U eri ekspanzije multimedija, dostupnost raznih informacija dovodi do toga da pokušavamo sami da se lečimo, da svako bude svoj lekar, hirurg ili dermatolog. Sebe lečimo i operišemo uz pomoć Interneta. Ponekad se pitam da li je stručnost pojedinca tolika da može uticati na lekara ili hirurga da se povinuje njegovim željama, iako to često nije rešenje njegovih problema!

 

Rečenica koju najčešće čujem od pacijenata koji su preterali sa raznim popunjivačima lica ili od onih koji su se besomučno boli mezo-lipo tretmanima radi uklanjanja viška kilograma i isprovocirali još gore stanje, radi sporadičnog i nejednakog otapanja masti, jeste: „Trebalo je da mi lekar objasni šta može da se dogodi ili da željeni efekat ne mogu da postignem ovom metodom”. Ali ta rečenica svakako nije na mestu, jer je lekar sigurno učinio sve što je u njegovom domenu.
Ono što je dermatolozima i drugim lekarima koji se bave injektiranjem najviša stepenica u struci, plastičnim hirurzima je tek početna, jer oni imaju najširu sliku i viziju vašeg željenog izgleda i oni vam najbolje mogu reći koje su sve mogućnosti kojima se vaši zahtevi mogu rešiti na najbolji način.

Nije svako lice za filere

U osnovi, treba poznavati antropologiju lica i efekat koji želimo da postignemo. Lice koje je okruglo, bucmasto, teško možete popraviti filerima jer bi samo dodatno opteretili izgled. Uklanjanjem viška masti iz regija gde je ima previše može se postići zadovoljavajući efekat podmlađivanja. Za lice koje je izgubilo jedrinu, a pri tome nije došlo do opuštanja mišića, rešenje koje bi nadoknadilo gubitak jedrine je najčešće sopstveno masno tkivo ili manja količina hijaluronskih preparata. Veća količina hijalurona mogla bi napraviti fibrozu i kasnije deformitete koji bi ugrozili dalje tehnike podmlađivanja.

Sve tehnike podmlađivanja trebalo bi raditi u aseptičnim uslovima da ne bi došlo do infekcije ili do ozbiljnih kozmetičkih nedostataka. Nijedna neoperativna tehnika ne bi trebalo da ugrozi neke buduće operativne tehnike. Recimo, Aptos niti u licu, koje nije moguće u potpunosti izvaditi pri fejs liftingu, onemogućiće pomeranje mišića lica i dobijanje zadovoljavajućeg i dugotrajnog prirodnog izgleda. Ta ograničenja mogla bi uzrokovati nezadovoljavajuće rezultate liftinga kože i izraženo vidljive ožiljke, a to zajedno sa procesom starenja može dovesti do deformiteta u srednjem delu lica, može nastati tzv. efekat ljuljaške.

Posebnu pažnju treba obratiti na tehnike koje izazivaju fibroziranje i gubitak potkožnog masnog tkiva kao što su dugotrajni tretmani sa radiofrekvencijom ili ultrazvukom. Prvobitan i neposredan izgled lica koji odiše zategnutošću prelazi u fibroziranje i istanjivanje potkožnog masnog tkiva i „skeletizaciju” lica i vrata.

Zbog svega ovoga, određivanje tačne procedure u procesu podmlađivanja je vrlo bitno. Lekar mora odrediti proceduralne tehnike koje neće ugrožavati jedna drugu, vodeći pri tome računa o godinama, stanju kože, potkožnog masnog tkiva, kao i o turgoru muskulature i stepenu njene opuštenosti. Jednu tehniku ne možete ultimativno zameniti drugom, a da pri tome sačuvate prirodnost i dugotrajnost dobijenog izgleda.

Fileri kao augmentacioni materijal za grudi i telo

Možda će zvučati kao rečenica sa bloga, ali stvarno ne volim nekontrolisane stvari. Injektiranje raznih supstanci u grudi, zadnjicu ili pojedine delove nogu za mene je zabranjena tehnika. Želja za brzim tehnikama, bez postoperativnog toka, a sa jasnim i momentalnim efektom, dovela je do toga da se razni fileri kao slobodne supstance ubacuju u pojedine delove tela. Te tehnike se naročito koriste u poslednjih godinu dana, a posledice ćemo videti kroz izvesno vreme. U ovom segmentu mogu samo da postavljam pitanja onima koji to rade. Kako će izvaditi slobodan neinkapsuliran materijal ukoliko bude pravio deformitete ili neke druge probleme, tipa lokalne inflamacije. Kako će se u dojkama napraviti diferencijalna dijagnostika novonastalog problema?

Mast kao ultimativni augmentacioni materijal

Polako ali definitivno ulazimo u eru kada će se za ulepšavanje koristiti isključivo sopstveni potencijal. Za sada je to jedino vlastita mast, ali će u budućnosti, sigurna sam, genetičari uraditi mnogo toga da nam pomognu da podmladimo naše lice i telo uticajem na pojedine gene.

Autologno masno tkivo je definitivni izbor za augmentaciju zadnjice, butina i potkolenica. Česti problemi pomeranja implantata i jednostrane kontrakture (zgrčavanja) kapsule rezultiraju asimetrijom zadnjice ili potkolenica. Estetski efekat je za pacijenta neprihvatljiv. Ni njihovo uklanjanje ne rešava problem, jer će se javiti višak kože koja, ukoliko se spontano ne retrahuje (zategne) mora biti hirurški uklonjena. To naročito važi za zadnjicu u slučajevima kada se umeću veliki silikonski implantati. Uklanjanje viška kože za sobom ostavlja vidljive i ružne ožiljke koji su često za pacijenta neprihvatljivi, ali su jedina mogućnost.

Zbog svih ovih okolnosti, mast je odlično alternativno rešenje. Međutim, zbog nepredvidljive stope resorpcije ovog tkiva, mnogi je ne prihvataju kao ultimativno rešenje, već kao pomoćnu metodu popravljanja kvaliteta kože ili za prepokrivanje manjih nedostataka. Razvijanjem sopstvene tehnike transfera masti, procenat resorpcije je od 20 do 30 odsto, i zbog toga je mast za mene jedino ispravan i pravi materijal za preoblikovanje lica i tela.

„Bora – počinjem da starim!”

Najveće otkriće u estetskoj hirurgiji za mene su blokatori mišićnih funkcija oko orbitalnog mišića i mišića čela, poznati pod imenima Dysport, Botox, Vistabel... Ne znam kako bih živela bez njih, oni me jednom godišnje ulepšavaju i u kratkom periodu mi daju podmlađen izgled.

Rasprostranjena uloga ovih preparata, međutim, dovela je i do zloupotreba i čestih aplikacija, zbog čega se može desiti da, kao i na svaki drugi protein, organizam s vremenom prestane na njega da reaguje, pa u tom slučaju izostaje pun efekat, ili, u goroj varijanti, dolazi do trajne paralize pojedinih mišićnih grupa i efekta zamrznutog lica („frozen face“).

Agresivni laseri i hemijski pilinzi, kao i duboke dermoabrazije, obnavljaju kožu i uklanjaju bore, ali mogu dovesti i do depigmentacije ili hiperpigmentacije kože lica, naročito kod pušača i tada to postaje problem koji se jedino prevazilazi šminkom!

Veliko da postane malo

U trci za što kraćim neinvazivnim tretmanima, naročito daleko su otišle tehnike mršavljenja. S jedne strane, neinvazivne i vrlo jednostavne procedure, poput LPG-a, radiofrekvencije, ultrazvuka i slično, deluju spolja na kožu i dovode do spoljašnjeg uticaja, a unutrašnjeg pucanja masnih ćelija. Dugotrajna upotreba ovih tretmana ostavlja za sobom fibrotične promene u potkožnom sloju ili u sloju između masti i mišića.

Poluinvazivne tehnike mezotretmana, kojima se ubacuju supstance koje otapaju masti u potkožnom sloju, mogu stvoriti mestimične fibroze, a vidljive neravnine na površini kože mogu se pojaviti i u kasnijem periodu. Sve te tehnike rezultiraju nemogućnošću poravnjavanja kože ukoliko se odlučite da jednog dana uradite liposukciju.

Razne tehnike liposukcije – mehaničke, laserske ili ultrazvučne – uklanjaju mast iz određenog regiona. Umerenost tehnika i ostavljanje potkožnog masnog sloja u debljini od 1-2 cm je od suštinske važnosti, jer se time ne zatvara mogućnost daljih hirurških tehnika kao što je uklanjanje viška kože sa stomaka ili drugih delova tela. Dejstvo ultrazvučne i laserske liposukcije ili površne mehaničke dovodi do fibroziranja potkožnog masnog sloja i ugrožavanja kožne cirkulacije koja se manifestuje kao lividitet (modrica) na površini. Nakon toga odluka o hirurškom uklanjanju viška kože povećava rizik od komplikacija kao što su nezarastanje rane, male ili velike nekroze (gubitak kože na stomaku)!

Da je ovo svetski problem potvrđeno je i na Simpozijumu SOS (Secondary Optimising Aesthetic Surgery) koji je održan od 28. februara do 1. marta ove godine u Štutgartu, na kome su uzeli učešće velikani plastične hirurgije kao što su, između ostalih, Timothy Marten – hirurgija lica, Wolfgang Gubisch – hirurgija nosa, Giovani Botti – hirurgija kapaka, Carlos Uebel – hirurgija tela, Moustapha Hamdi – hirurgija dojke, i na kome se diskutovalo o mogućnosti rešavanja, odnosno nerešavanja problema nastalih nakon pogrešnih estetskih procedura ili operacija.


Dr Violeta Skorobać Ašanin sa dr Wolfgang Gubishce (levo) i dr Timothy Martenom (desno) 

Sagledavanje široke slike u procesu podmlađivanja, lepšeg izgleda i zadovoljnijeg pacijenta osnova je za dobar i dugotrajan estetski rezultat. Neugrožavanje drugih potencijalnih tehnika je esencijalno pravilo koje bi dalo sliku velike brige za pacijenta i njegovu budućnost.


Kontakt:
www.diona.rs
Sazonova 29
Beograd
Tel: +381 11 244 3002
E-mail:   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne