Kasno leto i početak jeseni je idealno vreme da se započnje tretman fleka. Izloženost suncu, koja je neophodna za pojavu fleka, najveća je u proleće i leto, pa je i pojava fleka najučestalija u tom periodu.


Tretman fleka mora da se započne kod dermatologa, pa čak i za njega je to izazov. Kozmetika u tretiranju fleka može da ima samo preventivni efekat, ili je deo nege uz terapiju. 

FLEKE OD AKNI

Postinflamatorne hiperpigmentacije primarno nastaju kao posledica zapaljenskih procesa u kožu,  ili kozmetiskih procedura koje su dovele do iritacije kože. U ovoj kategorijemo sa najčešće susrećemo sa flekama koje su posledica akni.

Ovakve fleke po pravilu prođu spontano, ukoliko nema ponavljanog mehaničkog oštećenja kože, koje pacijenti stalno prave u pokušaju da očiste akne. Terapijski pristupi služe da ubrzaju njihovo povlačenje.

Površinski hemijski pilinzi, koji se ko pri tretmanu akni,  istovremeno deluju na poboljšanje pigmentacije.

MELAZMA: UTICAJ HORMONA

Poremećaj pigmentacije koji se češće se viđa kod žena nego kod muškaraca. Reč je o flekama koje se javljaju simetrično, na čelu, jagodicama, iznad gornje usne, na bradi...  One nastaju usled povećane biološke aktivnosti melanocita, koju indukuje UV zračenje. Kod malog broja žena se povuku samostalno, a kod većine ostaju dugo, pa i doživotno. 

Hormonska uslovljenost postoji, pa su u posebnom riziku trudnice,  žene u menopauzi na supstitucionoj hormonskoj monoterapiji progesteronom, one koje uzimaju kontraceptivne pilule, a česte su i kod problema sa štitnom žlezdom. Naročito je trudnoća vreme visokog rizika za pojavu fleka.

Terapija melazme predstavlja veliki izazov i za lekara i za pacijenta jer je dugotrajna, zahteva kombinovanje različtih metoda lečenja i dugoročnu promenu životnih navika uz striktnu pojačanu zaštitu od sunca.


KAKVU TEREAPIJU DA OČEKUJETE? 

Tretmani se biraju zavisno od tipa pigmentacije.

Osnova terapije, tzv. zlatni standard, i dalje je Kligmanova trostruka formula koja se modifikuje shodno potrebi pacijenta. Originalna formula sadrži 5% hidrohinona, 0.1% tretinoina i nisku doza kortikosteroida, koji sprečavaju iritantno delovanje prethodna dva agensa. 
Ovaj preparat može da se primenjuje samo uz nadzor lekara

Druga linija terapije je kombinacija superficijalnih pilinga sa lokalnom terapijom. Biraju se pilinzi koji minimalno iritiraju kožu, poput 20% salicilne kiseline.

Laseri se ređe primenjuju jer daju skromne rezultate. Eventualno se mogu koristiti kao deo kombinovane terapije, ali veoma pažljivo, uz niske doze energije, jer mogu da iniciraju inflamatornu reakciju kože koja pogoduje stvaranju fleka.

Poslednjih godina primenjuju se i frakcionisani radiotalasi  i terapija mikroiglicama (dermapen, dermaroler) u kombinaciji sa lokalnom terapijom.

U okviru lečenja melazme rizik od iritacije kože treba da se svede na minimum, da se obezbedi adekvatna hidratacija koja održava barijernu funkciju kože i sprečava inflamaciju, i dobra antioksidantna zaštita. Optimalna zaštita od sunca se podrazumeva, bez nje bilo koja terapija gubi smisao.

Zato uz terapiju, moramo pacijentu predočiti neophodnu promenu nekih navika, pre svega preteranog izlaganja suncu.  Kod nasledne predispozicije za melazmu treba izbegavati primenu hormonske kontracepcije i supstitucione terapije kad god je moguće.


LENTIGO: JASNO OGRANIČENE FLEKE

Kod lentiga, pojedinačnih, jasno ograničenih, svetlih do tamno braon, lokalizovanih fleka, koje za razliku od melazme ne postaju bleđe u zimskom periodu, daju se ciljane terapije. Često se tretiraju tečnim azotom ili se ciljano lokalno aplikuje neki od srednje dubokih pilinga poput trihlorsirćetne kiseline. Kada se formira krastica koja otpadne, radi se površinski piling da se ujednači boja kože između zone gde je bio lentigo i ostatka kože lica. 
Autor Dr Dragana Kablar   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne