(fotografija iz prakse dr Dimitrija Panfilova)

Velika je razlika da li se operiše muški ili ženski nos – muški nos mora da zadrži svoj karakter, dok ženski nos sme da bude dražestan. Zlo i naopako kada se na muškom licu nađe „dražestan nosić
!

Posle operacije nosa, ako je izbor pacijenta pravilno učinjen, ako je deformitet bio jasno izražen i ako je operacija tehnički dobro urađena, takvi pacijenti procvetaju

Evo nekoliko primera iz moje prakse.

Jedna pacijentkinja imala je dugačak, kukast nos, a osim toga je patila i od teške alergijske kijavice koja je prelazila u astmatične napade. Posle operacije, kada je njen nos postao neupadljiv i lepo pristajao uz njeno lice, kompletna alergija je nestala! Za to, naravno, nisu bili zaslužni moji hirurški instrumenti, ali jeste njen psihosomatski mehanizam koji je doprineo da se njeno zdravstveno stanje popravi.

Druga pacijentkinja sa velikim nosem je prilikom upoznavanja i rukovanja sa nepoznatom osobom imala izraženo znojenje dlanova, a posle operacije taj je fenomen nestao.

Ali, ako samo milimetar ili dva novi nos ne odgovara onome što je pacijent želeo ili zamislio, njihovo je razočaranje veoma duboko.

Korekcija nosa treba da bude urađena tako da svakom licu odgovara baš njegov nos. Ne valja na malom okruglom licu napraviti dugačak nos ili na dugačkom licu kratak prćast nos.

Za to, naravno, postoje neka pravila. „Frankfurtska linija” koja ide sredinom uva i sredinom nosa predstavlja granicu koštane i hrskavičave konstrukcije nosa i u idealnom slučaju deli lice na dve jednake polovine. „Leonardov četverougao” koji obuhvata nos i ušnu školjku trebalo bi da ima iste stranične dužine...

Postoje lekari koji se ponose umećem da prave tipične noseve, na primer „Majerove noseve”, pa postoji anegdota da su se u jednom nemačkom gradu pred izlogom srele dve žene koje su po obliku nosa prepoznale da su bile kod istog hirurga!

Ja sam strogi protivnik takve prakse, ja ne ostavljam svoje pečate po ljudima, ja želim da od pacijenta čujem šta mu smeta na njegovom nosu i onda se pred ogledalom dogovorimo šta treba da uradimo. Zatim mu još na fotografiji lica koju napravim prilikom pregleda nacrtam linije budućeg oblika nosa, pa tek ako se on sa time saglasi idemo na operaciju.

Nos je najindividualniji izraz čovekove ličnosti, pa ako mu uništite nos skoro da možete da mu uništite i ličnost.
 
Pre i posle operacije nosa, iz prakse dr Dimitrija Panfilova. 


 

 

Autor Dr Dimitrije Panfilov   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne