Koliko dobro izgledate - za svoje godine?
Koliko često su vam rekli: "Dobro izgledaš za svoje godine"? Koliko dobro izgledate za svoje godine je subjektivna činjenica koja zavisi od raznih faktora: da li ste simpatični toj drugoj osobi ili ne, koliko ste srećni i raspoloženi, koliko ste dobro našminkani...Postoji, ipak, i sasvim objektivan način da izmerite koliko dobro (ili loše) izgledate za svoje godine. Koriste ga dermatolozi, a zove se Glogau skala.

Objektivna skala određivanja fotostarenja (uzrokovanog suncem i spoljnim fakotrima) i bora na licu, koju su dermatolozi i estetski hirurzi u svetu prihvatili, zove se "Glogau skala", a nosi ime po doktoru koji je skalu osmislio 1994. godine.

Dr Ričard Glogau (Richard Glogau) je klinički profesor dermatologije na Univerzitetu Kalifornija San Fransisko, i priznat je stručnjak za tretiranje problema starenja lica. Zamišljena, najpre, kao sredstvo za trening mladih dermatologa, skala postala poznata, i prerasla u globalno priznat standard procene koju koriste doktori širom sveta.

A da li vi spadate u grupu osoba čija je koža prevremeno ostarila? Da li vam kozmetika može pomoći, ili ste spremni za medicinske tretmane?

Testirajte se: prepoznajte realno  stanje svoje kože. Da li je ona starija od vas? 

Tip 1: Rane blage bore

Prosečna starost: 20 do 30 godina

- Malo pigmentnih promena

- Minimalno izražene bore

- Bez upadljivih fleka na koži

Nega: uz dobro održavanje kože hidratantnim kremama, može se mnogo postići i sačuvati mladolikost na dugi rok. Striktna zaštita od sunca se podrazumeva.


Tip 2: Bore tokom grimasa i pokreta lica

Prosečna starost: 30 do 45 godina

- pojava bora oko usana ("smejalice") i oko očiju tokom grimasa

- Blage smeđe fleke

- Izraženije pore

- Rane promene teksture - grublja koža

Nega: vreme je da počnete da koristite preparate sa antiejdž dejstvom koji sprečavaju dejstvo UV zraka. Antioksidantni su neophodni u vašoj nezi.

 

Tip  3: Bore na mirnom licu

Prosečna starost: 50 i više godina

- upadljive braon fleke

- vidljivi mali krvni sudovi

- Bore se vide i kada se lice ne pomera

Nega: kozmetika ne može mnogo da učini za vas - osim snažnih preparata na bazi retinola ili alfahidroksi kiselina. Hemijski pilinzi su važan tretman u ovim godinama.


Tip 4: Sveprisutne bore

Prosečna starost: 60 i više godina

- žućksto-siva boja kože

- prekancerogene promene (aktinične keratoze, na pr.)

- Sveprisutne bore

Nega: u ovom stadijumu kozmetika pomaže samo utoliko što održava vlagu u koži i ne dozvoljava joj da se isuši i još više oslabi. Jedino što može da vrati deo mladolikosti su duboki hemijski ili laserski pilinzi.

 

Sigurno je jedno: svi smo nekada imali (a neko još uvek ima) prvi tip kože (po Glogau). Prve bore koje primetimo su obično oko oka, i to kada se smejemo. Ako ne stavimo botoks, bore će ostati tu i kada se ne smejemo. Dobrodošli u tip 3. Koliko ćete brzo preći iz jednog u drugi stadijum, zavisi od toga koliko ćete preventivno delovati na kožu.

Mezotarapija, fileri, botoks, kvalitetna kozmetika su sredstva koja mogu da odlože prelazak kože u lošiju fazu sa više bora.

Zaštita od sunca je apsolutni imperativ savremene nege, i to u svih godišnjim dobima.


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne