Operacija nosa se, osim iz estetskih razloga, radi i u cilju otklanjanja funkcionalnih smetnji  (devijacija nosnog septuma, hipertrofija nosnih školjki, polipoza nosa, vazomotorni rinitis itd.). Veliki broj pacijenata koji operaciju nosa radi iz ovih razloga koristi priliku i za popravljanje estetskih nedostataka ako oni postoje.

DA LI ĆE
NOVI IZGLED NOSA TRAJATI ZAUVEK?

Teoretski, rinoplastika je dizajnirana da traje doživotno. Međutim, neki činioci mogu uticati da to ne bude tako. Prvo, koliko će dugo vaš nos zadržati novi oblik zavisi od toga kada ste imali operaciju nosa. Danas hirurzi pridaju mnogo više pažnje tome kako će nos izgledati i koliko će dugo zadržati svoj oblik, dok su procedure rinoplastike rađene pre 15 ili 20 godina često uklanjale previše tkiva i čvrste strukture nosa što je vremenom dovodilo do njegovog opuštanja.
 Drugo, čak i uz solidno obavljen operativni rad, struktura nosa je dinamična i podložna uticaju starenja. Međutim, dobro izvedenom operacijom mnogi od tih znakova starenja mogu biti svedeni na minimum.

BUDITE SVESNI RIZIKA

Nos je osnovna karakteristika lica, tako da čak i manje korekcije njegovog izgleda mogu imati veliki uticaj na celokupan izgled lica. Rinoplastika je veoma napredovala poslednjih deset godina, ali, kao i kod svih operacija, postoje postoperativni rizici kojih morate biti svesni.Krvarenje iz nosa ili pucanje sitnih kapilara u nosu mogu se povremeno pojaviti. To se može rešiti laserom ili skleroterapijom. Malo krvarenja je normalno tokom nekoliko dana posle operacije. Iako se rinoplastikom često rešavaju  problemi sa disanjem, posle operacije disanje može biti još više otežano, pogotovo ako je rađeno smanjenje nosa. Ako problemi potraju i nakon što nestanu sve otekline, možda će biti potrebna sekundarna rinoplastika (još jedna operacija). Možda ćete posle operacije osetiti ukočenost u vrhu nosa, ali taj osećaj će proći za nekoliko nedelja ili meseci.
(fotografije pre i posle rinoplastike, dr Olivera Partonjić Lazović


Kontakt
OPAL
Bulevar Kralja Aleksandra 280
Beograd
Tel: +381 11 38 08 309

 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne