Prirodan, svež i ofmoran izgled lica postiže se, najvećim delom, tretiranjem podočnjaka – čestog i upornog pratioca očiju. Podočnjaci mnogima od nas predstavljaju emotivni i društveni problem jer licu daju umoran, bolestan i iscrpljen izgled i ostavljaju utisak neispavanosti. Ipak, ovo je tema kojom se retko bavimo i o kojoj šira javnost malo zna. A rešenje postoji.

Šta su i kako nastaju?

Nastanak podočnjaka vezuje se za nekoliko različitih uzroka koji su često udruženi. Slaba cirkulacija, spor metabolizam, građa i boja kože, te genetska predispozicija i ritam života samo su neki od osnovnih uzroka nastanka tamnih kolutova i vrećica ispod očiju. Međutim, neophodno je razlikovati prave i lažne podočnjake, jer se i njihovo tretiranje razlikuje.

Lažni podočnjaci prostiru se ispod unutrašnje polovine oka, a pojavljuju se u vidu tamnoljubičastih polja koja se pružaju prema obrazu. Koža je u ovom delu lica izuzetno tanka, skoro providna, te su mišićne tetive vidljivije, što doprinosi tamnoj obojenosti. Pored ljubičaste prebojenosti, lažne podočnjake karakteriše i udubljenje koje oivičava obojeno polje.

Pravi podočnjaci pružaju se celom dužinom donjeg kapka. Mogu da se jave kod veoma mladih osoba, još u ranom detinjstvu, u vidu tamnih kolutova i uglavnom su rezultat genetske predispozicije.

Zato što licu daju stariji i umorniji izgled, podočnjaci se često smatraju jednim od prvih znakova starenja. Zbog niza degenerativnih promena podočnjaci u jednom momentu postaju vidljivi. Zbog „spuštanja” lica i gubitka potkožnog masnog tkiva, povećava se razmak između donjeg kapka i obraza, te nastaje udubljenje koje licu daje umoran i iscrpljen izgled. Nakon 35. godine slabljenje vezivnog tkiva ispod donjih kapaka dovodi do stvaranja viška kože, a masno jastuče koje ispunjava očnu šupljinu prodire napolje i postaje vidljivo.

Kako se tretiraju?

Prilikom tretiranja podočnjaka neophodan je strogo individualan pristup. Da bi se pravilno odredila terapija, potrebno je uzeti u obzir sve faktore koji utiču na stvaranje, te stanje kože i potkožnog tkiva, kao i godine pacijenta. U skladu sa pomenutim, lekar specijalista bira kombinaciju procedura koje će doneti najbolje rezultate.

Faze kroz koje je neophodno proći tom prilikom su pojačanje cirkulacije i limfne drenaže, pojačana produkcija kolagena čime će koža dobiti na čvrstini, zatezanje viška kože ispod očiju (ukoliko je ima), nadoknađivanje volumena i ujednačavanje boje kože. Iako su do nedavno problemi sa podočnjacima bili rešivi samo radikalnim estetskim zahvatima, savremene procedure estetske dermatologije sada pružaju mogućnost da se oslobodite i uzroka i posledica nastanka podočnjaka neinvanzivnim i bezbednim metodama.

 

Autor Dr Biljana Đurđević   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne