Godinama pišem o trajnoj šminki i gotovo da nema teme koju nisam obradila. Ipak, klijenti često postavljaju pitanja koja počinju sa „zašto”, pa bih ovom prilikom pisala o tim najčešćim pitanjima i nedoumicama u vezi sa trajnom šminkom.

1. Zašto je boja neposredno nakon rada 2-3 nijanse tamnija nego kasnije?

Poznato je da se na koži, čak i posle najmanje ogrebotine, formira tanka krustica koju čine mrtve ćelije. Kada ispod izrastu nove ćelije kože, krustice otpadaju. Trajna šminka se radi aparatima sa tankim iglicama, ili specijalnim nožićima („japanska”). Ubacivanjem pigmenta vrše se mikrooštećenja kože, pa se mrtve ćelije dodatno boje. Tokom zarastanja te mrtve ćelije neprimetno se odlubljuju, a ispod njih ostaje boja koju je koža prihvatila. Od regenerativnih kapaciteta svake kože zavisi kada će se videti prava boja unetog pigmenta. Vreme prezdravljenja varira: od tri do deset dana.

Zato nikako ne treba da očekujete da će se odmah po završetku rada videti prava nijansa.


2. Zašto je neophodna korekcija (fiksacija boje) nakon prvog rada?

Crtanje po koži nije isto što i crtanje olovkom po papiru. Pigment trajne šminke se ubacuje veoma plitko, za razliku od tetovaže. Svaka koža drugačije reaguje na uneti pigment i ima različito zarastanje. Prva uneta boja, baza, često izbledi do boje dima pre fiksacije, ili da koža ovu boju neujednačeno primi. Ovo ne znači, kao što na prvi pogled može izgledati, da postupak nije uspeo. Naprotiv, dobro obučeni vizažista se i trudi da pigment unese plitko, da ne bi stvorio tetovažu, a savremeni aparati danas i sami kontrolišu dubinu unosa pigmenta u kožu. Da bi se trajna šminka završila, potrebno je fiksiranje boje. Prva bazna boja će tokom ove nove procedure za sebe vezati novounetu boju, pa se tako postiže duža trajnost. Tokom fiksiranja ili korekcije rade se, takođe, i završna doterivanja oblika.

Bez ove fiksacije boja neće imati očekivanu i poželjnu postojanost.3. Zašto kod nekih osoba pigment brže bledi pa se mora ići na osvežavanje šminke ranije nego što je predviđeno?

Mnogi faktori utiču na postojanost boje:

– UV zraci razgrađuju pigment;

– često kvašenje (npr. plivanje), naročito u prvih mesec dana dok se pigment u koži još nije stabilizovao;

– metabolizam vašeg organizma;

– „hemija“ kože na koju utiču hrana, lekovi i drugi razni farmaceutski proizvodi koje unosite;

– godine i tip kože (masna koža brže gubi boju od suve);

– apsorpciona sposobnost kože (struktura derma);

– izbor tona pigmenta prema boji kože (svetla, tamna, obojena).

Posebno moram naglasiti: prirodno tamnokose žene ofarbane u svetlu boju često zahtevaju da im se obrve urade svetlim pigmentom. Na to nikada ne pristajem jer njihov prirodni pigment ne bi primio svetlu nijansu, pa bi trajna šminka izgledala neuredno i trajala bi kraće nego što je očekivano. 

Pigment kojim se radi obavezno treba prilagoditi boji postojećih dlaka obrve ili prirodnoj boji kose.4. Zašto srećemo žene sa izbledelim ostacima trajne šminke u teget, crvenoj, lila ili roze boji?

To se dešava samo kod žena koje su ranije radile trajnu šminku tehnikom tribala (punom bojom). Naime, nekada se klasičnim aparatima oblik obrva potpuno popunjavao bojom. Ovi aparati nemaju kontrolu dubine unosa boje u kožu, pa se događalo da boja uđe i u dublje slojeve kože, u derm. Vremenom je površinska boja nestajala, a boja koja je prodrla dublje u kožu ostala je bez jasnog oblika. Boje nisu bile standardizovane, pa su različite kombinacije biljaka od kojih su pravljene boje davale ton toj preostaloj boji.

Savremene boje za trajnu šminku su standardizovane, a kvalitetni aparati imaju kontrolu dubine unosa pigmenta u kožu. Dodatno, tehnika iscrtavanja dlačica je, nasuprot popunjavanju bojom, neuporedivo suptilnija, pa takva savremena trajna šminka samo gubi intenzitet boje, ravnomerno bledi, a ne menja ton.

5. Zašto se trajna šminka obrva ne utetovira jednom zauvek? Zašto se obnavlja?

Tetovažom se pigment utiskuje u kožu sa ciljem da tu ostane zauvek, a trajna šminka ima privremeni karakter. Ovo je veoma važno, jer se s godinama status kože i mišića menja, a sa njima i šminka. Zato je važno da se šminka može korigovati i prilagoditi novonastalom stanju struktura lica i kože. Osim toga, loše oblikovana obrva može da istakne nedostatke na licu i učini ga grubim, umornim..., a ako je trajno utetovirana, ispravke nisu moguće. 

Na fotografijama su radovi Mirjana Cabunac


KONTAKT
CENTAR ZA ESTETIKU I ANTIEJDŽING "CABUNAC"
Nušićeva 5 (ulaz iz Čumićeve 1), Beograd
011/334 88 20
060/334 88 20
www.cabunac.com


ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne