Zategnuti kapci daju sveukupno mnogo svežiji izgled. Uz relativno mali napor i vrlo retke komplikacije, ova operacija ima srazmerno veliko dejstvo i podjednako je omiljena i kod žena i kod muškaraca. Ovo je ujedno i najčešca estetska operacija kojoj se i plastični hirurzi u celom svetu podvrgavaju.

Koža očnih kapaka je najtanja na čovečjem telu i kao takva se prva izbora. Kada komuniciramo najčešce se međusobno gledamo u oči, ali ako su kapci opušteni onda je onemoguceno izražavanje unutrašnje energije koja možda postoji u velikom obimu. U takvom čoveku, hteli to ili ne, ne prepoznajemo ni radnu sposobnost, ni životni elan. Na očnim kapcima su vidljive promene koje se mogu dovesti i u vezu sa oboljenjima bubrega, srca i štitne žlezde, ali i sa prekomernom upotrebom alkohola i lekova. Neki psihoanalitičari u otečenim očnim kapcima vide „neisplakane suze” kao izraz neiskazanih emocija... Šta se rešava operacijom:

– Opušteni gornji kapci najcešce pokazuju da postoji višak kože, ali i višak masnog tkiva, posebno na unutrašnjim delovima kapka.

– Na donjim kapcima takode može da se javi višak kože, naročito oko „bora smeška”. Ispod donjih kapaka često postoje „suzne kesice”, masno tkivo u udubljenjima oka, u kojima je inace smeštena i ocna jabucica.

 – Ponekad su bore u uglovima ociju, „svracije nožice”, toliko izražene da ostaju i posle zatezanja kapaka, pa je u tom slucaju neophodno dodatno zatezanje u kosmatom delu slepoocnice (u nekim slucajevima može da pomogne tretman laserom ili piling).

OPERACIJA

Operativni zahvat najčešce se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz sedative ili u polunarkozi, sa po jednim ubodom u svaki kapak, i traje 1-2 sata. Sredstvo za smanjenje krvarenja omogucava operaciju uz relativno malo krvi. Na gornjim kapcima odstranjuje se višak kože rezom u obliku polumeseca, a na donjim kapcima u obliku bajoneta – direktno ispod trepavice donjih kapaka. Češce na gornjim kapcima, ali ponekad i na donjim, odstranjuje se jedna mišićna traka ili se „prekomerno razvijene” mišićne trake spajaju šivenjem i kroz dva reza veličine od po 3 mm na unutrašnjosti gornje usne gde se vremenom integrišu tako da se ne vidi nikakav trag nakon intervencije. Tako se istovremeno može povećati i gornja usna.

– Ponekad su bore u uglovima ociju, „svračije nožice”, toliko izražene da ostaju i posle zatezanja kapaka, pa je u tom slucaju neophodno dodatno zatezanje u kosmatom delu slepoocnice (u nekim slucajevima može da pomogne tretman laserom ili piling). Na kapcima se zatim luksiraju masni jastučići i odvoje električnim nožem ili, još bolje, radio-skalpelom da ne bi bilo krvarenja. Ove „suzne kesice” su često upadljivije na donjim kapcima i oko unutrašnjeg očnog ugla U novije vreme primenjuje se operativna tehnika prilikom koje se masni jastučići vraćaju u očnu duplju i zatvara se vezivni sloj, slično kao kod operacije bruha. Ponekad se savetuje da se u donje kapke stave gumene tračice kojima se odvodi sakupljena tečnost. Ali kod primene tkivnog lepka fibrina to je najčešce nepotrebno. On u ovom slučaju, kao i kod fejs-liftinga, smanjuje otok i sklonost ka postoperativnom kapilarnom krvarenju za 30-40 procenata i skraćuje fazu oporavka nakon zahvata. Konačni šav radi se najfinijim materijalom (6,0), ponekad uz pomoć optičkog uvećanja. Šav se sakrije unutar kože (intrakutano) da bi kasniji ožiljak bio što manje vidljiv. Preporuka je da se u prvim satima posle operacije hladenje obavlja vlažnim kompresama i eventualno „naočarama za hlađenje”. Kod konstitucionalne sklonosti ka obrazovanju „suznih kesica”, koje mogu da budu izražene i kod mladih ljudi, ne mora da se odstranjuje višak kože, već se mast izvadi iz „suznih kesica” jednim rezom u džepu sluzokože vežnjače, s unutrašnje strane donjeg kapka tako da rez spolja nije vidljiv.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

I gornji i donji kapci mogu da se operišu ambulantno, pre svega uz primenu fibrinskog lepka. Ako se stavlja dren, onda se preporučuje zadržavanje pacijenta u klinici bar 24 casa, u izuzetnim slučajevima i do tri dana. Preporučuje se da pacijent sa sobom ponese tamne naočare za sunce jer su posle operacije oči izrazito modre. Postoperativni tretman sastoji se u hladenju vlažnim kompresama i odmaranju. Već za tri dana sve izgleda bolje. Konci se odstranjuju kroz 3-6 dana. Nakon 7-14 dana nestaju otoci i modrice i pacijent može da izlazi bez tamnih naočara i da se bavi uobičajenim aktivnostima. Izvučeni ožiljci, po 2-4 mm izvan ugla oka, retko kad su vidljivi i posle nekoliko nedelja mogu da se prekriju šminkom.

KOMPLIKACIJE

Kod ovog zahvata jedva da se mogu očekivati teže komplikacije. Manje iskusnim hirurzima može da se dogodi da je kod gornjeg kapka skinuto premalo, a kod donjeg previše kože. Prva greška se može relativno lako korigovati, a rezultat druge je ektropion ili „suvo oko” koje se normalizuje posle nekoliko nedelja ili meseci, uz fizikalne mere i lekove. Retko je potrebna operativna korektura. U prvom periodu posle operacije sluzokoža oka (konjunktiva) postaje osetljiva i pomalo vlaži (posebno ako se to i pre operacije dešavalo), ali to se najčešce spontano smiruje već za nekoliko nedelja. Osobama koje nose sočciva preporucuje se da tri nedelje posle operacije nose naočare.

TROŠKOVI

Zatezanje gornjih ocnih kapaka košta 1.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a donjih 1.200 evra. Ukoliko se rade obe operacije u jednom zahvatu, cena je 2.000 evra. 

KOMBINOVANI ZAHVATI
Zatezanje kapaka se često kombinuje sa fejs-liftingom. Istovremeno
sa zatezanjem kapaka mogu se raditi i druge operacije na licu, osim
liftinga čela i korekcije nosa, ako se posle operacije očekuju veći
otoci kapaka.
Kada su u pitanju donji kapci, istovremeno se može raditi srednja
regija lica, odnosno njeno podizanje i zatezanje u predelu pokosnice.
To se narocito preporucuje kod spuštenih obraza. Što se tice operativnih
zahvata na telu, ograničenja nema i mogu da se rade istovremeno
sa zatezanjem kapaka.Autor Dr Dimitrije Panfilov   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne