Osetljiva koža je postala novi tip kože, uz standardnu podelu na masnu, suvu i normalnu. Nasledni faktori, fototip kože i hormonski balans mogu uticati na ovu preosetljivost.

Razni spoljni faktori, poput promena temperature, hladnoće ili vrućine, mogu biti iritirajući. Ako je koža stalno izložena ovim faktorima, postaje još ranjivija.

Ona svoju preosetljivost pokazuje na tri osnovna načina: reakcijom na neke supstance, česte sastojke kozmetike, razvojem crvenila, ili iritacijom na površini kože.

 Da li i sama mogla da doprinesem osetljivosti kože?

Ako ste preterano upotrebljavali eksfolijativne agense poput kućnih pilinga i dermoabrazivnih sredstava, na površini kože ste napravili oštećenja prolaz u dublje slojeve kože, za sastojke koji su namenjeni delovanju na njenoj površini.

Rezultat može biti preterano isušivanje, ljuštenje, peckanje i crvenilo.

Ponekad koža izgleda normalno, ali osećaj peckanja i žarenja javiće se prilikom primene kozmetike.

Šta se dešava kada preosetljivost postane stalna pojava?

Ukoliko osetljivost pređe u hronično stanje, velika je mogućnost da kao posledica počnu veći problemi: rozacea, ekcem ili kontaktni dermatitis.

Ova stanja kože karakteriše narušavanje površinske lipidne barijere, što će se na površini pokazati simptomima crvenila, iritacije i žarenja. Razvojem hronične preosetljivosti koža više neće tolerisati ni brojne sastojke kozmetike: alkohol, voćne kiseline, retinol...

Kako da čistim svoju osetljivu kožu?

Micelarni rastvori su izbor broj jedan za čišćenje svih tipova osetljive kože, bila ona masna ili suva. U pitanju su vodeni rastvori ili pene koje sadrže micele, čestice koje su u stanju da zarobe čestice prljavštine na površini kože. Micelarni rastvori se koriste blagim kruženjem natopljenim tupferom, bez ispiranja, dok se pene koriste za umivanje.

 Kako će osetljiva koža reagovati na kozmetiku koja podmlađuje?

Preparati protiv starenja kože obiluju aktivnim supstancama među kojima može biti i mnogo onih koje će izazvati iritaciju. Glikolna kiselina i retinol su dva tipična sastojka preparata za podmlađivanje, a osetljiva ih koža neće dobro podnositi.

Ipak, nije sve izgubljeno. Postoji određen broj brendova i preparata koji brinu o usporavanju starenja osetljive kože, sa pažljivo odabranim antiejdž sastojcima. Jedan od mogućih izbora je organska kozmetika (mada i biljke mogu biti alergeni!), i svakako dermokozmetika.

Šta ako je koža i masna, sklona aknama, i osetljiva. Često je crvena i peruta se?

Benzoil peroksid ili retinol koji se koriste u terapiji akne mogu inicirati preosetljivost kože. Suočićete se sa paradoksom: preparati koji saniraju jedno neželjeno stanje izazivaju drugo. Ako je vaša koža crvena, masna i peruta se po obodima lica, oko nosa i usana, uz svrab, možda imate seboreični dermatits, posebno stanje kože koje zahteva i dermatološko praćenje.

Šta treba da sadrži moj preparat za negu?

Bolje je pitanje: šta NE treba da sadrži vaša krema: veštačke boje i mirise, snažne koncentracije voćnih kiselina na primer. Radije potražite one preparate koji sadrže umirujuće supstance poput termalnih voda, aloje i kamilice.

Dnevna krema za kožu sklonu crvenilu: SkinMedica Rednes Relief CalmPlex koja sadrži CalmPlex™  patentiran sastojak koji sprečava aktiviranje inflamatornih medijatoranaročito prostaglandina E2 za koji se pokazalo da je osnovni uzročnik crvenila.

Dnevna krema za masnu osetljivu kožu: Bioderma Sensibio DS krema sa DS Activ patentom eliminiše skvamozne ćelije u vidu ljuspica sa površine kože, sprečava razvoj gljivica i ublažava preobilno lučenje masnoće.
 

Micelarni rastvor za čišćenje: Bioderma Sensibio H2O, sa česticama (“micelama”) glicerolskih estara koji efikasno uklanjaju šminku i nečistoću, pa i vodootpornu maskaru!
 Podmlađivanje:
NeoStrata Bionic Eye Cream i Daytime Protection Cream NeoStrata SPF 15 su preparati pogodni za negu osetljive, pa i atopične i kože s rozaceom, a deluju stimulativno na sintezu kolagena i elastina.

 

Autor Ljiljana Maričić Grujić   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne