Očistite lice i nanesite drugu "kožu"l

Možda će baš ovako izgledati naši saveti za negu u ne tako dalekoj budućnosti. 

Zvuči kao bajka.
 

Kao i mnoge druge, i ova je bajka stigla iz Amerike, ali ne iz Disney studija, nego iz laboratorija prestižnih  univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvarda, i Olivo laboratorija koje se bave biotehnologijom. "Druga koža"  sačinjena od specijalnih silikonskih polimera u gelu stvara na koži lica proziran film, otporan na vlagu i dodir.  Ne može vam ga sa lica sprati ni kiša ni suze, i poput najbolje vodootporne šminke, "druga koža" ostaje na licu do večeri, kada je sami skidate poput šminke.


Možete se štaipakti po licu, ljubiti, umivati... vaša lepa, nova koža je i dalje tu. Što je još bolje, utvrđeno je da ovaj sloj štiti lice, čuva vlagu, i jača vašu, prirodnu kožu.


Cilj istraživanja je bio prvenstveno medicinski, da se pomogne osobama sa kožnim bolestima, poput ekcema i crvenila, jer sprečava isušivanje, hrapavost, svrab i peckanje.  Dodatna prednst je i mogućnost da krema ponese u sebi lekove poput kortizona, sa sigurnim doziranjem jer se otirati na jastuk i odeću, koji upiju čak 90% lekovitih supstanci  iz oubičajenih lekovitih masti i krema.  

Mnogi već vide zaštitu od sunca koju će moći da obavlja ova "druga koža" sa UV filterima ubačenim u nju.  Zaštitu koja će biti efikasna, neće je skidati ni voda ni znoj, a UV filteri će biti postojani celog dana.

Možemo samo pretpostaviti šta će sve od ovakvog materijala učiniti kozmetička industrija kada ga se jednom dokopa. U gelu ćemo, verovatno imati i hidratantnu kremu i antiage serum, ali i puder koji će se savršeno uklapati sa bojom naše kože.

Svi ćemo biti lepi. Makar do večeri, kada se kočije pretvore u bundeve, i kada ćemo morati svoju drugu, silikonsku kožu da skinemo i pokažemo pravo lice, ako nikome drugom, ono ogledalu.

 

Od čega je "nova koža"?

Profesor  Robert Langer, koji je učestvovao u stvaranju ovog izuma, tvrdi da je reč o potpuno novom materijalu, koji je zahtevao nekoliko godina istraživanja, sačinjenom od sve samih FDA odobrenih supstanci.  Reč je o "slioksanima" - sačinjenim od jednog atoma kiseonika vezanog za dva atoma silikona, a da bi ovaj materijal bio čvršći i otporniji u drugom koraku se nanosi "krema" koja će čvršće vezati ove molekule. Informacija je objavljena u časopisu Nature Materials.

Evo efekta na kože: na levoj strani lica nanesena je nova koža, na desnoj nije. Štipkanjem ili umivanjem, "veštačka koža" vraća se na svoje mesto i ostaje netaknuta dok ne odlučite da je skinete. 
U prvim studijama na 170 osoba pokazana je odlična podnošljivost materijala na koži. U istraživanju sa MIT-jem je učetvovala i kompanija Olivio Labs koja je sa istim naučnim timom već kreirala bend inovativne nege kose Living Proof koji je dostupan i u Srbiji. 
 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne