PRORODAN IZGLED POVEĆANIH GRUDI JE PONOVO U MODI U CELOM SVETU!


U Rimu se mnogo govorilo o povratku prirodnog izgleda grudi i načinima kako da se to postigne. Budući da sam strastveni zagovornik prirodnog izgleda grudi, povratak tog trenda u celom svetu bio mi je potvrda da sam u pravu.

OKRUGLI ILI ANATOMSKI OBLIK IMPLANTATA?

Anatomski oblikovan implantat se više ne smatra posebnom prednošću za dobijanje prirodnog izgleda - i to je jedan od zaključaka koje nosim sa simpozijuma, i sa kojim se potpuno slažem.

Jer, svaki implantat posle izvesnog vremena dobije prirodan pad, što u slučaju anatomskog implantata sa sobom povlači i veće
udubljenje u gornjem polu dojke nego kod spuštanja okruglog implantata. Osim toga, postoji mogućnost da se anatomski implantat pomeri u stranu, pa se onda zbog njegovog oblika stvori dodatni problem, tj, značajna asimetrija. Zaključak je da ne treba bezrezervno udovoljavati želji pacijentkinje koja insistira na anatomskom implantatu, već joj treba pošteno reći koje su prednosti, ali i mane svakog implantata


GDE ĆE BITI OŽILJAK?

Skoro jedinstven stav kolege na simpozijumu imale su o mestu reza: najmanje sepreporučuje periareolarni rez (oko bradavice), jer je kod tih operacija zabeležen najveći broj infekcija. U kanalićima bradavice uvek postoje bakterije i koliko god se trudili da operaciju uradite što sterilnije, mogućnost infekcije uvek postoji. Kada se radi klasično povećanje implantatima, najveći broj hirurga praktikuje submamarni rez u donjem prevoju grudi, jedan deo doktora forsira aksilarni, (potpazušni) pristup, uprkos tome što se ožiljak može videti kada žena podigne ruke. Osim toga, u toj zoni ima dlaka, bez obzira na to da li se žena epilira ili ne, i, nažalost, odatle implantat najduže putuje. I ako dođe do komplikacija tipa skupljanja krvi, hematoma ili stvaranja seroma, kroz ovaj rez ih je najteže evakuisati. Rez u submamarnoj brazdi je najprirodniji, najlakše se pristupa tkivu dojke i grudnom mišiću, a u slučaju gore pomenutih komplikacija, lako se nakon ovog pristupa reše.PACIJENTKINJA NIJE ZADOVOLJNA. ŠTA SAD?

Važna tema simpozijuma bili su nezadovoljni pacijenti, sa kojima se svaki hirurg u svetu suočava, bez obzira na to koliko je poznat i stručan. A razlozi za nezadovoljstvo mogu biti brojni: žena smrša pa joj povećane dojke više ne stoje kako treba, ili dođe do kontrakcije kapsule koja je normalno formirana oko svakog implantata (što se nikada ne može isključiti kao mogućnost), pojave se nabori na koži, upravo zbog mršavljenja, ili, jednostavno, dođe vreme da se implantati promene jer ih je vreme istrošilo. Razgovarali smo o tome kako da se ti problemi reše, kada treba raditi ponovne operacije i na koji način.

UZ ZAMENU IMPLANTATA - LIFTING GRUDI U ISTOJ OPERACIJI

Bilo je dosta govora i o novom trendu da se prilikom operacije zamene implantata, zbog bilo kog razloga, istovremeno uradi i podizanje grudi. Jer, većina žena koje su pre desetak ili više godina stavile implantate, sada već ima grudi koje su se opustile pa žele novu operaciju. Tom prilikom se izvadi stari implantat i kapsula, posebno ako je jače razvijena, zategne se koža i postave novi implantati.

IMPLANTAT VISOKOG ILI NISKOG PROFILA?

Ono što stalno ponavljam i na čemu se i na kongresu insistiralo jeste da se implantat bira prema telu koje treba da ga nosi. Važan je odnos implantata prema kvalitetu postojećeg tkiva i građi žene, ako se to dobro proceni, tada se postiže i dobar položaj i dobar volumen grudi. 

Naravno, svaka žena koja se odluči na povećanje grudi želi da dobije bolji volumen i položaj grudi, ali i jedno i drugo se može uraditi tako da dojke i posle toga deluju prirodno. Pre procene koje i kolike implantate treba staviti, najvažnije je dobro proceniti tkivo dojke. To podrazumeva procenu kvaliteta kože, koliko je čvrsta, elastična, opuštena, zatim stanje žlezdanog i masnog tkiva. Onda posmatrate koliko su grudi opuštene, sve to uskladite sa željama pacijentkinje, i tek onda pristupate operaciji.

Pre i posle povećanja grudi, primer iz prakse dr Marjana Novakovića


"MOGLA SAM JOŠ MALO, KADA SAM VEĆ POVEĆAVALA..."


Sve ređe se u praksi sreće slučaj žena koje žele veće implantate od onih koje hirurg preporuči, ili se žale nakon operacije da su mogle "makar još malo".

Srećom, to je sada već i trend, da pacijentkinje dođu sa željom da njihove povećane grudi izgledaju prirodno. Skoro da smo zaboravili vreme kada su pacijentkinje tražile "bay watch look", ili "Pamela Anderson grudi". Lično nisam ni imao mnogo takvih slučajeva, zato što sam od početka preporučivao što prirodniji izgled. Zato me i raduje što sada ima mnogo žena koje žele baš takve rezultate.

PACIJENTKINJA JE TRAŽILA MANJE IMPLANTATE OD ONIH KOJE SAM PREPORUČIO!

Nedavno sam imao pacijentkinju koja je rodila troje dece, veoma razvijenoj i krupnoj, sa snažnim torzom, ali pomalo stidljivoj. Moja procena je bila da su za nju idealni okrugli implantati veličine 375-400 cc, ali je ona tražila da budu manji, pomenula je 300 cc. Ipak sam je nekako ubedio da stavimo bar 325 cc. Nakon šest meseci došla je da mi kaže da sam bio u pravu, da je trebalo da me posluša.

PRESAĐIVANJE MASTI, DA, ALI NE UVEK

U Rimu je nekoliko kolega bilo apsolutno protiv rekonstrukcije dojke masnim tkivom, jer smatraju da matične ćelije iz masnog tkiva mogu pokrenuti rast eventualnog tumorskog tkiva, naročito ako on već postoji u organizmu. Dakle, u slučajevima rekonstrukcije dojke zbog maligniteta, vlastita mast se uopšte ne preporučuje.

Za razliku od toga, vlastita mast ima svoju primenu u estetskim intervencijama, naročito ako žena malo oslabi, pa dođe do nabiranja kože posebno u gornjem polu dojke - do takozvanog "talasastog" izgleda.

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne