Esencijalna ulja imaju kompleksan sastav, moć prodiranja u kožu, aktivna kozmetička svojstva, pre svega u balansu masnoće i vlage u koži.

Sastav im je veoma složen, a koncentracija sastojaka zavisi od uslova i kvaliteta zemljišta gde je biljka rasla, vremena i načina branja i čuvanja, kao i tehnike destilacije.

To nisu masna ulja u uobičajenom smislu, već složene mešavine supstanci koje brzo isparavaju i ostavljaju vrlo malo ili nimalo ostatka. Potrebna je velika količina biljaka za izdvajanje ulja – čak tona ružinih latica daje jedan mililitar čistog esencijalnog ulja ruže

Masaža ubrzava njihov prodor kroz kožu i kretanje kroz organizam. Eksperimentalno je utvrđeno da se posle deset minuta masaže lavandinim uljem, koje je sadržano u koncetraciji od dva odsto u nosećem ulju za masažu, u krvi mogu naći dve osnovne komponente lavandinog ulja. Lekovite supstance maksimum koncentracije dostižu posle 20 minuta i nestaju iz krvi 90 minuta posle završetka masaže.

Čista esencijalna ulja moraju se koristiti oprezno kao i lekovi, pa ako ne znate mnogo o njima, radije koristite pouzdanu kvalitetnu kozmetiku u kojoj su ona dobro izbalansirana

Esencijalna ulja se prodaju u aluminijumskim i staklenim bočicama, i treba ih čuvati od toplote i svetlosti da bi sačuvala svoja svojstva. Ulja možete da koristite za masažu, inhalaciju ili za kupku. Kod masaže budite naročito oprezni i nikada ne posežite za čistim uljima jer mogu da iritiraju kožu. Gotovo sva se prethodno moraju razblažiti u bazičnim uljima – pet kapi esencijalnog ulja dodaje se u kašiku bazičnog ulja. Kupke su najlakša kućna upotreba – dodajte 10 kapi u kupku, a nekoliko kapi stavite na frotir, pa udahnite. 
(na slici desno, Decleor Aromaesence Neroli, aromaterapijski preparat poznatog francuskog brenda)

Ulja za lice treba da se nanose blagim masažnim pokretima, i to od sredine lica ka spoljnim delovima. U pitanju je limfna drenaža, koju kod kuće sigurno ne možete izvesti kao što to čini terapeut u salonu, ali sigurno možete pomoći svojoj koži da se lakše pročisti, da se malo ubrza cirkulacija i razmena materija, a dragoceni sastojci iz ulja prodru dublje. Ako ulje nanosite na kožu, koristite pokrete od stopala nagore i od šaka ka ramenima, odnosno uvek od periferija prema srcu.

U svakom slučaju, tri postupka su izuzetno važna:

– Stavite par kapi ulja na dlanove, pa ih protrljajte da se ulja zagreju

– Postavite ruke dlanovima prema licu i duboko udahnite nekoliko puta aromatični miris

– Umasirajte ulje u kožu.

(na slici dole: Darphin uputstvo za nanošenje aromaterapije u slikama)
      
 

Autor Ljiljana Maričić Grujić   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne