Hijaluronski fileri su postali jedan od najrasprostranjenijih anti-age tretmana, a pitanje o nezi kože uz ove tretmane više nego aktuelno. Nemački dermokozmetički brend Eucerin, poznat po svojim Hyaluon Filler preparatima, uradio je prvu studiju kojom je dokazao da hijaluron u preparatima za negu bezbedan i povoljšava efekte injekcija.

Eucerin u svojim preparatima koristi dve vrste hijalurona: veliki molekuli zadržavaju se na površini gde čuvaju vlagu, mali molekuli prodiru u kožu da ojačaju njenu hidriranost.

Inovativni dizajn kliničke studije

Studija koju je sproveo Eucerin u zimu 2011/2012. godine je prvi put predstavljena stručnoj javnosti na Kongresu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV) 2012. godine.

Sama studija je postavila, kako kažu u Eucerinu, novi standard za kozmetičku industriju, jer su korišćene stroge i objektivne metode. U pitanju je placebo-kontrolisana, dvostruko-slepa studija.

Kako je rađena studija?

Svi ispitanici su dobili Eucerin Hyaluron Filler preparate koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Preparatii su dati u neutralnom pakovanju, uz placebo kremu u istom pakovanju i identične teksture i mirisa kao i Hyaluon Filler - samo bez aktivnih sastojaka (hijaluronske kiseline). Jedina imena preparata bila su "A" i "B". Žene - učesnice studije, unosile su "A" kremu na jednu stranu lica a "B" na desnu.

Važan aspekat ove studije je da ni dermatolozi ni ispitanici nisu znali na koju stranu lica nanose Eucerin, a na koju placebo kremu - tzv. dvostruko slepa studija.

Ovakva studija se obično upotrebljava u farmaceutskoj industriji za testiranje lekova - kaže Stefani Koncelman iz Eucerina.

 

Preparat je koristilo 47 volontera, žene starosti od 31 do 67 godina, ukupno 18 nedelja pod kliničkim nadzorom. Posle četiri nedelje redovne upotrebe, dermatolozi su punili bore injekcijama hijaluronske kiseline, na obe strane lica - nazolabijalne bore ili područje "svračijih" nožica" oko očiju . na Dermatološkom Institutu u Hamburgu. Nakon tretmana, ispitanice su nastavile da primenjuju kreme, na isti način, još 14 nedelja.

Od prvog do poslednjeg dana studije, koža učesnica je pregledana ukupno šest puta: samoprocenom, procenom dermatologa i objektivnim merenje hidratacije kože. Na svakom pregledu, snimljena je i fotografija pod standardizovanim uslovima. Nadzor je vršio dermatolog na Dermatološkom Institutu u Hamburgu dr Velf Prager.

Kakvi su bili rezultati?

- Samoprocena: primena preparata koji sadrže hijaluronsku kiselinu i glicin-saponin znatno su usporila ponovnu pojavu bora i stoga značajno povećala i produžila efikasnost punjenja bora hijaluronskim injekcijama u područjima oko očiju i nazolabijalnih brazdi, u poređenju sa placebom.

Dok se intenzitet bora povećavao tokom vremena na strani lica koja je tretirana placebom, dubina bora ostala je ista na strani tretiranoj verumom. Razlike su bile statistički značajne nakon 10 i 14 nedelja nakon injekcija.

-  Objektivna biofizička merenja hidratacije kože otkrila su značajno povećanje nivoa vode u koži na strani lica koja je tretirana Hyaluron-Filler preparatom.

- Fotografije su ubedljive i govore za sebe.
 


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne