Naučeni smo da je već ulaska u treću deceniju života (20+) vlažnost kože potrebno održavati kremama. Jutarnje i večernje čišćenje kože i nanošenje hidratantne kreme postalo je rutina ravna održavanju higijene zuba. Mnoge među nama će priznati da više ne mogu da zamisle dan bez hidratantne kreme - koža bi, naprosto, bila posna, peckala bi i stvarala osećaj zatezanja.

Ima i mišljenja da je u pitanju nova, moderna zavisnost o hidratantnim kremama,  koja ima i svoju lošu stranu jer preterano hidrirana koža postaje neaktivna i mlitava.

Tako je otvorena dilema da li naše lice treba da bude stalno pod kremom?
I ako treba - 
pod kakvom?

Zdrava koža bi trebalo da drži vodu, keramide, proteine i lipide u balansu. Tada su voda i nutrijenti u stanju da dospeju do svih slojeva kože kojima su potrebni. Voda se, prirodnim procesom, iz dermalnog (dubokog) sloja probija do površine kako bi hidrirala ostale ćelije kože. Dolazeći u dodir s vazduhom na površini kože, ona isparava, i to uzrokuje isušivanje. Kreme su tu da potpomognu da površinski sloj kože sačuva vlagu, i spreče isparavanje vode.

Hidratantne kreme ne dodaju koži vodu, niti mogu da hidriraju dublje slojeve: one čuvaju prirodnu vlagu sastojcima poput keramida, masnih kiselina i biljnih ulja, kojima ojačavaju lipidni sloj i sprečavaju isušivanje.

Da li moja koža može da postane zavisna od hidratantne kreme?

Ugledni američki dermatolog dr Zejn Obađi (Zein Obagi) veruje da kreme mogu da stvore zatvoreni krug lažne hidratatacije.

- Kada ćelije u dermu poveruju da je površina dovoljno hidrirana, prirodni sistem dostave vode ka površini se zaustavlja - kaže dr Obađi, tvrdeći da rutinsko nanošenje hidratantne kreme može dovesti do ćelijske neaktivnosti, uz isušivanje, slabljenje i osetljivost kože. - Tada se dešava da koža zateže i pecka ako niste  naneli kremu. Da biste odagnali taj osećaj, požurićete da nanesete kremu: vaša kože je, dakle, postala zavisna,  objašnjava ovaj dermatolog koji ima i svoju liniju kozmetike koju preporučuju estetski hirurzi u ordinacijama širom sveta. 


Kako da se "skinemo" sa hidratantne kreme?

Kada prestanete da blokirate pore biljnim uljima i voskovima vaša koža će se, tokom vremena, vratiti prirodnom balansu, objašnjava dr Obađi, i savetuje ženama da biraju funkcionalnu kozmetiku koja neće stvarati film na koži i uspavati je, nego će aktivnim sastojcima poput retinola ili vitamina C stimulasati ćelijsku aktivnost, pa tako i prirodnu hidrataciju.  Ovakav je, RoC RetinOx Rides Correxion Night krema koja kombinuje pročišćen i stabilizovan retinol, hijaluronsku kiselinu i biopeptide. 


Šta moja koža treba da dobije kroz kremu, a da ne postane zavisna?

Slično razmišljanje, mada drugačiji pristup nezi, nudi prirodna Dr.Hauschka kozmetika.Kožu ne treba zatrpavati hranljivim sastojcima, nego pobuditi njene prirodne procese putem adekvatnih informacija  koje su sadržane u sastojcima preparata za negu.

Tretiranje masne kože uljem je tipičan primer: kada koža dobije informaciju da je na njenoj površii dovoljno masnoće, ona će smanjiti lučenje loja. Takođe, suvu kožu ne treba zatrpavati hranljivim sastojcima, jer će prestati da luči sopstvenu masnoću.

Dr.Hauschka Normalizing Day Oil je visokokvalitetna mešavina biljnih ulja i ekstrakata koja smanjuje lučenje masnoće i umiruje masnu kožu. 

A možda je  mojoj koži stvarno potrebna hidratantna krema?

Većina stručnjaka je, međutim, ipak uverena da je zaštita vlage u koži prioritet, i da ona u savremenim uslovima zagađenja i neizbalansirane ishrane ne može sama da se izbori sa svim iskušenjima.

Oni, nasuprot dr Obađiju, tvrde da će koža kojoj se dozvoli da se isuši postati  ranjiva, oslabiti, te da je sloj kreme koja će je štititi, uz odgovarajući izbor sastojaka, neophodan. Pozitivna pristup ovoj dilemi nudi i francuska laboratorija Bioderma, koja veruje da je trenutno olakšanje potrebno, ali nedovoljno za tretiranje problema kože. Ona nudi dvojako dejstvo: olakšavanje simptoma, uz dejstvo na uzrok problema, osposobljavajući kožu da ojača i povrati prvobitni zdrav balans. Bioderma Sensibio AR je intenzivni tretman za osetljivu kožu s crvenilom, sa dva ekskluzivna kompleksa koja preveniraju i redukuju crvenilo i jačaju imunitet kože.

Kada je mojoj koži apsolutno neophodna krema?

Nakon intervencija na koži, poput hemijskih pilinga, laserskih tretmana, prilikom ekstremnih vremenskih uslova, koži je neophodna zaštita.

Postoje i situacije kada je koža isušena usled upotrebe lekova, pojave ekcema, ili dugih stanja kože koja se odlikuju hroničnim isušivanjem. Tada su potrebne i posebne kreme za stalnu zaštitu od isušivanja.  NeoStrata Bio-hydrating Cream  sa 15%  polihidroksi kiselina (glukonolakton) za jako osetljivu kožu i opravak nakon hemijskog pilinga, laserskih tretmana ili medicinskim tretmanom retinoidima.

 

Autor Ljiljana Maričić Grujić   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne