Lokalna anestezija našla je primenu kod velikog broja hirurških intervencija, veoma je pouzdana, lako se aplikuje, ali opreznost je uvek potrebna.

Anestetici za lokalnu anesteziju su različiti, ali uglavnom koristimo 2% lidokain sa ili bez adrenalina. Adrenalin služi za smanjenje lokalnog krvarenja jer dovodi do spazma sitnih krvnih sudova. To je svakako sigurna i uglavnom bezopasna anestezija. Istina, moguće su alergijske reakcije, pa i stanja šoka, stoga je pre operacije uvek potrebno pitati pacijente da li su koristili neki od lokalnih anestetika. Zatim, da li su alergični na neke druge preparate ili medikamente. Nekada je, posebno kod pacijenata sa hroničnim bolestima ili kardiološkim problemima, kada je primena opšte anestezije veoma rizična, lokalna anestezija jedini izbor. Posle primene lokalne anestezije pacijenti su sposobni da normalno funkcionišu bez potrebe za hospitalizacijom.

Postoje različite vrste lokalnih anestezija koje se razlikuju, kako po načinu aplikacije, tako i po jačini dejstva. Budući da je prag za bol individualan, izbor vrste anestezije je stvar procene lekara nakon obavljenog pregleda. Često se ista intervencija kod različitih pacijenata izvodi u različitim vrstama anestezije.

Anestetik u vidu kreme (topični anestetik) prigodan je za manje intervencije, kao popunjavanje bora, korekcija usana, tretman botoksom ili uklanjanje virusnih bradavica.

Lokalnu infiltrativnu anesteziju, koju smo najčešće svi iskusili u zubarskim ordinacijama, obično koristimo za malo veće zahvate, kao što su uklanjanje različitih promena sa kože, poput mladeža, epitelioma, pigmentnih nevusa, zatim estetske intervencije poput korekcije opuštene kože gornjih i donjih očnih kapaka ili korekcija klempavih ušiju.

Kod pacijenata sa izuzetno niskim pragom za bol ili dece (operacija klempavih ušiju), zbog slabije saradnje, često je i za ovakve intervencije potrebna neka od blažih anestezija poput kombinacije lokalne anestezije i analgosedacije.

Blok anestetzija je vrsta lokalne anestezije - lokalni anestetik se ubrizga direktno u nerv ili u njegovu neposrednu blizinu čime se blokira, odnosno gubi osećaj, u celoj regiji koju taj nerv inerviše. Ova vrsta anestezije često se koristi u hirurgiji šake.



www.bolnica-adonis.co.rs 

 

Autor Dr Milomir Gačević   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne