Nekada su grudi samo opuštene, a nekada i "ispumpane", pa se operacija liftinga izvodi u raznim varijacijama. Dr Siniša Kojić predstavlja vam svojih 6 slučajeva.

Lifting grudi: 6 različitih slučajeva dr Siniše Kojića

1. GRUDI SU MI U MLADOSTI BILE LEPE, A ONDA SU JEDNOSTAVNO PALE

REŠENJE: U slučaju kada je indikovana opuštenost dojke, bez gubitka volumena, jedna od mogućnosti je pariareolarna mastopeksija (smanjenje dojke rezom oko bradavice), metodom po Hindebergu. Rez se pravi oko areole dojke, pa se zatim celokupan kompleks sa bradavicom i žlezdom dojke podigne u položaj približan onom kakav je dojka imala u mladosti.
PLUS: Prihvatljiv ožiljak oko bradavice.

 

2. GRUDI SU MI U MLADOSTI BILE LEPE, A ONDA SU SE IZDUVALE I PALE.

Radi se isti rez kao kod periareolarne mastopeksije, uz manji stepen zatezanja (podizanja) tkiva, pa se onda ubacuju implantati ispod ili preko mišića i na taj način dobijaju se podignute i veće grudi.

PLUS: Prihvatljiv ožiljak, puniji volumen.
 3. DOJKE SU PALE, A BRADAVICE SE OKRENULE NADOLE

REŠENJE:  Kada grudi imaju dovoljnu masu, a bradavica je pala jako nisko i „gleda” prema podu, rešenje je rez u obliku obrnutog slova T . Rez ide oko bradavice, zatim se spušta od bradavice prema pregibu dojke, gde se pravi još jedan horizontalni rez u pregibu dojke. Bradavica se podiže i vraća u željeni položaj, a zatezanjem kože podiže se opušteno tkivo žlezde i vraća u pređašnji položaj.
NEDOSTACI: Ožiljak može biti naročito izražen, posebno ako se radi pod velikim pritiskom (ako se odstrani previše kože, zbog čega se ona mora prilično nategnuti).
 

4.  DOJKE SU SE IZDUVALE I PALE, A BRADAVICE GLEDAJU NADOLE

REŠENJE: Mastopeksija po metodi obrnutog sidra, uz ubacivanje implantata. Metoda je potpuno ista kao i u prethodnom slučaju, uz ubacivanje implantata u gornji pol dojke.
 

5. DOJKA IMA DOVOLJNO TKIVA, POTREBNO JE SAMO PODIZANJE

REŠENJE: Vertikalna mastopeksija. Doktorka Rut Graf, plastični hirurg iz Brazila, usavršila je metodu po kojoj se grudi podižu i povećavaju – bez ubacivanja implantata, i to je metoda koju ja posebno volim! Ožiljak se pravi oko bradavice i vertikalno prema pregibu dojke, ali bez horizontalnog nastavka kao kod metode obrnutog sidra. Zatim se na grudnom mišiću raseca jedna traka dužine 2 cm kroz koju se provuče tkivo dojke koje je palo, a mišićna traka ga stegne poput lastiša i drži u gornjem položaju, ne dozvoljavajući mu da ponovo padne.
 

6. POTREBNO JE I POVEĆANJE I PODIZANJE

REŠENJE: Vertikalna mastopeksija manjeg stepena i ubacivanje implantata.

Napravi se rez oko bradavica i vertikalno naniže, redukuje se (odstrani) najveći deo žlezdanog tkiva u donjem polu dojke, dok se u gornji ubaci implantat.


Svi primeri su iz prakse dr Siniše Kojića, bolnica St.Medica.


Bolnica StMedica
Kumodraška 241v, Beograd
Tel. 011/246 06 97

 

 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne