Šta ako vam doktor kaže "Ne" i odbije da uradi to što želite? Da li treba da promenite doktora ili da razmislite o svojim motivima za operaciju?
Dr Violeta Skorobać Ašanin je iz svoje prakse izabrala 5 slučajeva u kojima nije pristala na zahetev pacijenata.

Put od razmišljanja o estetskoj hirurgiji do realizacije takve odluke je prilično dugačak. Neki pacijenti, međutim, olako i bez dovoljno promišljanja pristupaju realizaciji svojih želja, ne ulazeći u načine i mogućnosti izvođenja postupka.Slučaj 1. Pacijentkinja poziva telefonom ordinaciju i zakazuje pregled jer želi zamenu implantata i podizanje grudi. I bilo bi dobro da se operacija uradi već sutradan, jer za tri dana putuje. Da li je to moguće!?

Na pregledu konstatuje se da joj je krvna slika loša i da ne bi bilo dobro raditi estetsku operaciju. Savetujem odlaganje operacije i uzimanje preparata za poboljšanje krvne slike. Pacijent na to reaguje ljutnjom, jer želi da se operiše!
U ovakvom slučaju, lekar ne sme da popusti, bez obzira na pritisak pacijenta.


Slučaj 2. Na pregled dolazi pacijentkinja sa operisanim nosem, zbog zaostale manje grbice koju bi htela da ukloni.

„To je jednostavna operacija”, objašnjava mi ona, „samo malo isturpijajte”.
Endoskopskim pregledom konstatujem potpunu perforaciju (rupu) u septumu, pokidane gornje bočne hrskavice koje imaju značajnu ulogu u procesu disanja jer obezbeđuju slobodan protok vazduhu. Grbica je spas, slamka koja održava visinu nosa. Objašnjavam pacijentkinji da joj je neophodna ozbiljnija rekonstruktivna operacija. Ona ne želi da veruje u to i insistira na uklanjanju grbice. Ni pod ovim pritiskom ne popuštam.

noss

Pri korekciji nosa hirurg veliku pažnju mora pokloniti funkcionisanju nosa, čak i po cenu da estetski rezultat ne bude idealan, Ovde važi pravilo"Nos je pre svega disajni organ!" (iz Arhiva Bolnice DIONA).

Slučaj 3. Pacijent sa viškom masti i kože na stomaku na pregledu kaže da bi se rado rešio tereta.

„Samo mi odsecite viseći deo!”, objašnjava mi on.
Nakon ultrazvučnog pregleda stomaka i pregleda krvi postavlja se dijagnoza: akutna bubrežna insuficijencija! 
„Gospodine, moramo odložiti operaciju dok ne rešimo vaš problem, operacija bi bila vrlo rizična.”
Pacijent i dalje insistira „samo na odsecanju” i ubeđuje me da se ništa strašno neće desiti. Ali, ja sam lekar, nema popuštanja ni u ovom slučaju.


Slučaj 4. Često pacijenti nemaju percepciju na koji način mogu rešiti pojedini problem, oni u svakoj intervenciji vide jednostavnost rešavanja njihovog problema. „Molim vas, samo mi zategnite ovu kožu na kapcima.”

„Ali, kapci vam nisu problem, vama su spuštene obrve i ugao oka, što bi trebalo uraditi na drugačiji način”, objašnjavam. Ona i dalje insistira. Uzalud, hirurg ne sme da popusti. 

kapcii


Korekcija gornjih i donjih kapaka je veoma popularna, ali ni malo jednostavna operacija, jer je tkivo u predelu oka veoma tanko i osetljivo, pa je eventualne greške teško korigovati  
(iz Arhiva Bolnice DIONA).


Slučaj 5. Najčešći problem prilikom izbora veličine grudi su nerealne želje, poput one da grudi od jedinice postanu petica. Ovako nešto se najčešće završava nezadovoljstvom pacijenata, ali se pred takvim zahtevima ne popušta.

Okruglim implantatima visokog profila moguće je postići značajno povećanje grudi, ali ne i prelazak "jedinice" u "peticu" ili čak
i više (iz Arhiva Bolnice DIONA).KONTAKT:
Bolnica DIONA
Sazonova 29, Beograd

+381 11 244 3002
+381 11 244 3152
www.diona.rs

 
 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne