Bez uzimanja otiska i bez bola,  ali i bez gubljenja vremena,  dobila sam nov zub  koji izgleda savršeno. Čarobna reč bila je Cad-Cam.

Ljiljana Maričić-Grujić 

„Dvojke” su uvek bile najslabije karike u mom zubnom  nizu. Prva je stradala ona „gore levo”, uobičajenim  redom: plomba, pa još jedna, vađenje živca i konač- no - krunica. Ta „dvojka gore levo” dobila je najbolji tretman koji  se tada u Beogradu, pre više od deset godina, mogao dobiti.  Nije još bilo faseta i ostalih novotarija, pa sam uz pomoć dr  Miodraga Barjaktarevića dobila finu keramičku krunicu koja se  i danas dobro drži.

 Dvojka „gore desno” držala se nešto duže, ali je prošla  isti put: plomba na plombu, izvađen živac, promenjena boja...  vrhunac je bio kada se jedan ugao pre nekoliko meseci odlo- mio. Dvojka je počela ružno da štrči, a ja da se smejem zatvo- renih usta.   Utoliko gore što sam urednik u časopisu za koji piše nekoli- ko naših najboljih estetskih stomatologa, i što o novim, sjajnim   neznalica uopšte može znati. Baš zato sam i odlagala svoju „dvojku”, uveravajući sebe da ću baš ovih dana otići da stavim  lepu faseticu – to mi je delovalo najbezbolnije i najbrže.   Kao pravi kampanjac, sačekala sam da stvar postane hitna:  dva dana pred važno putovanje shvatila sam da nikako neću  moći smireno i koncentrisano da vodim razgovor na stranom  jeziku a da istovremeno brinem o tome da se ne nasmejem.  Pošto sam „smešljiva”, verovatno bih se svojim osmehom obru- kala. Vreme je za dugo čekanu fasetu! Ali...   „Ne može faseta”, rekao mi je dr Barjaktarević čim je pogle- dao zub. Suviše istanjen, ne bi izdržao čak ni minimalno bruše- nje neophodno da se faseta zalepi.

BRZO, A TRAJNO!

Užas! Tek sada, u bezizlaznoj situaciji, prosto sam morala  da rešim problem, zamišljala sam sebe kako razgovaram i  držim ruku preko usta. Postoji li neko privremeno rešenje,  pitala sam.

Ispostavilo se da imam dovoljno vremena i za trajno reše- nje. Kako mi je dr Barjaktarević objasnio, ako započnemo rad  na zubu pre podne, možemo po podne da namestimo krunicu  i da putujem srećno i veselo. Čarobna reč bila je – Cad-Cam.  Kompjuterska tehnologija koja omogućava da se „preskoči” rad  tehničara i da se krunica uradi u samoj ordinaciji.  Zub je snimljen u ordinaciji, pa nisam morala ni zbog toga  da gubim vreme. Usledilo je malo struganja, nameštanje  kompozitnog (belog) kočića na koji će se postaviti krunica, a  lepo iznenađenje bilo je uzimanje otiska. Umesto one guste i  bljutave mase koja se stavi u usta, kamerica je snimila moj zub  sa svih strana, a kompjuter ga nacrtao tako da sam mogla da  ga posmatram i da gledam kako doktor na ekranu uobličava  njegov konačni izgled, brusi stranice, podiže ivice ili šta već...  Sve u svemu, za sat vremena pre podne i još sat posle  podne dobila sam svoju novu, bezmetalnu krunicu. Nova „dvoj- ka gore desno” smešila mi se iz ogledala, neprepoznatljiva  među ostalim zubima, ali mnooogo lepša od one stare, „metal- ne” dvojke („gore levo”).

Mogla sam na put - sa širokim osmehom. 

 

 


 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne