Postoji oko 25 različitih boja, nijansi, zuba, barem tri različite teksture površine (način kako se svetlo reflektuje od frontalnih zuba), nekoliko različitih tipova keramika od kojih je svaka drukčije transparentna (faktor važan u odluci želimo li zadržati prirodnu boju zuba i učiniti je zdravijom ili je potpuno blokirati), nekoliko dužina koje svaka faseta-krunica može imati u odnosu na susedne zube i više od 60 opisanih stilova osmeha... Kako onda da budete sigurni da ćete dobiti ono što vama najbolje pristaje?

Oblik

Ako razmišljate da promenama na zubnom nizu ulepšate osmeh, ima nekoliko važnih elemenata koje morate razmotriti! Prvo i pre svega oblik lica. Ukoliko ga ne postavimo kao početni parametar, sigurno će cela rekonstrukcija imati neprirodan karakter!

Evo i nekoliko preporuka.

SITNIJE LICE. Ukoliko imate sitnije lice, težite ka kraćim ovalnijim nadoknadama!

Duže kockaste nadoknade izgledaće predominantno i predimenzionirano!

PUNIJE LICE. Ukoliko je lice punije, ovalnije, blago izduženi zubi daće licu mršaviji izgled. Kod izrazito uskih lica treba izbeći duge, tanke nadoknade. Osmeh je moguće proširiti nešto širim nadoknadama koje zajedno sa bočnim vinirima daju punoću osmehu i uklanjaju takozvane tamne tunele između zuba i uglova usana. Time se dobija potrebna punoća osmeha što čini da on postaje znatno prijatniji i puniji!

KOCKASTO LICE. Kockasti” lik moguće je malo ublažiti uz pomoć blagog rekonturisanja zuba i ublažavanja oštrine uglova na zubima!

Dužina

Nekada je slučaj da je usled problema izazvanih parodontopatijom grupa zuba preeksponirana, ispliva” usled povlačenja desni, a kod drugih, upravo obrnuto, zbog nedostatka zuba ili različitih parafunkcionalnih navika prednji zubi su se skratili, istrošili i dobili potpuno drugačiji izgled.

Kroz različite analize ustanovljeno je da odnos širine i dužine centralnih sekutića treba da bude oko 82-85%. Drugi zubi takođe imaju svoju proporciju. Istovremeno, vidljivost zuba do 2 mm, pri mirovanju, karakteristična je za mladalačke zube, tokom života ta dužina se gubi.

Ako se pri osmehu ne vide gornji zubi. Poznato je da se kod starijih ljudi pri osmehu ne vide gornji zubi. Vraćanje te vidljivosti uz pomoć nadoknada upravo je put ka podmlađivanju osmeha!

Ako su zubi prekratki. Ukoliko se zubi dovoljno vide ispod gornje usne, ali prilikom osmeha izgledaju prekratki, moguće je uz pomoć parodontalno hirurškog zahvata povećati vidljivu površinu zuba.

U svakom slučaju, nabrojana pravila i poželjne proporcije predstavljaju samo vodič za skicu finalne rekonstrukcije. Dodati potrebnu individualnost, blage nepravilnosti i igranje sa oblicima, predstavlja prvorazredni izazov za tim Centra za dentalnu estetiku i implantologiju. U celu kreaciju, naravno, uključen je i pacijent sa svojim zahtevima i željama, ali kada mi možemo da biramo, uvek predlažemo blage nepravilnosti na određenim mestima koje mogu potencirati individualnost i stvoriti još jednu jedinstvenu kreaciju.

Iz prakse dr Igora Ristića:

1. Pacijentkinja u ranim tridesetim javila nam se izražavajući nezadovoljstvo oblikom zuba i opštim  izgledom osmeha.  Nakon pažljivog pregleda i analize fotografija i video snimka  u dogovoru sa pacijentkinjom odlučujemo se za izradu sedam bezmetalnih nadoknada, kombinaciju faseta i kruna, koje neće napadno promeniti njen izgled. Novi osmeh, prirodan izgled i punoća novog osmeha učinile su je zadovoljnijom.

PRE POSLE

2. Šezdesetogodišnji pacijent , atletske građe, vitalan, došao je sa  destruisanim izgledom zuba, koji je nastao kao posledica izrazite abrazije i dugogodišnjeg bruksizma ("škripanje zubima). Želio je da kompletno povrati prvobitni oblik svojih zuba. Rekonstrukciju okluzije, povišenje vertikalne dimenzije zagrižaja, nadoknada izgubljenih tvrdih zubnih tkiva kao i vrhunska estetika  postignuta je kombinacijom  bezmetalnih i metalokeramičkih kruna.  Pacijent  je srećan zbog svog podmlađenog izgleda kao i povraćene funkcije žvakanja i govora.

PRE POSLE
www.drristic.com
Cvijićeva 38
Beograd
Tel.+381 11 2766 992
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 

Autor Dr Igor Ristić   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne