Idem ulicom i osmehujem se ljudima oko sebe! Na svakom semaforu spuštam  ogledalo iznad šoferšajbne i kezim  se sam sebi, sve dok mi oni iza nervozno ne zatrube jer se zeleno svetlo već upalilo.  Maltretiram ukućane da po ko na koji put udele komplimente mojim novim zubima.  Rečju – srećan sam!

Piše Rade Grujić


Čujem nedavno u pozorišnom foajeu, na pauzi između dva  čina, odlomak razgovora dve gospođe na temu profesija  koje ljudi najviše vole, odnosno najviše mrze? Nije imalo  veze sa pozorištem. Odgovor na oba pitanja je bio - zubar! „Najviše ga mrzimo kad se spremamo da krenemo kod njega,  ali ga i najviše volimo kada završi posao”, objašnjavala je jedna  ospođa drugoj. Sa lica joj se nije skidao osmeh na kome samo  što nije stajala etiketa „Sveže napravljeno!”

 
 I ja ovih dana spadam u kategoriju onih koji iskreno vole  profesiju zubar. I ja, kao i gorepomenuta gospođa, idem okolo i  prosipam ljudima u lice svoj novi osmeh! Ubeđen da, u mom slučaju, niko ne vidi razlog tog non-stop  cerenja! I zbog toga sam veoma zadovoljan. Jer, samo ja i ekipa  iz ordinacije „Dr Jovan Cabunac” znamo kako je taj osmeh izgle- dao PRE nego što sam konačno odlučio da svoje stare metalo- keramičke mostove i amalgamske plombe zamenim novim.  A bilo je potrebno mnogo vremena za tu odluku!

Verovali ili ne – prethodne mostove “dobio” sam pre 25 godina  (iskrene čestitke dr Mileni Tesli čije su zasluge što su tako dugo  trajali).

  Naravno, vreme je učinilo svoje. Prirodni zubi su potamneli i  požuteli, dok su se u gornjoj vilici desni vremenom podigle pa je  oko vrhova zuba postao vidljiv tamni polumesec. Ono što se nije  videlo bio je deo mosta sa koga je otpala keramika, a u donjoj vili- ci opasno su se klimale davno dotrajale amalgamske plombe.  Sada se, verovatno, sa pravom pitate šta sam čekao do  sada!? Isto me je pitao i dr Cabunac na prvom pregledu. Moj  spontani odgovor bio je: „Pa, ništa me nije bolelo!”   I to je bilo istina. Nastavak odgovora „... a i nisam imao ni  vremena, znate posao, posao...”, bila je laž! Istina je da sam  se plašio šta će lekar pronaći ispod mojih dotrajalih plombi u  donjoj i mostova u gornjoj vilici. I šta me čeka posle toga.


Šta sam naučio u ordinaciji? Ne bih da iznosim detalje i činjenice iz mog stomatološkog kar- tona, koji se tokom nekoliko meseci prilično popunio. Ostavljam  to doktoru i njegovim saradnicima. Namera mi je da pričam o  mojim utiscima i osećanju kada se sve završilo. I da vam pre- nesem deo onoga što sam za tih nekoliko meseci i dvadesetak  odlazaka kod dr Cabunca naučio.

1. Zaboravite na brzinu! Sređivanje zuba, posebno ako ste bilo  tako „revnosni” u njihovom održavanju kao što je moj slučaj,  nije odlazak kod mehaničara – zameni se deo, pa vozi dalje.  Naravno, postoje stvari koje se urade brzo, ali generalno sre- đivanje traje i zahteva mnogo napora, strpljenja i tolerancije. Kako vaše, tako i doktorove.

2. Imajte poverenje u lekara koga ste izabrali, iako vam neka- da neće biti jasno zašto radi to što radi, a vama se čini da to  baš i nije potrebno. Posebno u delu koji se tiče zdravlja zuba, na  čemu je dr Cabunac od početka i bespogovorno insistirao.

3. Sarađujte! U poslu zvanom generalno sređivanje osmeha vi  niste samo objekat koji radi ono što doktor kaže  (Zini! Isperi.  Zini!), već ravnopravni učesnik od čije kooperativnosti u velikoj  meri zavisi brzina napredovanja ka krajnjem cilju, kao i sam cilj  – lep i zdrav osmeh. Čovek se uči dok... ima zuba!

Druženje sa dr Cabuncem dalo mi je priliku da se upoznam sa  dometima moderne stomatologije. I ostanem fasciniran.

– Anestezija, za koju sam ranije znao da ili ne deluje ili traje bar  malo kraće od tretmana, sada omogućava toliki komfor (čitaj:  odsustvo bola), da sam jednom prilikom zamalo zaspao i zagri- zao doktorovu ruku dok mi je nešto „strugao” po zubima!

– Čak i najteži zahvati, kao što su vađenje nerva, zuba i postav- ljanje implantata, prošli su potpuno bezbolno i bez posledica  nakon što je anestezija prestala da deluje (istina, hladne obloge  su pomogle).

– Brzo pripremanje i postavljanje privremenih kruna omogućilo  je da normalno živim i družim se sa ljudima koji su se divili  „mojim novim belim zubima”, a ja ih lagao da nisu novi, nego  da sam upravo stigao sa beljenja vlastitih!

– Postavljanje implantata, koje mi je, i pored sveg znanja o  njima, predstavljalo veliku nepoznanicu i uterivalo strah u kosti,  nije bilo ništa komplikovanije od postavljanja plombe. A kruna svega – bezmetalna keramika! Posao izrade nosača i krunica od bezmetalne keramike zaista  je vredan pomena, jer se u mnogo aspekata graniči sa nastan- kom umetničkog dela. Posmatrao sam to iz prvog reda, sa  zubarske stolice, a umetnički rad je bio moj novi osmeh. Njegovi  kreatori su bili dr Cabunac i zubni tehničar  Božidar Vasić iz  zubne tehnike „Meča dent”.   Zubna tehnika se u projekt mog novog osmeha uključila  onog momenta kada je dr Cabunac rekao: „Sada smo završili  sve što je trebalo. Uzimamo definitivni otisak!“

  Rezultat tog otiska pojavio se nekoliko dana kasnije u vidu  nosača za moje buduće keramičke mostove, izrađenih u zubnoj  tehnici „Meča dent” – najmodernijom Cad/Cam tehnologijom i  od najkvalitetnijeg materijala – cirkona.

  Mnogi nisu svesni važnosti ovog dela posla, jer se odvija  daleko od očiju pacijenta. Ali, princip saradnje Ordinacije  „Cabunac” i „Meča denta” je da stručnjaci iz zubne tehnike  budu neposredno prisutni pri svakoj probi keramike, kako  stomatolozi nazivaju poslednju etapu u poslu postavljanja kera- mičkih nadoknada.

  Vlasnik „Meča denta”, posle definitivnog uzimanja otiska,  krenuo je u dizajniranje mog novog osmeha, što je podrazume- valo izbor boje i oblika zuba: brzo smo se saglasili da ta boja  nikako ne sme da nagoveštava „upravo završene radove”, kao i  da keramičke krunice („zubi”) moraju sačuvati sitne nepravilno- sti koje su moji zubi imali otkako znam za sebe. To je podrazu- mevalo i fino podešavanje sitnica koje bi se mogle isprečiti na putu do savršenog funkcionisanja vilice i željenog izgleda zuba.

 Postojale su ukupno četiri probe keramike – proba nosača  mostova, zatim proba neglazirane keramike, odnosno prvo  suočavanje sa budućim zubima, kada se još moglo raditi na  krupnijim promenama oblika (Insistirao sam, recimo, da jedini- ce budu malo duže, jer sam se s godinama navikao na takav  njihov izgled iako me je doktor ubeđivao da je ta dužina više  rezultat povlačenja desni nego prirodan oblik), zatim još dve  probe glazirane keramike, kada je ona dobila svoju transparen- tnost (providnost) i savršeno glatku površinu.   Poput umetnika, dr Cabunac i gospodin Vasić pažljivo su  zagledali privremeno postavljene mostove i krunice, terali  me da pomeram gornju vilicu napred, nazad, levo, desno,  dole, gore... uočavali sitne nedostatke, predlažući korekcije.  Saradnja doktora i tehničara tu je došla do punog izražaja.  Obojici sam izuzetno zahvalan zbog toga.  

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne