Ultrazvučna liposkulptura  služi da se uklone veće količine masnih naslaga (više od 5 kg) prilikom jedne operacije. Ujedno, dejstvom ultrazvuka na potkožne masne ćelije dolazi i do povlačenja, odnosno zatezanja kože i smanjivanja celulita.

Maksimalno uklanjanje masti kod ultrazvučne liposukcije je do 18 kg, dok se standardna liposukcija koristi za manje količine masnih naslaga, od tri do pet kg.

Velika prednost standardne liposukcije je što izvađena mast može da se preradi i koristi za popunjavanje delova lica i tela. Mast nakon ultrazvučne liposkulpture je emulgovana i ne može se dalje koristiti.

Ova tehnika se radi u lokalnoj periduralnoj analgeziji (pacijent je budan, pokretan, ali nema osećaj bola), dok se standardna liposukcija radi u opštoj anesteziji.

Ko može da se podvrgne ovom vidu skidanja viška kilograma?

Svi pacijenti, bilo koje životne dobi, osim onih sa teškim srčanim i bubrežnim oboljenjima.

Koliko godina je imao vaš najmlađi pacijent, a koliko najstariji? Koliko kilograma su imali?

Operacije se ne rade pacijentima koji su mlađi od 18 godina, ali se izuzetak može napraviti ako se sa time saglase pedijatar, psihijatar i endokrinolog koji onda postaju deo tima za pripremu i izvođenje operacije. Shodno tome, moj najmlađi pacijent je imao 15 godina, a najstariji 73 godine. Pacijentkinja od 15 godina imala je 90 kilograma, obim bokova 156 cm, a visinu 168 cm. Najstariji pacijent je imao 96 kg i visinu od 175 cm.

U čemu se sastoji ultrazvučna liposukcija? 

Sastoji se iz tri faze: faza infiltracije, faza ultrazvučnog delovanja i faza aspiracije. U fazi infiltracije u masno tkivo na željenoj regiji se ubaci Klainov rastvor koji je najsličniji unutarćelijskoj tečnosti u istoj količini koju želimo i da uklonimo. Nakon 5-10 minuta ultrazvučnom sondom se potkožno prodre i talasom od 15 MHz dejstvuje na zidove masnih ćelija usled čega oni pucaju, a mast se pretvara u emulziju (sličnu umućenom žumancetu) koja se aspirira kanilama prečnika 2-3 mm. Pošto nema agresivnih pokreta, a zadata količina ultrazvuka ne oštećuje zidove krvnog suda, nakon intervencije nema podliva, modrica na rađenim regijama. Ultrazvučnom liposkulpturom masne naslage se uklanjaju ravnomernim kružnim potezima čime se sprečava pojava neravnina. 
Nakon toga se te regije fiksiraju elastičnim samolepljivim zavojima i pacijent se obuče u specijalne steznike-bandažere. Operacija je potpuno bezbolna. Bol se oseća nakon operacije samo ukoliko se tretirano mesto snažno pritisne. Bol koja se tada oseti je slična onoj kod zapaljenja mišića nakon dužeg vežbanja i može se regulisati analgeticima.

Kako izgleda postoperativni tok?

Nakon operacije neophodno je da se pacijent što više kreće. Zbog unete količine tečnosti imaće pojačano mokrenje i pražnjenje. Ishrana je uobičajena, osim što se iz nje izbacuju so, šećer, gazirana i alkoholna pića. Samolepljivi zavoji se uklanjaju sedmi dan i nakon toga se rade obavezne limfne masaže, dvadeset dana po jedan tretman. 

Koji biste primer gojaznosti iz svoje prakse pomenuli kao najdrastičniji, gde je vaš metod bolesnika spasao daljih komplikacija?

Svakako je to već slučaj moje najmlađe pacijentkinje, petnaestogodišnje devojčice kojoj je težina od 90 kilograma deformisala kompletno telo, poremetila hormone i kvalitet života. Doneli smo konzilijarnu odluku sa endokrinologom, psihijatrom i pedijatrom i nakon toga uklonili 14 kg. Devojčicu sam kontrolisala godinu dana. Na godišnjoj kontroli je imala 62 kilograma što znači da je posle operacije izgubila još 14 kilograma.

Kolika je cena ove usluge?

Ultrazvučna liposkulptura je skuplja tehnika od standardne, zbog većih troškova. Prosečno iznosi 3.500 evra .

Da li se ovom metodom kasnije rešava i problem zatezanja kože?

Koža se delimično retrahuje i povlači, ali rezultat svakako nije isti kao kada se uradi hirurško uklanjanje viška kože i njeno zatezanje – dermolipektomija. Ove dve tehnike mogu da se kombinuju.

Primer iz prakse dr Violete Skorobač Ašanin, bolnica Diona.


Kontakt
Sazonova 29
11000 Beograd, Srbija
+381 11 244 3002
+381 11 244 3152
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne