Starenje lica nije prouzrokovano dejstvom samo jednog faktora, u tom procesu je čitav niz različitih faktora, uključujući genetiku i uticaj sredine. Brzina i način na koji jedno lice stari razlikuju se od osobe do osobe. Ali svima su zajednički osnovni elementi koji uzrokuju starenje lica – promene na kostima i masnom tkivu, gubitak kolagena i elastina. Životni stil, način ishrane, izlaganje suncu, takođe utiču na brzinu kojom će ovi faktori delovati.

Doktori danas mnogo bolje razumeju uzroke starenja lica, pa tako mogu savremene tretmane koji su im na raspolaganju da kombinuju i prilagode svakoj osobi. Neki faktori, poput promena na kostima, ne mogu se sprečiti, ali neki drugi, poput gubitka masti, kolagena i elastina, mogu se ublažiti i svesti na minimum.  

Faktor starenja br. 1: SMANJENJE POTKOŽNE MASTI

Lice je kao balon koji se veoma sporo izduvava i to izduvavanje dovodi do opuštanja kože, slikovito objašnjava proces starenja lica dr Robert Singer, poznati kalifornijski plastični hirurg.

Doskoro se verovalo da se lice opušta usled delovanja gravitacije, danas se doktori slažu u tome da masno tkivo igra veoma važnu ulogu u starenju lica. Premda je gubitak masti individualan, ovaj proces obično počinje več u tridesetim godinama. Da bi se sprečilo da lice počne da liči na izduvani balon, važno je preventivnim tretmanima usporiti propadanje i smanjenje masnog tkiva.

Tema starenje pre i posle ide na naslovnu, a ide i unutra sa natpisom: Rešenje gubljenja kolagena i potkožne masti Revanesse filerima

Kako se gubitak masti vidi na licu?

- UPALE OČI. Gubljenje masti u predelu oko očiju daje licu ispijen i umoran izgled. Udubljenja u zoni oka mogu se produbiti toliko da počne da se nazire kost ispod oka, a oko deluje okruglo, u dubokoj senci.  

- ISPIJENI OBRAZI. Topljenje masti u srednjem delu lica rezultira ravnim obrazima koji gube mladalačku zaobljenost, mogu se javiti i udubljenja, ispijen izgled i nazolabijalne bore koje se protežu od nosa do ivica usana.  

03 VREĆASTI PODOČNJACI. Podloge masti koje leže na jagodičnoj kosti, neposredno ispod oka, u mladim godinama su nabubrele poput jastučića. Starenjem, one se opuštaju i smanjuju i dovode do stvaranja visećih kesica na podočnjacima.  

Rešenje: Nadoknadite izgubljenu mast

U zonama u kojima je vaše lice izgubilo potporu masnog tkiva, pa su se pojavila udubljenja, senke i depresivan izgled, mast se može nadoknaditi presađivanjem vlastite masti. Ova mast se kanilama, metodom liposukcije, izvlači iz zone bokova, stomaka ili butina i ubacuje u zone lica na kojima nedostaje volumen. Upotreba vlastitog tkiva otklanja mogućnost alergijske reakcije, a sadašnja iskustva govore o tome da se očuva između 30 i 50 odsto ovako ubrizgane masti. Od kada je otkriveno da je mast skladište matičnih ćelija i faktora rasta, ova procedura je postala još popularnija, jer lice dobija ne samo volumen, nego, saglasna je većina hiruga, jedriji i zdraviji izgled kože. 

Faktor starenja br.2  - GUBITAK KOLAGENA I ELASTINA

Kolagen i elastin obezbeđuju potporu koži i neophodni su za njen zdrav i jedar izgled. Problem je što vremenom naše telo počinje da gubi kolagen i organizam ga proizvodi sve manje. Rezultat su bore i opuštena koža.

Rešenje - hijaluronski fileri pune bore

Fileri su najbolji način za povećanje volumena i podmlađivanje usana, za ravnanje dubokih bora poput nazolabijalne ili ravnanje usahlih delova lica i podočnjaka. Tretman se, međutim, zavisno od brenda i vrste filera, mora dopunjavati na šest meseci do godinu dana.

Rešenje – botoks zautavlja mimičke bore

 sprečava stvaranje bora i finih linija, naročito oko očiju, na čelu i između obrva. Ovo se, međutim, odnosi samo na one bore koje se stvaraju mimikom. što znači da botoks ne može da zaustavi bore koje se stvaraju propadanjem kolagena kao posledica uticaja sunca.

Rešenje - aparati za zatezanje kože

Laseri, radiotalasi ili elos tehnologija koja kombinuje energiju lasera i radiotalasa mogu da podstaknu stvaranje novog kolagena. E-Matrix je aparat koji ELOS tehnologiju koristi kao frakcioni laser koji mnoštvom mikroranica na koži stimuliše stvaranje novog kolagena.

Rešenje - lifting obrva

Operacija se radi podizanjem mišića koji su "pali" usled gubljenja kolagena. Hirurg pravi rez odmah iznad linije kose, a nedelju dana nakon operacije obrve imaju mladalački podignut izgled.
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne