Nos je najistureniji deo lica. Njegov izgled, veličina i oblik daju karakter fizionomiji. Ako niste zadovoljni svojim nosem, malim i jednostavnim hirurškim zahvatom moguće je da promenite njegov izgled u skladu s vašim željama, anatomskim proporcijama i objektivnim mogućnostima. Detaljnije o korekciji nosa, rinoplastici, saznali smo od mr sci. med. Milomira Gačevića, specijaliste za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Često je spoljna deformacija nosa udružena sa deformacijom nosne pregrade, koja je uzrok otežanog disanja. U jednom operativnom zahvatu može se rešiti estetski i funkcionalni nedostatak, pa ovakav pristup preporučujemo uvek kada je potrebno. Lično, uvek dajem prednost rešavanju funkcionalnih problema disanja, jer devijacija nosne pregrade, septuma, može posledično uticati i na sinuse, unutrašnje i srednje uho, pluća, srce i drugo.

Operacija

Operacija nosa može da se uradi u svako doba godine s preporukom da se, ukoliko je moguće, izbegne letnji period. Suština operacije nosa je u menjanju potkožnih struktura, najčešće modeliranjem nosnih kostiju i hrskavice preko kojih se adaptira koža na novu podlogu. Zahvat se uvek izvodi unutrašnjim rezovima ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa. Rezovi su potpuno nevidljivi. Operacija se radi u opštoj anesteziji, osim korekcije vrha nosa, kada se može koristiti lokalna anestezija. U modeliranju nosa ponekad se dodaje hrskavica da bi se ispravile neke teže nepravilnosti, npr. jako spušten vrh ili zakrivljen nos.

Najraniji uzrast za korekciju nosa je posle završetka rasta kostiju i hrskavice. Kod devojaka je to oko šesnaeste ili sedamnaeste godine, a kod muškaraca godinu dana kasnije. Iznenađujuće je da nakon operativnog zahvata nos ne boli, već je prisutan neprijatan osećaj uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona – kaže dr Gačević.

Oporavak

Tamponi iz nosnih hodnika uklanjanju se posle pet do sedam dana, a gipsana imobilizacija posle nedelju dana. Gipsana imobilizacija je veoma važna, jer su i koštani i hrskavičavi deo nosa nestabilni i lako mogu da skliznu zbog hematoma ili edema, i da na taj način promene svoj novoformirani položaj. Po skidanju imobilizacije i tampona u nos je potrebno ukapavati dva do tri puta dnevno uljani rastvor AD kapi. Rezultat operacije vidi se nakon skidanja nosne imobilizacije, a manje promene događaju se do nekoliko meseci nakon zahvata, kada je proces lečenja u potpunosti završen. Uslovi da bi se operativni zahvat uopšte izveo jesu dobro opšte stanje pacijenta, dobra krvna slika i odsustvo akutne respiratorne infekcije.

Postoperativni period

Nakon operacije nosa retke su ozbiljnije komplikacije: krvarenje, infekcija, neregularnosti u obliku vrha nosa i postoperativna spuštenost vrha nosa. U postoperativnom toku mogu se očekivati manji ili veći otoci, hematomi, kao i tačkasta krvarenja, što je individualno, odnosno u velikoj meri zavisi od samog pacijenta. Veoma često dolazi i do prolaznog gubitka osetljivosti u predelu vrha nosa. Pacijenti se mogu vratiti obavljanju lakših poslova nedelju dana nakon zahvata. Dve nedelje nakon operacije treba izbegavati veće napore, jer povećanje krvnog pritiska nakon napora može izazvati dodatna krvarenja. Takođe treba da se izbegne direktno izlaganje nosa i lica suncu, obavezna je upotreba krema sa zaštitnim faktorom. Mesec dana posle operacije nije dozvoljeno nošenje naočara. S obzirom na to da se operacija nosa tiče veoma osetljivog i važnog organa, preporuka dr Gačevića je da svi oni koji imaju potrebu za hirurškom korekcijom nosnog septuma i nosne piramide budu oprezni u izboru hirurga, jer je njegovo iskustvo veoma bitno za krajnji rezultat. Potrebno je, takođe, da se pridržavaju svih saveta i uputstava koja dobiju od lekara kako bi rezultat operacije bio uspešan i siguran.

 
Najraniji uzrast za korekciju nosa je posle završetka rasta kostiju i hrskavica, odnosno, između 16. i 18. godine. Iskustvo hirurga je veoma bitno za definitivan rezultat korekcije nosa.


www.bolnica-adonis.co.rs
Beograd, Trebevićka 15
011/ 35 42 785, 062/ 404 564
e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Autor Dr Milomir Gačević   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne