1. Da li je moguće poboljšati izgled i raspored zuba, a da se prethodno ne bruse zubi?

Moderna protetika može da reši problem estetike zuba bez njihovog prethodnog brušenja ukoliko postoji adekvatna indikacija. Reč je o luminirima, kompozitnim ljuspicama sa primesama keramike koji se lepe na netaknutu površinu zuba i ne oštećuju ih. Da li je moguć ovakav protetski rad pacijentu će stomatolog reći na pregledu u stomatološkoj ordinaciji.

2. Šta je to bezmetalna keramika?

– Bezmetalna keramika (cirkonija) je vrsta protetske nadoknade bez metalne podloge, u potpunosti bela. Nju odlikuje najviši stepen transparentnosti, translucentnosti, kao i svih ostalih estetskih osobina. Apsolutno je bioinertna i biokompatibilna.

3. Koje su prednosti bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramiku?

– Bezmetalna keramika ima prednost u svim estetskim parametrima. Ne poseduje crn metalni rub (kao kod metalokeramičkih kruna) koji nakon dužeg vremena nošenja može dati tamnu prebojenost ivice desni. Osnovna indikacija za njihovu izradu odnosi se na prednju regiju.

4. Zašto je bezmetalna keramika skuplja

– Mehanizam izrade bezmetalne keramike, kao i njihova podloga od cirkona čine da su cene u odnosu na metalokeramiku više.

5. Da li se kod metalokeramičke krunice vidi metalni rub na ivici desni?

– Metalni rub kod adekvatno urađenog protetskog rada nije uočljiv. Nakon dužeg vremena nošenja metalokeramičkog rada, kao posledica povlačenja desni, ovaj rub može postati manje ili više uočljiv.

6. Koliko je potrebno vremena da se svi zubi presvuku krunicama?

– Ukoliko pretprotetska priprema nije neophodna, kompletan proces izrade protetskog rada u obe vilice može se izvršiti za sedam do 10 dana.
 

Na fotografiji: Mlada devojka kojoj je rađen kombinovani rad fiksne protetike, solo krune i bočni most, ordinacija Medernta.

7. Šta su to veniri a šta luminiri? Po čemu se razlikuju?

–Veniri su ljuspice od bezmetalne keramike koje se lepe na površinu prethodno obrušenog zuba. Treba napomenuti da je stepen brušenja za ovakav rad znatno manji nego kod klasičnih kruna i radi se samo na prednjoj površini zuba. U stomatološkoj ordinaciji MeDENTA ovu vrstu radova izvodimo već duži niz godina i imamo vrlo dobre rezultate potvrđene osmesima zadovoljnih pacijenata.

8. Šta su to keramički mostovi?

– Keramički mostovi su protetske nadoknade koje služe da nadomeste nedostatak jednog ili više zuba. Mogu biti izrađeni od metalokeramike ili bezmetalne keramike.

Na fotografiji gore: Pacijentkinja sa starim protetskim nadoknadama i neadekvatnim totalnim protezama. Rezultat je da se potpuno izgubila visina donje trećine lica. Nakon izrade novih totalnih proteza, donja trećina lica pacijentkinje dobija novu dimenziju, a celo lice deluje podmlađeno.Fotografije ordinacije MeDenta. www.me-denta.com

Novopayarska (Sime Miloševića) 14/1
Beograd
Tel:+381 (0)11 344-00-17


 

 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne