Rizici

Infekcija je najčešći rizik koji može nastati usled korišćenja nesterilne opreme i boje. Na ovaj način mogu se preneti infektivne bolesti poput hepatitisa, AIDS-a, ili bakterijske infekcije kože (Staphylococcus aureus).
Tipični znaci infekcije su crvenilo, oticanje, drenaža gnoja, osećaj vreline.

Alergijske reakcije mogu biti izazvane određenim pigmentima. Ovo se ne dešava često, ali je pigment u tim slučajevima teško izvaditi iz kože. Ponekad se čak pojavi alergijska reakcija na tetovažu koju neko ima već godinama.

Granulomi su čvorići koji se formiraju oko materijala koje naše telo prepoznaje kao strani materijal, kao uljeza” od koga se na ovaj način štiti, poput čestica pigmenta iz boje za tetovažu.

Keloidi su vrsta ožiljačnog tkiva koje prerasta granice rane koju prekriva i stvara veliki i ispupčen ožiljak. Keloidni ožiljak može nastati kod osoba koje su sklone ovakvom zarastanju rana i prilikom stavljanja, ali i prilikom otklanjanja tetovaže.

Američka agencija za kontrolu hrane i lekova FDA navodi da su prijavljivani i slučajevi komplikacija prilikom snimanja magnetnom rezonancom kod osoba koje su imale tetovažu, kada su osećale peckanje u predelu tetovaže ili je bio nejasan snimak tog dela tela. Tegobe su prolaznog karaktera, nije razjašnjeno zašto se dešavaju, ali FDA savetuje da ne izbegavate preporučeni pregled, već da obavestite tehničara koji radi snimanje o tome da imate tetovažu.

Kako bezbedno do tetovaže?

Izaberite profesionalni studio koji ima dozvolu za rad. Uverite se da studio poseduje specijalni uređaj za sterilizaciju opreme koja nije jednokratna (šabloni za crteže i sl.). Budite sigurni da je upotrebljen novi paket igala i boja za vas. Osoba koja radi tetovažu mora sve vreme imati sterilne rukavice za jednokratnu upotrebu.

Nezadovoljstvo

Najčešći problem nakon stavljanja tetovaže je nezadovoljstvo. Razlozi su brojni: možda ste očekivali nešto drugačije pa ste razočarani; možda tetovaža nije kvalitetno urađena pa se vremenom menja. Ponekad tetovaža brzo počne da bledi, ili, ako se suviše duboko ubrizga, boja se pomeri pa crtež postane nejasan. Naše telo se vremenom menja, koža se opušta starenjem ili usled mršavljenja, pa se menja i tetovaža. Možda ste se, jednostavno, predomislili pa uopšte ne želite tetovažu.

Šta tada da radite? Potražite dermatologa ili estetskog hirurga.

Autor Redakcija Estetike   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne