Tajna mladosti u vašoj krvi

RegenLab, švajcarska biotehnološka laboratorija, razvila je jedinstven metod podmlađivanja kože vlastitom krvnom plazmom koja se injekcijama ubacuje pod kožu. Ova tehnologija od ove jeseni registrovana je i kod nas i biće dostupna u našim estetskim ordinacijama.

Kako se izvodi tretman?

Krv se vadi sterilnim unapred pripremljenim setom, u specijalne epruvete. Ni u jednom trenutku krv ne dolazi u kontakt sa vazduhom iz spoljašnje sredine tako da nema kontaminacije plazme mikroorganizmima koji bi mogli da izazovu infekciju na mestu primene.

Centrifugiranjem se plazma odvaja od krvnih elemenata ona se jedina uzima za tretman podmlađivanja. Deo ovako dobijene plazme uzima se za podmlađivanje kože određene regije, a deo za spravljanje filera kojim se popunjavaju duboke, urezane bore. 

Na koje probleme deluje podmlađivanje plazmom?     

1. Kada želimo da podmladimo kožu pripremljena plazma se ubrizgava u kožu sitnim ubodima iglom na rastojanju od 1 cm. Tako možemo tretirati kožu lica, vrata, dekoltea, nadlanica, unutrašnjeg dela butina, regije oko kolena, dela nadlaktica gde je koža opuštena, čak i stomaka. Filerima dobijenim iz plazme popunjavaju se dublje bore: oko usana, na vratu, dekolteu, bore koje vode od nosa ka usnama, ili od usana ka viličnoj kosti.

Pre tretmana može se dati lokalni anestetik, ali i bez njega postupak nije naročito bolan jer se za aplikaciju koriste veoma tanke i oštre mezoterapijske igle. Nakon tretmana ostaju tragovi od uboda koji veoma brzo iščezavaju jer je reč o vazomotornoj reakciji kože koja se brzo povlači. Ponekad se mogu napraviti sitne modrice koje prolaze u narednih 3-5 dana. Podmlađivanje sopstvenom plazmom se ponavlja nakon mesec dana, tri i šest meseci i nakon godinu dana. Tada je efekat potpun i dugoročan. Može se i kasnije ponoviti godišnje samo jednom, ako ima potrebe. Ovo je najbezbedniji način podmlađivanja jer se koristi sopstvena krv. Ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije. Koža se stimuliše na samopodmlađivanje. Može se raditi u bilo koje doba godine jer ne postoji mogućnost stvaranja hiperpigmentacija tokom letnjih meseci. 

2. Nakon laserskih tretmana, hemijskih pilinga, ili drugih agresivnih tretmana, PRP se primenjuje kao maska, natopljena plazmom, koja se stavi na lice. Plazma se može dodati i u specijalno pripremljenu kremu koja se nanese na lice nakon ovakvih tretmana radi brže regeneracije kože.
 
3. Kod opadanja kose plazma se injekcijama ubacuje u vlasište. Iz aktiviranih trombocita oslobađaju se faktori rasta koji regulišu životni ciklus folikula dlake.
Dolazi do ponovnog rasta kose, ona postaje jača, a vlasi punije. Efekat se primećuje veoma brzo, kroz svega nekoliko meseci.
 

U čemu je tajna podmlađivanja plazmom?

Trombociti oslobađaju faktore rasta, koji stimulišu obnavljanje tkiva. Plazma, sama po sebi, sadrži važne molekule poput krvnih proteina, hormona, hranljivih sastojaka koji pomažu obnavljanje tkiva. Trombiciti i faktori rasta u epidermu se polako oslobađaju, ka dubljim slojevima, dermisu, gde pobuđuju fibroblaste da proizvedu nov kolagen i ekstracelularni matriks, čime se koža sama obnavlja a bore ravnaju iznutra. Na površini kože u epidermisu primećuje se da je boja i tekstura kože zdravija. U medicini je ova metoda dokazana za brže zarastanje rana i sanaciju povreda. RegenLab sistem obezbeđuje da u maloj količini plazme bude visoka koncentracija trombocita i regenerativnih supstanci.
 
Koji su rizici tretmana?

Budući da je reč o vlastitom tkivu koje se neposredno nakon uzimanja vraća u kožu, rizik od imunološke reakcije ne postoji, kao ni od prenošenja bolesti putem krvi.
RegenLab je razvio PRP sistem još 2003. godine, u međuvremenu su ga odobrili za upotrebu američka FDA, kao i zdravstvene vlasti Evropske unije. Kompanija RegenLab proizvodi setove u kojima je sadržano sve što je potrebno za jedan PRP tretman – epruvete sa patentiranim gelom za razdvajanje krvnih ćelija, špricevi, igle, kanile...
 

Kakvi su dokazi efikasnosti?

RegenLab PRP tretman se, osim u estetici, koristi i u medicini za zaceljivanje rana, otklanjanje ožiljaka i saniranje sportskih povreda. Za tretman hroničnih rana kod dijabetičara, PRP je od avgusta ove godine svrstan među tretmane koje su pokriveni zdravstvenim osiguranjem u nekim zemljama.

Kliničkim istraživanjima u više studija slučajeva u hirurgiji, estetici i zbrinjavanju rana dokazana je njegova efikasnost, a postoje i nezavisne kliničke studije o efikasnosti tretmana plazmom. 
 

Autor Dr Suzana Kostić   Štampa

Komentari   

0 #1 Branimir 10-01-2016 23:11
PITANJE Zanima me cena Regen lab tjst
PRP
Za koljena oba

ODOGOVOR
Poštovani, raspitajte se u ordinaciji dr Jasmine Lalošević, 065 2425981
Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne