Jedna od najčešćih estetskih operacija, a po mnogima i najteža, je korekcija nosa – rinoplastika.


Kada operisati
Optimalno vreme za operaciju nosa je nakon 18. godine, mada savremeni američki autori preporučuju period između 16-te i 18-te godine. Smatra se da bi prevremena operacija, usled kasnijeg daljeg rasta i razvoja, mogla da dovede do ponovnog javljanja deformiteta, iako u mnogo blažoj formi.

Izbor operatora
Na pregledu operator je obavezan da pacijentu predoči operativnu tehniku, očekivani rezultat, postoperativni tok, ukaže na moguće komplikacuje, uz nezaobilazne pre i posle fotorgafije ranijih slučajeva koje je radio. Nakon pregleda pacijent odlučuje kome će ukazati poverenje. Pri tome trega naglasiti da svaka ponavljena operacija nosa zahteva optimalni period od 6 meseci do godinu dana oporavka tkiva i sazrevanja ožiljka, i da je mnogo teže izvodljiva bez obzira da li se radi o istom ili drugom operatoru.

Operativna tehnika
Da li će se primeniti zatvorena ili otvorena tehnika zavisi kako od postojećeg izgleda nosa tako i hirurgove obrazovanosti i veštine. Zatvorena tehnika koju karakterišu rezovi unutar nozdrva je primenjiva samo u slučajevima kada vrh nosa ne zahteva korekciju. U svim ostalim slučajevima radi se otvorena tehnika koju karakteriše minimalni rez na pregradi između nozdrva, a koji nakon šest meseci postaje gotovo neprimetan. Poznavanje što više tehnika rinoplastike uključujući tehnike podizanja i skraćenja nosa, sužavanja, korekcije devijacije nosne pregrade, korekcije velikih nozdrva, tehnike graftovanja (formiranje određenih delova nosa od hrskavica uzetih ili sa septalne hrskavice ili sa uha), korekcije septalnih perforacija, su nephodni faktori za što bolji definitivni rezultat. Takođe je neophodno sagledati i anatomske karakteristike lica i uklopiti rezultat sa njima. Sam operativni zahvat se radi u opštoj anesteziji i traje 1,5 – 3 sata, nakon čega se stavljaju minimalni tamponi dužine oko 3 – 4 cm u obe nozdrve i postavlja samolepljiva maska u boji kože.

Postoperativni tok
Rinoplastika je jedini operativni zahvat u kome apsoluno nema bola. Tamponi se uobičajeno vade nakon 24 sata, a u slučajevima ekstremnih devijacija ostavlja se jedan tampon 72 sata, posle čega otoci počinju da se povlače. Njihovo potpuno povlačenje je za oko 7 dana kada se skida samolepljiva maska, a pacijent je spreman za spoljašnji svet. Minimalni otoci sa strane nosa kao i na vrhu perzistiraju još nekoliko nedelja  posle operacije.Na fotografijama: pre i posle operacije nosa, pacijentkinja dr Siniše Kojića 


Kontakt: www.stmedica.com

 

Kontakt:
St Medica
Kumodraška 241v
Beograd
Tel: +381 11 246 06 97
Kumodraška 241v
Beograd
Tel: +381 11 246 06 97

 

 

Autor Dr Siniša Kojić   Štampa

Komentari   

0 #1 dalibirka ivanovic 26-03-2016 07:07
Odusevljena Sam rezultatima nakon operacije ove pacijentkinje...
Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne