1  UV zaštita

U medicini i kozmetici odomaćen je izraz „fotoejdžing“ (photoaging) koji označava starenje kože izazvano sunčevim zračenjem. Preuranjena i preterana pojava bora, hiperpigmentacija i opuštanje kože simptomi su fotoejdžinga.


„Upozorenja o štetnosti UV zračenja nikada nije previše“, napominje Suzana Miljković, magistar farmacije i kozmetolog, specijalista za zaštitu od sunca. „Sunce narušava proizvodnju elastina i znatno ubrzava procese starenja kože“.

Ultravioletni zraci sunčevog spektra izazivaju produkciju slobodnih radikala koji uništavaju resurse kolagena i doprinose ne samo starenju kože nego i izazivaju rak. Sunčevi zraci deluju štetno na kožu čak i kada im niste direktno izloženi. Zato je veoma važno da se štitite od sunca svakoga dana u godini, u svakom životnom dobu. Za vreme sunčanih dana upotrebljavajte kreme koje imaju SPF 15 (faktor zaštite od UVB zraka), a ako ste direktno izloženi suncu, potražite veći faktor. Da biste obezbedili i zaštitu od UVA zraka koji izazivaju degeneraciju dubljih slojeva kože, uverite se da vaše kreme za sunčanje sadrže cink-oksid ili neki drugi UVA filter.

2  Botoks i fileri

„Danas je ubrizgavanjem hijalurona moguće podmladiti ne samo lice, vrat i dekolte već i ruke. U nekim slučajevima, za efekat podmlađivanja, treba tretirati više raznih slojeva kože hijaluronom različitih gustina“, kaže dr Jasmina Lalošević, Hijaluron i razni drugi fileri neinvazivne su postupci koji daju neposredan efekat popunjavanjem nazolabijalne bore, dubokih bora, sitnih bora oko usana i očiju, pa i podočnjaka. Fileri se idealno kombinuju sa botoksom, a zajedno mogu znatno da odlože potrebu za hirurškim liftingom u zrelim godinama ili da, kod mlađih osoba, otklone estetske nesavršenosti na licu.„Najbolje je urađen onaj botoks koji se ne vidi“, podseća dr Lalošević.

3  Laseri

U svetu su hit Fraxel laseri (Fractional Resurfacing) čiji zraci prodiru u kožu do određene dubine i izazivaju njeno skupljanje bez skidanja površinskog sloja. Taj prodor se ostvaruje na nekoliko tačaka (multipoint sistem), sve do dermisa, tako da može da se poboljša izgled vrata i lica. „Druga novija neinvazivna tehnika koja se primenjuje već dve-tri godine je Thermage, neoperativno zatezanje lica, čiji rezultati počinju da se vide posle šest meseci. Ovo je odlična neinvazivna tehnika za mlađe pacijente, između 35 i 45 godina, a naše australijske kolege je često primenjuju s dosta uspeha“, ističe dr Luiz Toledo, dobar poznavalac aktuelnih neinvazivnih tehnika koje se trenutno rade u svetu.

4  Eksfolijacija

Aparatom s dijamantskim česticama radi se kontrolisano skidanje površinskog sloja kože, tzv. mikrodermoabrazija, kojom se može tretirati koža lica, vrata, dekoltea i ruku. „Mikrodermoabrazija pomaže u otklanjanju estetskih nedostataka na koži poput proširenih pora, bora, ožiljaka, pigmentacije i podstiče fibroblaste da stvaraju nova elastična vlakna“, ističe kozmetičarka Nena Petrović, navodeći mikrodermoabraziju kao izuzetan antiejdž tretman. Idealna je za otklanjanje ranih znakova starenja, ali je veoma efikasna i u poznijim godinama kao tretman koji revitalizuje kožu i doprinosi njenom boljem i mlađem izgledu.

5  Hemijski piling

Otklanjanjem površinskih oštećenih epidermalnih slojeva hemijski piling ujednačava teksturu kože i podstiče obnavljanje elastičnih vlakana. Koža dobija mlađi izgled, bolju teksturu i ujednačeniji ten. „Ovo su kontrolisani pilinzi i bez obzira na to da li su površinski ili središni po dubini, oni poboljšavaju reljef i strukturu kože i imaju podmlađujuće dejstvo na njen izgled“, ističe dr Nevenka Dokmanović, dermatovenerolog iz Ordinacije SkinMedic. „Jedan od hemijskih pilinga, na bazi trihlosirćetne kiseline, ima odlično dejstvo na tretman strija, ožiljaka i starenja kože“. Hemijske pilinge sme da radi samo lekar dermatolog, a zavisno od dubine pilinga, ponekad je potreban period oporavka od nekoliko dana.

6  Retinoidi

Retinol je forma vitamina A i izuzetno moćno oružje protiv starenja, ali i za otklanjanje akni i ožiljaka. Dejstvo retinola poznato je duže vreme, a, primenjeni koncentrovano na koži, retinoidi (različite forme vitamina A), smanjuju tamne fleke, vrše eksfolijaciju i ujednačavanje tena, umanjuju vidljive nepravilnosti na koži, a snažnim podsticanjem međućelijske razmene regenerišu kožu. Oni, takođe, podstiču produkciju elastičnih vlakana i tako popunjavaju bore.

Rezultati su obično vidljivi nakon nekoliko nedelja od početka upotrebe. Jake retinoidne lekove koji se nanose na kožu, poput roakutana, može da vam prepiše lekar dermatolog, a oni se ne primenjuju kod trudnica i dojilja. „Retinol je moćan. U praksi danas srećem osobe koje su duže koristile retinoide u terapiji lečenja akni u mlađim godinama. One danas imaju savršenu kožu, koja je mnogo mlađa za njihove godine“, navodi dr Rubaković, specijalista dermatologije, koja ima dugogodišnju praksu u Americi.

7  Fasete

Osmeh stari zajedno s licem, tako da ni zubi nisu pošteđeni tragova godina. Estetska stomatologija pruža brojne mogućnosti za podmlađivanje osmeha. Potpuni preobražaj osmeha (smile makeover) skup je raznih procedura koje doprinose blistavom osmehu, a uključuju ortodontske tretmane, beljenje zuba, stavljanje faseta ili implantata. „Naročito su atraktivne fasete, tanke porcelanske maske koje se postavljaju na prednji deo zuba, jer su idealne za osobe koje žele da na najmanje invazivan način preobraze izgled svog osmeha“, navodi dr Jovan Cabunac, specijalista stomatološke protetike (vidi opširnije u EH&K br. 3). Fasete ne podležu bojenju i flekama, a mogu da maskiraju i preobraze zube koji su istrošeni, polomljeni, loše postavljeni u nizu ili su promenili boju. Rezultati se postižu nakon nekoliko poseta zubaru uz vrlo komforan tretman. Fasete ne traže posebnu negu, osim one koja se inače primenjuje za zube.

8  Estetska hirurgija

Nije realno očekivati da neinvazivne metode mogu da ponište efekte starenja duge više od četiri-pet decenija. Estetska hirurgija nudi nove metode liftinga lica koji se kombinuju s liposkulpturom lica, odnosno ubrizgavanjem vlastite masti kako bi se nadopunio volumen tkiva koje tokom godina atrofira. Osim liftinga, veoma dobre efekte postižu korekcije podočnjaka i kapaka koje „otvaraju“ oči i daju podmlađen izgled celom licu. Pošto jedna intervencija samostalno nije dovoljna za kompletan podmlađen i pri tom prirodan izgled, važno je da se s hirurgom dogovorite o kombinaciji procedura kojima bi se postigli najbolji rezultati.

9  Hidratacija sa aditivima

Savremene kreme za hidrataciju pomažu da koža ojača i dobije mek, svež izgled, ali to više nije dovoljno. Preparati za svakodnevnu negu osim osnovne, hidrirajuće uloge, moraju da imaju dodatne funkcije. Oni treba da sadrže sastojke koji će smanjiti štetno dejstvo spoljnog zagađenja i poništiti dejstvo slobodnih radikala, poput rezveratrola, idebenona ili vitamina C, sastojke koji podstiču prokrvljenost i ćelijsku reprodukciju poput peptida ili retinola. Veoma je važno da kreme imaju i sistem „isporučivanja“ aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože, a kozmetika veliku nadu vidi u razvoju nanotehnologije – razbijanja aktivnih sastojaka na čestice toliko sitne da mogu da probiju odbranu kože.

10  Dijetetika

Svako ko ne uzima dovoljno vitamina, minerala i amino-kiselina putem ishrane trebalo bi da razmisli o dodacima hrani koji bi, osim zdravlju, doprineli i lepoti i očuvanju mladalačkog izgleda. Već sada na tržištu imamo kapsule protiv podočnjaka, napitke od algi koje pomažu mršavljenju i tablete s kompleksima vitamina za zdravu kosu. „Ozbiljna istraživanja ukazuju da dodaci ishrani mogu značajno da doprinesu smanjenju upalnih procesa i obuzdaju štetno dejstvo slobodnih radikala u svim sistemima organizma, uključujući i naš najveći organ, kožu“, kaže dr Nikolas Perikone, dermatolog koji ima i svoj poznati kozmetički brend. Dodaci ishrani mogu da doprinesu i boljem metabolizmu što se, takođe, pozitivno odražava na kožu. Ipak, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što krenete da uzimate minerale i vitamine.

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne