Dr Tamara Maravić, spec. dermatolog, Ordinacija “Dermanova”

Tečni azot i radiotalasi

Bradavice su virusna infekcija. Ukoliko se radi o vulgarnim verukama, najčešce na šakama i stopalima, odlican rezultat daje tretman tečnim azotom sprej metodom koji se radi jednom nedeljno. Velike bradavice prekrivene hiperkeratotičnim tkivom (zadebljalom kožom) potrebno je pripremiti pre tretmana. Nekada se u ovim naslagama krije mnoštvo sitnih bradavica. Ako to ne pomogne u potpunosti radi se kiretiranje ili tretman radiotalasima u lokalnoj anesteziji.

Keratoze se uklanjaju tečnim azotom i radiotalasima.

Mladeže je potrebno dva puta godišnje pregledati dermoskopijom. Oni se ne smeju uklanjati nikakvim hemikalijama. Nakon dermoskopije dermatolog odlučuje da li mladež treba ukloniti i na koji način. Jedna od metoda za uklanjanje su radiotalasi ili hirurgija ako promena tako nalaže.

Dr Nevenka Dokmanović, spec. dermatolog, Ordinacija “SkinMedic”
Laser, radiotalasi i elektrokoagulacija 

Na licu se najčešće javljaju obične bradavice (neravne površine, okrugle, čvrste, jasnih granica i u boji kože) i pljosnate bradavice (veličine do 5 mm, boje kože, okrugle sa glatkom površinom). Savremene tehnologije uklanjanja benignih promena na koži, kao što su laser, radionož i elektrokoagulacija, dozvoljavaju nam da to uradimo brzo i bezbolno, bez ožiljka i ne povređujući okolno tkivo. Znaci koji treba da nas dovedu dermatologu su: rast mladeža, promena boje i bilo kakva promena površine mladeža (pucanje, formiranje kraste, iscedak, krvavljenje). Pre uklanjanja obavlja se pregled dermoskopom i tek tada se odlučuje kojom metodom ce se mladež ukloniti.

Dr Jasmina Vikalo, spec. dermatolog, AntiAging centar

Radiotalasi

Uklanjanje benignih izraslina na koži radiotalasima frekvencije od 4 MHz pokazalo se kao izuzetno efikasno iz više razloga: intervencija je brza, jednostavna, a, ukoliko je promena na peteljci, i potpuno bezbolna. Zahvaljujući modusu aparata koji poseduje mogućnost sečenja i koagulacije, promena se uklanja jednim potezom, bez krvarenja i u potpunosti. Ovakav način intervencije omogućava bezbolno i potpuno uklanjanje većeg broja promena u kratkom vremenskom intervalu. Za promene na širokoj bazi dovoljna je prethodna lokalna anestezija, a prednost u odnosu na tečni azot i elektrokauter je u minimalnom oštećenju okolnog tkiva.  Kod uklanjanja mladeža, obavezna je prethodna dermoskopija. Radiotalasi su metoda izbora kod mladeža koji se odstranjuju iz estetskih razloga, jer ne ostavljaju ožiljak, kao u slučaju hirurške metode. Prednost ove metode u odnosu na laser je mogućnost slanja uklonjenog mladeža na patohistološku analizu.

Dr Jasmina Kozarev, spec. dermatolog, Ordinacija “Kozarev”

CO2 ili erbijumski laser za virusne bradavice, Q switched laser za keratoze

Jedino se epidermalni mladeži mogu odstraniti laserskim tehnikama ili primenom radiofrekvencije. Sve ostale strukture mladeža se jedino pravilno uklanjaju hirurški. Virusne bradavice se abliraju CO2 ili erbijumskim laserom, a keratoze mogu da se jednostavno uklone i fotoakustičnim razbijanjem bez krvarenja Q switched laserom. 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne