Lifting ili grafting? Skalpel ili mast?

Koja je tehnika za podmlađivanje i zatezanje lica bolja  – face lifting ili transfer vlastite masti? Najbolja je ona tehnika koja će u konkretnom slučaju dati bolji  estetski rezultat.

Read More

LIFTING LICA je najzahtevniji zahvat estetske hirurgije koji od estetskog hirurga zahteva veliko iskustvo i veštinu, a od pacijenta  kooperativnost i strpljenje u fazi oporavka.  Prvi i najuočljiviji znak koji uazuje na potrebu za liftingom je gubljenje jasne linije donje vilice, što je praćeno formiranjem jastučica i podbratka, kao i gubljenje čvrste granice izmedu donje vilice i vrata.  Sledeći znak je produbljivanje nazolabijalnih bora, kao i spuštanje uglova usana prema dole, što licu daje izraz nezadovoljstva.

Trajnost liftinga lica zavisi od operativne tehnike, iskustva i veštine estetskog hirurga, kao i od individualnih osobina pacijenta (dob, kvalitet kože i potkožnog tkiva). Ukoliko se primeni tehnika reinsercije i podizanja „palih mišića“, koja se u Bolnici Adonis uvek radi, osoba je do kraja života minimalno deset godina „mlađa“.

Definitivan rezultat ove kompleksne estetske intervencije postiže se tek posle tri meseca. Zatezanje lica uglavnom kombinujemo i istovremeno radimo sa zatezanjem kože čela, kapaka i vrata. Naravno, postoji i parcijalno zatezanje lica. Sve druge poznate i predložene metode zatezanja lica su svakako slabijeg efekta i primenjuju se isključivo po indikacijama.

AUTOTRANSPLANTACIJA MASNOG TKIVA u estetske svrhe radi se već dugo, ali još postoji dilema na koji način to treba da se čini. Moj stav je da je to samo dobar način za podmlađivanje pojedinih delova lica, vrata, dekoltea i šaka. Zašto „samo dobar”?

Prvo, vaše masno tkivo, uzeto sa jednog mesta i prebačeno na drugo, vid je autotransplantacije pa  nema reakcije organizma kao kada je u pitanju strano tkivo, niti alergijskih reakcija. Drugo, autotransplantirana mast jedina daje trajan rezultat, a svi drugi fileri se vremenom gube i treba ih dodavati.  

Loša vest sa transplatacijom masti je da se rezultat  nikada ne može sa sigurnošcu predvideti; on može biti odličan, manje dobar ili potpuno izostati. Sve zavisi od toga koliko će unete masti opstati, a koliko će je organizam apsorbovati. Ako opstane 60 odsto unete masti, možemo očekivati dobar rezultat. Ali, desi se da preživi samo 30 odsto masnih ćelija ili da ih organizam u potpunosti apsorbuje, pa tada nema ni očekivanog rezultata.

Bio bih previše neozbiljan hirurg kada bih vam garantovao da ce rezultat biti odličan. Procedura se može ponoviti tri meseca kasnije, tada se može očekivati još bolji rezultat, ali se ponovo može desiti da ga i ne dobijemo. Bitno je napomenuti da ni u jednom slučaju nema funkcionalnih ispada.
 

Fotografije pacijentkinja dr Milomira Gačevića pre i posle fejs-lifta i transfera masti

www.bolnica-adonis.co.rs


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne