Pogled mi se zadržava na pacijentkinji koja srećno odlazi iz ordinacije uz veliki pozdrav i duboki uzdah... Kako je to lepo biti zadovoljan uspešnom operacijom i sve izgleda tako jednostavno. Nije to ništa komplikovano. Što da ne popravim ono čime sam nezadovoljna!? Ne sviđa mi se moj nos, iako je deo moje ličnosti. Daje mi oštrinu, nekako sam dominantna. Plašim se da li ću promenom oblika nosa promeniti ceo izgled, to ne bih volela. Samo malo vrh da podignem i malo da ga poravnam, tako su me bar učili moji učitelji.Naravno, nisam ni znala da kod hirurgije nosa nema „malo”! „Malo” narušava besprekornu harmoniju magične piramide i nakon nekoliko godina dobijate deformitete koje nikako niste želeli!

Nedovoljna informisanost pacijenata o operaciji nosa dovodi do minimalističkih zahvata koje hirurzi pokušavaju da ispune. Odavno je poznato da se pacijentima želje ne ispunjavaju ukoliko one ozbiljno ugrožavaju njihovo zdravlje. Nakon mnogo godina shvatila sam da operacija nosa nije jednostavna operacija. Pošto sam i sama imala problem sa disanjem, odlučila sam da se ozbiljno posvetim toj tematici.

Zato sam 2006. godine organizovala gostovanja kod najboljih hirurga koji rade samo korekciju nosa: Dean Toriumi, Čikago, Jack Gunter i Bahman Guyuron, iz Dalasa, Wolfgang Gubisch, iz Štutgarta. Profesor koji mi je ulio najviše poverenja postao je moj učitelj i otvorio mi je čarobni svet noseva - Wolfgang Gubisch.

„Nos je disajni organ”, govorio je. „Ko ne zna da manipuliše sa nosnom pregradom (septumom) ne bi trebalo da radi operacije nosa”! I bio je u pravu! Nos je jedini organ koji ima sve vrste tkiva: kožu, mast, hrskavicu, mišiće, kosti, sluzokožu, vezivno tkivo i ligamente. Svi imaju svoju ulogu i način ožiljavanja. Kod nosa nema malo, jer i to malo narušava mnogo struktura i remeti stabilnost!  

Prednost i napredak u operacijama nosa postignut je razvojem otvorene tehnike. Pri toj operaciji imate ožiljak na nosnoj pregradi, gotovo nevidljiv. Otvorenom tehnikom moguće su i minimalne korekcije a da se ne naruši stabilnost funkcije nosa. Određeni delovi se skraćuju ili nadoknađuju uz pomoć hrskavica sa nosne pregrade, uha ili rebra, neravnine po površini nosa mogu se prepokriti dubokom slepoočnom fascijom. Dobar hirurg mora da prepozna devijaciju septuma i da zna način na koji će je rešiti, makar morao da izvadi celu pregradu napolje, preuredi je i vrati nazad kao ravnu i stabilnu, i bezbedno je fiksira.

Pacijenti često imaju zahtev „da se malo isturpija kvržica na nosu”. Ukoliko se ispuni želja pacijenta, može da se javi problem otvaranja krova nosa, pojavljivanja neravnina, kidanja gornjih nosnih valvula koje će u budućnosti pri dubokom udahu da rezultiraju slepljivanjem gornje spoljašnje hrskavice. Odjednom, umesto male kvržice imaćete veliki problem sa disanjem.

Nos je posebna kategorija gde nema male operacije! I najmanje operacije su ozbiljne! Zato je moj savet da operacije ne ugovarate imejlom, već da nađete vremena i odete na pregled gde ćete se sa hirurgom dogovoriti o vrsti operacije.

Na kraju moj zaključak kao hirurga i kao pacijenta: Lep nos DA, ali njegova funkcija pre svega! Jer jednog dana kada ne budete mogli da dišete, i da je spolja najlepši, mrzećete ga kao da je najružniji.

Zato Njegovom Veličanstvu NOSU poklonite punu pažnju!
 

Fotografije pacijentkinje pre i posle operacije nosa, iz prakse dr Violete Skorobać Ašanin


 www.diona.rs

 Sazonova 29
11000 Beograd, Srbija
+381 11 244 3002
+381 11 244 3152
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne