Premda se svi rađamo sa tačno predodređenim brojem masnih ćelija koje se u našem telu razviju do puberteta, uz previše kalorija one će se proširiti kako bi primile više masnoće i stvorile masne naslage. Zato, pre nego što krenete na tretmane, prvi važan korak je: ograničite broj kalorija ili ubrzajte njihovu potrošnju. Ili, što je najbolje, oboje. 

Uprkos tolikim misterijama oko dijeta i mršavljenja, cela stvar je prilično jednostavna i može se svesti u jednu rečenicu: ako uzimate više kalorija nego što ih vaš organizam troši, taj višak će se pretvoriti u mast i uskladištiti u masne ćelije koje će se zbog toga proširiti, bez obzira na to iz koje vrste namirnica potiče taj višak kalorija.

Kakvu ulogu igra metabolizam?

Metabolizam je proces kojim vaš organizam razlaže proteine, ugljene hidrate i masti i pretvara ih u energiju koja je telu potrebna za normalno funkcionisanje. On počinje da se usporava već od 25. godine i zbog hormonskih promena i smanjenja fizičke aktivnosti svake naredne decenije on je sporiji za pet do deset odsto. To je i jedan od razloga zašto nam je sa godinama sve teže da smršamo.

Ubrzavanje metabolizma moguće je izborom hrane koja zahteva više energije da bi bila svarena i razložena. Trening sa tegovima takođe može da podstakne telo da pretvori višak energije iz sala u mišićnu masu.   

Kako hormoni deluju na masne naslage?

Za žene je karakteristično da lakše uspevaju da skinu salo sa stomaka nego sa bokova i butina zbog dejstva ženskog hormona estrogena koji stimuliše telo da skladišti mast upravo u ovim delovima tela.

Višak masti na stomaku je, međutim, gotovo neizbežan u menopauzi kada većina žena primeti da se udebljala baš oko struka i da je to salo teško skinuti vežbama. 

Doručkom protiv masnih naslaga

Nutricionističke mode se menjaju, ali je doručak i dalje najvažniji obrok: zastupnici hronološke ishrane tvrde da je organizam samo u prepodnevnim satima spreman da metaboliše veću količinu kalorija. Naučnici takođe veruju da je jutarnja sitost dobar početak koji pomaže da lakše izdržimo ostatak dana na niskokaloričnoj hrani. 

Trajno rešenje - liposukcija

Budući da je broj masnih ćelija u organizmu stalan, masne ćelije koje se odstrane ili unište liposukcijom ne mogu biti zamenjene novim masnim ćelijama. Ovo j ne znači da se preostali broj masnih ćelija neće proširiti kako bi primio novi višak masti i time stvoriti nove jastučiće ako nastavite da unosite više kalorija nego što vaše telo troši. Liposukcija je metoda za oblikovanje tela, a ne za mršavljenje,pa se radi tek onda kada skinete višak kilograma i na vašem telu ostanu one naslage na koje dijeta ne deluje, a vežbe tek neznatno.

Suština liposukcije je izvlačenje masti iz potkožnog masnog tkiva kroz šuplje igle (kanile) i uz pomoć vakuuma. Ultrazvučna liposukcija koristi ultrazvuk (ali je nemojte mešati sa kavitacijom kojom se deluje spolja, preko kože)  koji razbija masne ćelije i izliva njihov sadržaj sa ciljem da se olakša usisavanje kanilama. Sličnu ulogu ima i laserski zrak kod laserske liposukcije.

Neinvazivne metode koje tope masti baziraju se na različitim vrstama energije ili hemikalijama koje se injekcijama ubrizgavaju u regije sa viškom masnog tkiva sa ciljem da se razbiju membrane masnih ćelija kako bi se njihova sadržina (mast) izlila u međućelijski prostor i odatle što pre eliminisala da je ostale masne ćelije ne bi ponovo upile. Zato je u ovim tretmanima važno da se ubrza metabolizam za sagorevanje ove masti i limfna drenaža koja je odvodi iz organizma.

Metabolizmu je za razlaganje masti, kao i za njeno izbacivanje iz organizma potrebno vreme. Zato je verovatnije da ćete rezultate ovih tretmana videti tek dva do tri meseca posle njihovog završetka. Zato, ukoliko već razmišljate o svojoj novoj figuri u bikiniju, sada je pravo vreme da počnete sa ovim tretmanima.

Najpoznatiji neinvazivni tretmani su kavitacija kavitacija (ovo je zapravo naziv procesa koji se dešava u tkivu).

Vela Smooth aparat je već godinama na vrhu liste popularnosti

a  objedinjuje energiju radio-talasa i infracrvene svetlosti, vakuumsku sukciju i mehaničke rotirajuće valjke.

Lipoliza - premda je francusko ministarstvo zdravlja prošlog leta zabranilo lipolizu u Francuskoj, bilo da se ona radi mezoterapijskim koktelima, lipolitičkim proizvodima (fosfatidilkolinom) ili laserom bez naknadne aspiracije masti, injekciona lipoliza ostaje i dalje popularna u svetu i kod nas. Lipolizom se injekciono u kožu ubrizgavaju lipolitičke supstance koje dovode do odumiranja masne ćelije i razlaganja njenog sadržaja koji se zatim, kao i kod drugih sličnih procedura, metabolizmom i sistemima čišćenja izbacuje iz organizma. 
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne