

Različite tehnike i pristupi

Postoji oko 20 raznih operativnih tehnika za zatezanje, odnosno smanjenje grudi. Preporučuju se metode kod kojih se postoperativno može garantovati osetljivost na dodir i sposobnost dojenja.


Klasična tehnika.
Kod ove metode, koža oko bradavice se u formi ključaonice oslobađa od pokožice, a ožiljak izgleda kao naopako postavljeno slovo T, odnosno kao sidro.

Vertikalna tehnika ostavlja samo jedan, vertikalni ožiljak ispod obodnog dela bradavice. Treba da prođe nekoliko meseci dok se ne postigne optimalno lep oblik, a ožiljak postane nevidljiv.

L-metoda se preporučuje kada se odstranjuje manje od 200 g tkiva, a koža ne mora mnogo da se zateže: oko dojkinog koluta može da se odstrani jedan kružni obruč kože. Tako ožiljak, smešten na prelazu od pigmentirane bradavice ka normalnoj koži, manje upada u oči.  Šta posle operacije

Preporučuje se da se dva do pet dana ostane na klinici, da se kontrolišu zavoji i odstranjuju drenaže. „Skrivene konce treba ostaviti da stoje nekoliko dana, da se kasnije lakše odstrane. Ožiljci se mogu masirati kremom da se ubrza zarastanje. Preporučuje se i čvrst grudnjak tokom nekoliko nedelja i uzdržavanje od sportskih aktivnosti od osam do 10 nedelja.

Kakve su komplikacije moguće

Prilikom zarastanja rane mogu da nastupe blage smetnje koje najčešće spontano prolaze. U literaturi je opisano da delovi, ili čitavi obodi bradavica nisu preživeli nestručne zahvate. Uzrok je, najčešće, loše planiranje, i nestručnost.

Ovakve komplikacije, kao i asimetrične, „zrikave bradavice, veoma su retke kod iskusnih i dobro obučenih hirurga. Ipak, često se dešava privremeno smanjenje senzibiliteta na bradavicama. Ovaj osećaj se najčešće vraća posle nekoliko nedelja.  

Fotografije pacijentkinja pre i posle zatezanja (ili zatezanja i samnjivanja) grudi, iz prakse dr Dimitrija Panfilova, klinika Olimp, Novi Sad  


 

 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne