Nesumnjivo najpopularnija estetska intervencija, liposukcija je hirurška procedura kojom se trajno odstranjuju nepoželjne masne naslage sa pojedinih delova tela. Piše dr Mićo Đuričić, specijalista estetske i plastične hirurgije.

 Veliki broj zadovoljnih pacijenata opravdava efikasnost liposukcije u postizanju poželjnih telesnih proporcija. Ipak, važno je razumeti da uspešan ishod ove tehnike u velikoj meri zavisi od nekoliko bitnih pretpostavki. Uz proveru opšteg zdravstvenog stanja i laboratorijskih analiza, bitan element preoperativne pripreme predstavlja procena psihološke stabilnosti pacijenta i realnosti njegovih zahteva. U tom smislu je neophodno da hirurg upozna pacijenta sa objektivnim dometima i ograničenjima ove operativne tehnike, kako bi se izbegla nerealna očekivanja i eventualno nezadovoljstvo ishodom operacije. Ovo su odgovori na najčešća pitanja koja postavljaju pacijenati koji dođu u bolnicu za estetsku i plastičnu hirurgiju „Galathea“ u Beogradu.

Šta je liposukcija

To je hirurška intervencija koja podrazumeva razmekšavanje i usisavanje potkožnog masnog tkiva sa ciljem da se smanji punoća u pojedinim delovima tela. To je efikasna i bezbedna metoda za oblikovanje tela i predstavlja najpopularniju operaciju u estetskoj hirurgiji.

Kod kojih pacijenata liposukcija daje najbolje rezultate

Najbolje rezultati se postižu kod pacijenata koji imaju ograničene naslage potkožnog masnog tkiva. Najvažniji preduslov za krajnji uspeh je dobra elastičnost kože koja obezbeđuje njeno oblikovanje i skupljanje nakon tretmana. Pacijenti sa idealnom telesnom težinom ili nešto iznad nje mogu da očekuju veliku korist od ove metode.


Da li liposukcija ima efekta kod preterano gojaznih osoba

Liposukcijom se nepovratno odstranjuje deo masti iz određenih regija ali preostali višak i dalje narušava srazmerni oblik tela. Gojaznost predstavlja i faktor rizika za izvođenje hirurških intrervencija. Više ponovljenih liposukcija manjeg obima uz higijensko-dijetetski režim i vežbanje mogu dati podsticaj takvim pacijentima da istraju u naporima za smanjenje telesne težine. Još jednom napominjem da sama po sebi liposukcija nije metoda za lečenje preterane gojaznosti.

Koje se regije tela najčešće tretiraju

To su ograničene regije sa naslagama masti koje se ne smanjuju ni dijetetskim režimom ni vežbama: podbradak, nadlaktica, stomak, slabine, bokovi, natkolenica, kolena, potkolenica, dojke kod žena i muškaraca (Ginecomastia). Takođe se uspešno tretiraju i lokaliazovane nakupnine masnog tkiva poznatije kao lipomi.

U kojoj se anesteziji liposukcija izvodi i koliko dugo traje

Na izbor anestezije mogu uticati i pacijent i hirurg. Najčešće se izvodi u kombinaciji lokalne anestezije i intravenske svesne sedacije. Obimniji ili kombinovani zahvati mogu zahtevati i opštu anesteziju. Intervencija traje od jednog do nekoliko sati što zavisi od obima tretiranih regija. To direktno utiče i na vreme zadržavanja u bolnici, od nekoliko sati do jednog ili dva dana.

Kako se izvodi liposukcija

Najpre se kroz male rezove, sakrivene u prirodnim pregibima ili liniji donjeg veša, dužine oko 5 mm, ubacuje posebno pripremljen rastvor u regiji koja se tretira. Rastvor sadrži lokalni anestetik u dovoljnoj količin za bezbolno za tretiranje manjih regija. Nakon raspoređivanja rastvora u potkožno masno tkivo se ubacuju tupo oblikovane kanile (cevčice) sa otvorima pri vrhu. Ovim kanilama tkivo se istovremeno razbija i tako usitnjeno usisava pod negativnim pritiskom. Razbijanja masti može da se vrši mehanički ili ultrazvučnim talasima, vibrirajućim kanilama ili laserom. Ukoliko je potrebno, deo masti se može upotrebiti za popunjavanje ulegnuća ili korekciju deformiteta u drugim regijama.

Kako izgleda period posle intervencije

Nekoliko nedelja posle operacije pacijent nosi elastično kompresivni steznik. Njegova uloga je da smanji očekivani otok i omogući zatezanje kože. Otok tretiranih regija je umeren i povlači se postepeno u periodu od nekoliko nedelja. Krvni podlivi su obično mestimični i blede nakon dve nedelje. U prvim danima može biti primetno i manje povećanje telesne težine kao posledica unosa tečnosti u toku intrevencije. Bolovi su blagi ili umereni prvih dana i lako se kontrolišu lekovima. Ne treba da brine mogući gubitak osećaja kože jer je prolaznog karaktera. Konci se skidaju petog dana.

Da li posle liposukcije ostaju ožiljci

Ožiljci su minimalni i teško uočljivi jer su obično sakriveni u prirodnim ulegnućima i brazdama ili su pokriveni donjim vešom.

Koje se aktivnosti preporučuju u tom periodu

Svakodnevne lagane šetnje su veoma poželjne. Povratak na posao zavisi od obima tretiranih regija, brzine oporavka i vrste profesije i može se očekivati za nekoliko dana do dve nedelje. U periodu od tri nedelje treba izbegavati intezivnije fizičke aktivnosti. Ne sme se zanemariti značaj nege i masaže kože. Nije preporučljivo izlaganje suncu u periodu od mesec dana.

Kada se mogu očekivati rezultati i da li su oni trajni

Definitivni rezultati se procenjuju tek nakon šest meseci. Postignuto poboljšanje proporcija tela uz odgovarajući higijensko- dijetetski režim ostaje trajno. Ukoliko dođe do povećanja telesne težine višak masti se ravnomerno raspoređuje. Regije koje su tretirane nikada ne mogu da dobiju pređašnji oblik jer je deo masnih ćelija u njima nepovratno odstranjen liposukcijom. To je ključ uspešnosti i popularnosti ove intervencije.

Da li liposukcija ima izvesne rizike

Liposukcija se ubraja u bezbedne i pouzdane intervencije ukoliko se izvodi od strane edukovanih hirurga koji poštuju opšte prihvaćene hirurške i tehničke principe. Ozbiljne komplikacije koje ugrožavaju život su veoma retke. Moguće komplikacije su estetske prirode i obuhvataju talasaste neravnine na površini kože u tretiranim regijama. 
Autor Dr Mićo Đuričić   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne