Cabuanc Galiani-Uvodna3Poslednjih nekoliko godina sam se potpuno posvetila poslu tako da nisam imala mnogo vremena za sebe i svoje zube. Već desetak godina imala sam bočne mostove, a za to vreme boja prednjih prirodnih zuba i kruna postala je primetno neujednačena. Osećala sam da su krune dotrajale, a smetao mi je i razmak između donjih zuba i njihov nepravilan položaj. Želela sam to da promenim i s tom idejom sam došla u ordinaciju dr Cabunca -  kaže dr Gordana Galorini.

 

Na prvom pregledu dr Cabunac mi je predložio sam promenu oblika, položaja i boje zuba. Objasnio mi je da je pregled pokazao da su se desni povukle, I da se pojavila uočljiva crna linija na rubu metalo-keramičkih kruna koje su se po boji razlikovale od zuba. Bile su primetne dijasteme (razmaci) između zuba. Dopala mi se ideja koju je dr Cabunac predložio. U početku nisam bila sigurna da li mislimo na istu stvar, da li smo se razumeli. U otvorenom razgovoru, uz detaljna objašnjenja, nedoumice su otklonjene. Ohrabrilo me je to što bi se privremeni mostovi i krune napravili istog dana. Nijedan dan neću biti bez zuba.

 


Dr Cabunac: Plan promene njenog osmeha počeo sam uklanjanjem starih mostova u gornjoj vilici i pravljenjem privremenih mostova i kruna, koje menjam do oblika i boje koji zadovoljavaju funkcionalne potrebe i estetske kriterijume pacijentkinje.

Važno je, kada su privremeni mostovi i krune u pitanju, da sve mora izgledati prirodno, baš kao „njeni“ zubi, a ipak postoji mogućnost korekcije ukoliko se eventualno ukaže potreba funkcionalne ili estetske prirode. Privremenim zubima korigovao sam visinu zagrižaja, oblik i položaj zuba. Pacijentkinja je odlično sarađivala. Bila mi je važna njena saglasnost i pristanak na „nov“ privremeni osmeh. Ostavio sam joj mogućnost da posle nekoliko dana jasno iznese svoje zamerke i probleme.


Cabunac Galiani Pre
Izašla sam iz ordinacije s privremenim krunama. U prvom trenutku sam bila prezadovoljna i mislila sam da mi je osmeh savršen. Međutim, posle nekoliko dana zaključila sam da bi diskretno skraćivanje, tj. zaobljavanje očnjaka doprinelo da moj osmeh bude nežniji, pitomiji. Sve ostalo na gornjim zubima mi se dopalo, ali osmeh nije bio potpun bez promene i donjih zuba, što je tek trebalo da se uradi.

Stanje sa kojim je gospođa Galorini došla u ordinaciju dr Cabunca

 


Dr Cabunac: Izvršio sam diskretne ispravke na očnjacima i pristupio
izradi kompozitnih faseta na donjim zubima. Zatvorio sam dijasteme na donjim zubima i prilagodio položaj i boju gornjim. Zadovoljan sam dobijenim – promena osmeha je uočljiva. Sugerišem pacijentkinji da privremeni rad nosi nekoliko dana ili nedelja, tj. koliko joj je potrebno da bi procenila estetski izgled i evidentirala smetnje pri govoru i žvakanju.Nakon tri nedelje postala sam nestrpljiva da se što pre izradi trajni rad od bezmetalne keramike, iako sam se navikla na privremene krune i osećala ih kao da su moji zubi.Dr Cabunac: Uzeo sam otisak preko privremenih kruna da bi u zubnoj tehnici imali kopiju, uklonio privremene krune i uzeo otisak za trajne nadoknade. Nakon toga, vratio sam privremene zube. U zubnoj tehnici se izliveni modeli skeniraju, konstrukcija mosta i kruna se frezuje CAD-CAM tehnologijom; na tako dobijene konstrukcije se individualno nanosi keramika koja daje sve karakteristike prirodnog zuba; bezmetalna konstrukcija omogućuje bolju transparenciju, a samim tim izgleda prirodnije (treća dimenzija); ručno nanošenje keramike konstrukciji daje individualizaciju i prirodnu boju.KRAJ JE BLIZU – OHRABRENA SAM I UZBUĐENA!

Pred prvu probu keramike osećala sam lagano uzbuđenje. Očekujem li previše? Verujem da će sve biti dobro. Probali smo zagrižaj. Nije bilo većih korekcija oblika. Izgleda da je doktor sve isplanirao valjano. Ohrabrena sam i zadovoljna.


Dr Cabunac: Proba neglazirane keramike je veoma bitan korak i poslednja velika proba na kojoj mora da se artikuliše rad i otklone sve smetnje. U ovoj fazi još uvek su moguće promene oblika i boje. Znam da je pacijentkinji ovo dosadno, osećam da je nestrpljiva jer su već u velikoj meri definisani oblik i izgled zuba, ali su ovakve probe neophodne.PRVIS USRET SA NOVIM ZUBIMA

Prvi susret sa novim zubima! Bila sam u šoku! Srećna! Keramički zubi su prelepi, ispunili su sva moja očekivanja. Izgledaju potpuno prirodno… Kolege na poslu mi kažu da izgledam drukčije, veselije, lepše. Pitaju me šta sam to uradila. Nisu sigurni šta sam na sebi menjala, ali nešto primećuju. Prezadovoljna sam novim osmehom. Smejem se češće nego obično.


Cabunac Galiani posle


Dr Cabunac: Osim oblika, položaja i boje zuba, uspeo sam da ispravim uglove usana koji su, zbog kraćih zuba, bili oboreni.
Obezbedio sam gornjoj i donjoj usni potporu i vratio mladalački osmeh. Vodio sam računa da zubi izgledaju prirodno i da prate donju usnu pri osmehu. Znao sam da to licu daje čedan izgled, izgled zadovoljne i uspešne žene.
Potpuno sam zadovoljan protetskim radom, kao i transformacijom osmeha i lica pacijentkinje.


KONTAKT:
ORDINACIJA "CABUNAC"
Nušićeva 5 (Ulaz iz Čumićeve), Beograd

011/334 8818
060 334 8818
www.cabunac.com


 
 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne