Dlaka postaje tanja, njen ciklus se skraćuje i sve se završava atrofijom folikula i definitivnim gubitkom kose.

Androgena alopecija - muški tip gubljenja kose kod žena
Alopecija androgenetika je tipična za muškarce, ali se može javiti i kod žena i to češće nego što se misli. Dok kod muškaraca ćelavost počinje da se javlja između dvadesete i tridesete godine, kod žena se javlja između tridesete i trideset pete. Opadanje kose kod žena je homogenije i zahvata celu androgenu zonu na temenu. Prema Ludvigovoj skali, kod žena postoje tri stadijuma alopecije. Osnovni uzrok za njenu pojavu su androgeni hormoni, odnosno hormonalne promene u kojima se estrogen i progesteron proizvode u manjim količinama, zbog čega ne mogu da odrade svoju odbrambenu funkciju u očuvanju života dlake. Veoma često androgena alopecija kod žena počinje nakon naglog prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula ili posle porođaja, tj. kada nivo estrogena opada. Kod žena u postmenopauzi dolazi do smanjene funkcije jajnika sa povećanjem nivoa androgena i smanjenjem važnih enzima kao što su aromatezi koji konvertiraju testosteron u estrogen. U menopauzi dolazi do opadanja nivoa kalcijuma, magnezijuma, silicijuma i drugih minerala fundamentalnih za zdrav izgled kose.
Veoma je bitno da se kod žena ispita da li je alopecija rezultat povećanog nivoa androgena, kao posledica određenih procesa na endokrinim žlezdama. Laboratorijska ispitivanja nivoa DHEA, SGHB, totalnog testosterona, LH, FSH, prolaktina, TSH, T3 i T4 kao i 17-hidroksiprogesterona mogu pomoći u dijagnosticiranju hiperandrogenizma i određenih hormonalnih odstupanja koja mogu biti uzrok androgene alopecije kod žena.

Gubitak kose usled nedostatka gvožđa
Nedostatak gvožđa je vrlo čest razlog pojačanog opadanja kose kod žena. Ovaj element je neophodan za normalan metabolizam folikula dlake. Gvožđe je sastavni deo hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik putem krvi i bez koga su nemogući normalni metabolički procesi. Manjak gvožđa izaziva nedostatak kiseonika i na nivou ćelija korena dlake koje zbog nedostatka energije smanjuju produkciju keratina i proteina od kojih je građena dlaka. Gvožđe ima i antioksidantno dejstvo i značajno je za sintezu nukleinskih kiselina i kolagena. Zbog nedostatka gvožđa razvija se tzv. telogeni efluvium, opadanje kose u fazi odmora dlake uz istovremeno postojanje anemije. Osim obimne menstruacije ili nekog drugog krvarenja, razlozi za nedostatak gvožđa ponekad su i neadekvatne dijete, infekcija, preterano konzumiranje kafe, cigareta...  

Dijagnoza - uslov uspešnog lečenja
Kada je reč o lečenju alopecije, kapilitologija, kao nova grana medicine koja se bavi problemima kapilicijuma, tj. kose i kože poglavine, ovom problemu prilazi na jedan sasvim nov i profesionalan medicinski način: pregled, dijagnoza, terapija. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, skenerskopskog nalaza, laboratorijskih analiza i još nekih dodatnih ispitivanja po potrebi. Za razliku od mikrokamere, koja se najčešće koristi u apotekama i služi za posmatranje površine kože, SKENERSKOP-SMP je savremeni dijagnostički aparat kojim se vrši, ne samo površinsko, već, što je za dijagnostiku mnogo važnije, dubinsko posmatranje i snimanje struktura kože i kose, kao i precizna procentualna analiza masnoće, hidratacije i pigmentacije kod svakog pacijenta.

Na osnovu ovakvih analiza, u centrima Dr VAIS određuje se adekvatna terapija koja se sastoji od određenih fizikalnih procedura za stimulaciju kapilicijuma (biostimulativni laser, LED, LAVA...) i preparata za kućnu stimulaciju (ampulirani biostimulativi, losioni, preparati za higijenu kože glave...) 

Autor Dr Vesna Ignjatović Stojiljković   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne