Tehnološki napredak u estetskoj stomatologiji daje stomatolozima izuzetno velike mogućnosti za rad. Smile makeover tehnikom poboljšavamo izgled osmeha, korišćenjem jedne  ili više procedura iz oblasti estetske stomatologije, kao što su fasete, implantati,  ortodontski tretman i izbeljivanje zuba.  Rekonstrukcija celog zubika (usta  i zuba) može da reši funkcionalne probleme zagrižaja, mišića, zuba i koštanih  tkiva, uz primenu i estetsko-kozmetskog  tretmana. Ona podrazumeva velike stomatološke intervencije u cilju sanacije abrazije zuba, bolova i drugih problema.  Neretko je neophodna saradnja više  stomatologa različitih specijalnosti da bi  se dobilo najbolje moguće rešenje.  

Početak svakog makeovera kreće sa detaljnom anamnezom, Rö snimcima,  fotografijama - anfasa, profila i osmeha.  Na osnovu kliničkog pregleda i obavlje- nih analiza lekar pravi plan terapije za  svakog pacijenta pojedinačno. Za donošenje  konačnog rešenja neophodno je  voditi računa o svemu bitnom na glavi  pacijenta - obliku lica, tonusu kože, tenu,  boji kose, obliku, veličini, boji i položaju  zuba, izgledu desni (da li se vide pri  osmehu ili ne), usnama i osmehu, da  bi mogao da se „načini“ potpuno novi,  ulepšan i podmlađen osmeh.
Dalje, zubi  se vremenom troše i skraćuju (abradiraju) što licu daje starački izgled, a  adekvatnim produžavanjem, preobliko- vanjem i promenom boje zuba, dobija  se mlađi i lepši osmeh. Ili, kada se na  okruglom licu uradi produženje krunice zuba (duži zubi) dobija se mršaviji izgled  lica, a kod  gummy smile (osmeh kod  koga se jako vide desni) zubi izgledaju  kraći nego što stvarno jesu, pa se produženjem kliničke krune zuba postiže  vizuelno skraćivanje desni.

Da bi sve ono što je lekar planirao  pacijent mogao da vidi i razume, prave  se tzv. „radni modeli“ od gipsa, na kojima  se sve predložene promene rade u vosku.  Mogu se pacijentima, kada je to moguće,  napraviti i maske od kompozita, koje se  stavljaju preko pacijentovih zuba i tako  mu direktno, u ustima, dočaravamo šta je  zamišljeno i isplanirano. Kod takvih radova pacijenti imaju mogućnost da nekoliko  dana nose rad u ustima, razmisle o njemu  i sve primedbe predoče stomatologu.

Dobro je što je takve nadoknade moguće menjati i doterivati, dok god pacijent ne  bude zadovoljan estetskim izgledom i dok  ne oseti da se oseća potpuno komforno  sa takvim zubima. Tek tada se pristupa  tretmanu koji je neophodan za konačno  rešenje. Ove procedure najčešće traju  jako dugo, ali pacijenti imaju strpljenja i  volje da se tretman završi, svesni da je  krajnji efekat više nego zadovoljavajući.

OSTALI ESTETSKI TRETMANI

Najčešće korišćene procedure u estet- skoj stomatologiji su: plombiranje, direk-  tne kompozitne restauracije (bonding),  keramičke fasete, izbeljivanje zuba i  implantati.

Tradicinalno plombiranje se delimično smatra i estetskom stomatologi- jom, kada se koriste materijali koji u  potpunosti mogu da imitiraju prirodan  izgled zuba.

Bonding. Da bi se nadoknadili polomlje- ni fragmenti prednjih zuba ili prekrile  u gleđi, koristi se procedura  poznata kao bonding ili jednostavni- je - direktna kompozitna restauracija.  Kompozitni ma  terijal boje zubne gleđi  nanosi se na površinu zuba, oblikuje  prema svim morfološkim pravilima i  polira, pa tako urađena restauracija  čini polomljene fragmente i pukotine  nevidljivim.

Izbeljivanje zuba je verovatno najčešće  primenjivana metoda u estetskoj stoma- tologiji, zato što zubi tamne od duvana,  hrane, pića, kafe, crnog vina ili loše  oralne higijene. Izbeljeni zubi znatno  menjaju izgled osmeha.

Fasete, keramički ili kompozitni listići koji su specijalnim tehnikama pričvr- šćeni za površinu zuba, takođe menjaju  izgled i boju zuba. Implantati omogućavaju nadoknadu zgubljenog korena zuba (to su titanijumski „šrafovi“ koji se hirurškim putem  ugrađuju u vilične kosti i tako služe kao  nosači krune).

Ortodontski tretman omogućuje is  pravljanje nepravilnosti položaja zuba i  zagrižaja.

Naravno, mnoge procedure se mora- ju ponavljati. Recimo, izbeljivani zubi  moraju da se s vremena na vreme „izbe- le“ ponovo, da bi se održavala željena  boja, jer se pigmenti iz hrane, pića,  kafe… i dalje talože po zubima. Fasete  se vremenim troše, nekad lome ili odle- pljuju, pa ih je potrebno zameniti. Desni se povlače, pa je zamena određenih neophodna. Kompozitne plombe  restauracije se krzaju i abradiraju te se  one obnavljaju.

 Svakako je važno koji se materijali koriste pri izradi nadoknada. Materijal moraju biti kvalitetni, a preporuke proi zvođača ispoštovane. Kada su sve proce dure sprovedene valjano i kada je „održavanje rada“ zadovoljavajuće (dobra oralna higijena), efekti su dugotrajni, a komplikacije svedene na minimum.

Redovnim kontrolama kod stomato- loga mnogi problemi mogu se sprečiti, čime će se produžiti vek “makeovera”. 
(Fotografije iz arhive dr Jovana Cabunca)

Kontakt
www.cabunac.com
Nušićeva 5 (ulaz iz Čumićeve 1)
Beograd
Telefon: +381(0)11 334 88 18
+381 (0)60 334 88 18
 

 

Datum poslednje izmene subota, 11 oktobar 2014 22:26  Autor Dr Jovan Cabunac   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne