ananas.jpg
Plastični hirurg uzima u obzir veliki broj stvari pri planiranju i pravljenju reza kako bi smanjio ili čak potpuno sakrio neizbežne ožiljke. Njegova sposobnost da planirano sprovede u delo uticaće i na vaše zadovoljstvo, pri čemu se ne sme zaboraviti da ne postoji hirurg koji može potpuno sakriti svaki ožiljak, niti može garantovati da će ožiljak biti baš onakav kakav je planirao.


PLANIRANJE REZA KOD FEJS-LIFTINGA

Ožiljci na licu kao rezultat estetskih operacija su, na sreću, mnogo manji nego na drugim regijama tela. Osim toga, glava je bolje vaskularizovana, zbog čega ožiljci brže zarastaju, a često su lepši od ožiljaka na drugim delovima tela.

Ožiljak je veoma važna stavka pri planiranju fejs-liftinga, zbog straha pacijenta da će se ožiljak. Međutim, razloga za strah nema. Kod fejs-liftinga rez se pravi ili neposredno ispred ilk iznad uha ili iza njega do linije kose. Nema dakle, rezova na samom licu. I dok se kod žena oba ožiljka mogu uspešno sakriti frizurom, kod muškaraca je ožiljak iznad uha znatno teži za pokrivanje, ali, kako ide samom linijom kose, on je dosta dobro maskiran. Veći problem pacijentima predstavlja ožiljak koji ide ispred uha, međutim, on se toliko uklopi u ivicu uha da ga i pacijent primeti tek kada se dobro zagleda u ogledalo. 

Malo veći problem je ožiljak koji se nalazi iza uha prema zadnjem delu vrata koji se pravi prilikom zatezanja kože na vratu. On ide linijom kose i zbog malo veće tenzije kože na tom delu može da bude jedno vreme crven (pa čak i hipertrofičan), ali vremenom i on izbledi. To se pacijentima mora reći, kako bi znali da bez obzira na sve što hirurg uradi da ožiljak bude perfektan (lagano zatezanje kože kako se ne bi stvorila velika tenzija, poseban način ušivanja itd.), uvek postoji mogućnost da on ne bude kakav želimo. I ovaj ožiljak žene mogu uspešno skrivati frizurom, naročito tokom prve godine kada je on najvidljiviji. Muškarce najčešće mnogo manje brine to što će ožiljak posle fejs-liftinga biti vidljiv, samo ako operacija da rezultate koje su očekivali.

I kod drugih operacija na licu, recimo blefaroplastike, rez kroz koji se izvlači višak masti iz gornjeg kapka i odstranjuje višak kože pravi se u prirodnom udubljenju gde počinje kapak, tako da je on posle zarastanja teško uočljiv. Slično je i kod korekcije ušiju ili nosa.

OŽILJCI NA TELU

Za razliku od lica, telo je mnogo manje vaskularizovano, a rezovi su zbog prirode operacije veći, pa su zato i ožiljci veći i estetski lošije izgledaju. Zato se trudimo da linija reza, odnosno budući ožiljak prati određene linije na telu koje se nalaze u prirodnim naborima lica ili tela, kao i raspored muskulature.

Na taj način uspevamo da većinu ožiljaka koji nastaju pri operaciji na telu uspešno sakrijemo.

PLANIRANJE REZA KOD ZATEZANJA STOMAKA
Kada je u pitanju abdominoplastika, veličina i vidljivost ožiljka zavisiće od toga šta se sve ovom procedurom želelo postići. Ako pacijent želi da posle abdominoplastike dobije i tzv. pločaste trbušnjake, hirurg mora da zategne površinsku fasciju (opnu) koja se nalazi ispod kože stomaka, kako bi ona bolje držala sadržaj abdomena. Pri zatezanju ispupčenja ispod pupka pravi se ožiljak koji steže fasciju i potom se uklanja minimalna količina kože, uz minimalni ožiljak. Međutim, ako je ispupčenje iznad pupka, rez je širi, potrebno je odstraniti više kože, pa ostaje i veći ožiljak.

Pri zatezanju trbuha idealno je napraviti rez na liniji bikinija ili ispod nje, kako bi bio pokriven tim delom odeće. Neko ko ima manji višak težine imaće i manji ožiljak. Ako uklanjate 20 cm kože, ne postoji način da ožiljak bude uporediv sa ožiljkom koji nastaje pri uklanjanju 3-4 cm kože.


adonis gacevic.jpg
Primer reza posle operacije (levo) i nakon što vremenom izbledi i postane prihvatljiviji (desno) Primer iz bolnice Adonis.
DERMOLIPEKTOMIJA I CARSKI REZ

Kada žene koje su imale carski rez razmišljaju o abdominoplastici, posebno dermolipektomiji gde se uklanja priličan deo viška kože sa stomaka, obično misle da će ožiljak, osim što će biti veći, po svom kvalitetu biti isti i na istom mestu kao ožiljak od carskog reza. I to im je prihvatljivo, jer ožiljak od carskog reza koji je dužine desetak centimetara, prilično lepo zaraste i nalazi se dosta nisko prema pubičnoj regiji gde ga pokriva donji veš ili kupaći kostim. Međutim, u obe stvari greše i veoma s erazočaraju kada im to saopštimo. Jer, kod dermolipektomije koža se nateže i sa gornje i sa donje strane, što često znači i 15 cm rastojanja. To znači da će se prilikom spajanja zategnuti  (podići) i donji deo kože, tako će i ožiljak "krenuti" naviše i izaći iz zone koju pokriva donji veš. To je naročito slučaj kod većih dermolipektomija ili ako pacijent želi da mu koža bude zategnuta kako bi se videle i ,,pločice” ispod nje.

Taj ožiljak ni po kvalitetu neće biti kao onaj od carskog reza jer je tenzija kože mnogo veća, a tenzija je jedan od najčešćih uzroka nastanka hipertrofičnih, pa i keloidnih ožiljaka.

Ipak, bez obzira na sve, uvek treba težiti da se postigne najbolji mogući ožiljak za svakog pojedinačnog pacijenta.

PLANIRANJE REZA KOD OPERACIJA GRUDI

Ako ste u dvadesetim godinama i planirate povećanje grudi, na raspolaganju je rez oko areole, u pregibu ispod dojke ili ispod pazuha. Ukoliko ste, međutim, u poznijim godinama pa želite podizanje dojke, to obično znači uklanjanje viška tkiva i kože (redukcija), pa i promenu položaja bradavica (njihovo podizanje). Sve to podrazumeva da se mora ukloniti višak kože, uz ožiljke koje neće biti moguće potpuno sakriti, jer postoji i vertikalni rez sa donje strane dojke od pregiba do ivice bradavice.

Žene se dosta raspituju o svemu u vezi sa budućim ožiljcima, pa se dešava da u prvi mah odustanu od, recimo, podizanja grudi, kada im objasnim da ožiljak neće biti samo u mamarnoj brazdi, već da će postojati i onaj vertikalni do oreole, pa i ožiljak oko areole. Kada, međutim, shvate da drugog načina nema, pa kad im još objasnim da postoje različite tehnike ušivanja, različiti konci, da ne postoji velika tenzija kože na mestu reza itd, što sve doprinosi da ožiljak bude manji i manje vidljiv, obično se predomisle. Ali strah i oprez postoje. Čak i kod inframamarnog reza, gde ožiljak nije veći od 3-4 cm i koji se nalazi prirodno skriven u pregibu ispod dojke, postoje dileme i pitanja ,,može li on da bude manji” i slično. Ili me pitaju za mogućnost postavljanja implantata kroz rez ispod pazuha. Taj pristup na prvi pogled jeste najprihvatljivija opcija kada je u pitanju budući ožiljak, ali ovaj pristup ima svoja ograničenja i nedostatke, pa se zato i ne radi u puno slučajeva. Kao prvo, on je nešto teži za rad od ostalih, mogućnost komplikacija je veća, kao što je teži i način njihovog rešavanja. Osim toga, nije da se taj ožiljak baš ne vidi, posebno leti kada se nose majice ili haljine bez rukava.
Untitled-2.jpg
Postoperativno ožiljci ne izgledaju lepo, (levo) ali vremenom izblede i postanu prihvatljviji (desno) Primer iz bolnice ADONIS


 BRAHIOPLASTIKA: DIVNI REZULTATI, RUŽAN OŽILJAK

Kod odstranjivanja viseće kože na donjem delu nadlaktice, koja se uglavnom javlja kod starijih osoba ili kao posledica velikog gubitka težine, operacijom se postižu izvanredni rezultati: višak kože se odstrani, koža se lepo zategne i postane ponovo glatka, ali sa dugačkim ožiljkom sa donje strane koji se proteže od lakta do sredine pazuha i koji se ničim ne može sakriti. Što je još gore, to je regija koja je, uz regiju ramena i grudnog koša, veoma podložna ožiljcima. Setite se, recimo, velikih ožiljaka koje ste videli na ramenima mnogih ljudi koji su posledica jedne obične vakcinacije u detinjstvu.

PODIZANJE GUZE I TETOVAŽA PREKO OŽILJKA

Kod operacija na glutealnoj regiji (stražnjici), situacija je dvojaka u zavisnosti od vrste intervencije. Kod klasičnog povećanja stražnjice implantatima, rez je skriven intraglutealno i potpuno je nevidljiv. Međutim, ako neko ne želi implantate, a hteo bi da njegova zadnjica bude podignutija i oblija, radi se tzv. suspenzija, pri kojoj se dobijaju fantastični rezultati, ali su problem budući ožiljci. S obzirom na to da se rez pravi iznad stražnjice na lumbalnom delu leđa, u obliku raširenih ptičijih krila, nemoguće ga je bilo gde sakriti. Ali i ovde su mlađe generacije našle rešenje, pa taj ožiljak jednostavno pokriju nekom tetovažom i to onda izgleda i moderno i lepo. Tetovaža se generalno može nanositi preko ožiljka, posebno tetovaže koje se rade organskim pigmentima.

Piše dr Milomir Gačević, bolnica ADONIS


KONTAKT:
Bolnica ADONIS
Beograd, Trebevićka 15

011/ 35 42 785
062/ 404 564
www.bolnica-adonis.co.rs


ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne