Estetska genitalna hirurgija kod žena najčešće podrazumeva reoblikovanje i smanjenje stidnih usana, rekonstrukciju i reoblikovanje vagine, postavljanje klitorisa u pravi položaj, himenoplastiku.

Korekcija stidnih usana
Osnovni razlog za hiruršku korekciju stidnih usana jeste nezadovoljstvo njihovim spoljašnjim izgledom i problemi koji zbog toga nastaju. Većina žena želi da ima male stidne usne u potpunosti prekrivene velikim i to se u velikom broju slučajeva može rešiti uvećanjem obima velikih stidnih usana pomoću, na primer, biopolimernog gela, koji se u njih aplikuje, a povećanje traje od tri do četiri godine, nakon čega je postupak potrebno ponoviti.
Češći postupak je, međutim, operativno isecanje viška tkiva malih stidnih usana i formiranje malih stidnih usana koje po veličini i formi odgovaraju estetskim kriterijumima žene.
Operacija se može uraditi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se anestetik daje neposredno u tkivo polnih usana, ali je moguća i opšta anestezija, što je stvar izbora pacijenta, ali i procene lekara.
Šavovi na stidnim usnama su od resorptivnog materijala, tako da ih organizam sam razgradi, pa nije potrebno da se skidaju. Obično se postoperativno daju antibiotici u cilju prevencije infekcije.
Postoperativno se lokalno javlja otok koji nestaje nedelju dana nakon operacije. Ako je operacija bila obimnija otok može potrajati i dve nedelje. Operacija se radi neposredno nakon prestanka menstruacije i prvih 5–7 dana je potrebno izbegavati sedenje. Pored toga, potrebno je izbegavati težak fizički rad, toplotu i tuširanje toplom vodom, upotrebu alkohola jer sve to provocira krvavljenje. Polne odnose ne bi trebalo upražnjavati šest nedelja posle operacije. Ukoliko se poštuje ovakav postoperativni režim zarastanje je brže. Konačan izgled stidnih usana je jasan tri meseca nakon operacije. 

Preoblikovanje vagine
Do nezadovoljavajućeg izgleda i funkcionalnosti vagine dolazi usled starenja i genetike, a svoj doprinos daje i svaki porođaj. Posledice toga su rastezanje vagine, popuštanje zidova, labavost mišića, do prolabiranja kroz vaginalni ulaz, kao kada biste prevrnuli rukavicu. To dovodi do nezadovoljstva koje nekada izaziva i psihološke smetnje, jer je vagina organ i za doživljaje erotskog zadovoljavanja i žene i muškog partnera. Nezadovoljstvo se u tim slučajevima javlja i kod muškog partnera jer mu seksualni odnos više ne pruža zadovoljstvo kao ranije.

Ova operacija se obično radi ženama koje su imale traumatičan porođaj. Posle značajnog rastezanja vaginalnog zida za vreme porođaja tkivo se ne može vratiti na prvobitne razmere, a posledica je pomenuto pogoršanje seksualnog života žene i njenog partnera. Rešenje je u operaciji kojom se sužava ulaz u vaginu, kao i cela vagina. U drugom slučaju, zbog porođaja i ožiljka sužen je ulaz u vaginu, što otežava polne odnose i čini ih bolnim. U tom slučaju se isecaju ožiljci i plastičnom operacijom se vagina učini prolaznom, to jest dovede do normalne veličine za polne odnose.

Operacija se takođe radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Postoperativno je zabranjeno sedenje dve nedelje, a ostali postoperativni režim je kao i kod prethodne operacije.


 

 

 

Autor Dr Dejan Milutinović   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne